Hlavní obsah

Tipy na víkend: Podívejte se na festival ledových soch, vyrazte na závod

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima je sice ospalým obdobím, ale sportovci se mohou vybít hned zkraje roku. Koná se poměrně náročný běžecký závod z Vlašimi na Blaník a zase zpět. Pokud nejste aktivní duše, ale spíše umělecká, je zima ideálním obdobím, kdy se zavřít do galerie. Anebo kdy navštívit výstavu ledových soch, která se koná v Plzni i na Pustevnách.

Foto: Novinky

Tipy na víkend

Článek
Praha

Umělecké workshopy

V sobotu se budou v prostorách Pragovky konat dva workshopy k aktuálním výstavám. Navštívit můžete dvouhodinovou dílnu zaměřenou na povědomí o těle a prostoru pomocí různých performativních činností. Druhý z workshopů nabídne možnost vyzkoušet si kresbu jako prostředek komunikace. Večer se chystá i komentovaná prohlídka jedné z výstav. Další informace najdete zde.

Vlastivědné vycházky

Cyklus vlastivědných vycházek pokračuje také v lednu. O nadcházejícím víkendu můžete vyrazit hned na několik. Vypravte se do Domu U Kamenného zvonu, kde si prohlédnete jeho sklepení nebo kapli v přízemí. V neděli můžete blíže poznat sochy na Karlově mostě nebo historii impozantního Rudolfina. Podrobnosti najdete zde.

Výstava morčat

Ani kočky, ani psi. V sobotu se v Toulcově dvoře uskuteční setkání chovatelů mnohem menších mazlíčků, a to morčat. K vidění bude na 300 těchto zvířat, krátkosrstých, dlouhosrstých i zcela bez srsti. Vstupné na akci je zdarma. Další informace zde.

Středočeský kraj

Zimní běh

Jste ostřílení sportovci? Pak se můžete přihlásit na sobotní běh na bájnou horu Blaník. Start i cíl je v zámeckém parku ve Vlašimi, trasa měří 23,5 kilometrů a převýšení činí 615 metrů. Po cestě bude připraveno několik občerstvovacích stanic, každý z účastníků dostane také funkční čelenku nebo startovní číslo na památku. Více naleznete zde.

Chovatelská výstava

Králíci, holubi a další zvířata budou hlavním tématem výstavy Náš chovatel, která se v pátek a sobotu uskuteční na výstavišti v Lysé nad Labem. Profesionálové i laici se budou moci pokochat nespočtem zvířat, na akci naleznou také různé pomůcky, krmiva nebo odborníky, na které se mohou obrátit o radu. Součástí bude také takzvaný pohár v králičím hopu. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Kde domov můj

Ještě do neděle můžete navštívit výstavu Kde domov můj v táborské Galerii U Radnice. K vidění budou díla od Sdružení českých umělců grafiků Hollar, která mají představit současný pohled na fenomén domova, jeho proměny a podobně. Na výstavě budou k vidění různé současné technologické podoby tištěného obrazu a další. Podrobnosti naleznete zde.

Plzeňský kraj

Ledové sochy

Do konce ledna máte možnost prohlédnout si jednu z největších výstav ledových soch u nás. Koná se v Plzni a k výrobě exponátů bylo použito kolem 35 tun ledových bloků. Tématem expozice je cesta kolem světa, setkáte se proto třeba s žirafami, slony, koaly, uvidíte ale také známé stavby, jako jsou mayská pyramida Chichén Itzá, sydneyská opera nebo Socha Svobody. Více zde.

Karlovarský kraj

Výstava betlémů

Nasajte poslední zbytky vánoční atmosféry. Do neděle se v klášterním kostele Zvěstování Panny Marie v Ostrově koná výstava betlémů. K vidění jsou na ní díla místních betlémářů a sběratelů, doplní je také kusy z celého regionu. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Fotky z Černobylu

Loni uvedený seriál Černobyl opět rozdmýchal zájem o největší jadernou katastrofu v dějinách lidstva. Pokud vás tato tematika rovněž fascinuje, navštivte výstavu pod názvem Černobyl 30 let poté, která v pátek začíná na Šluknovském zámku. Budete si moci prohlédnout fotografie místa, které se před více než třiceti lety nesmazatelně zapsalo do historie. Více zde.

Liberecký kraj

Kouzlo hor

Vzpomeňte na osudy expedice českých horolezců, kteří se vydali dobýt peruánský Huascarán, naneštěstí jim plány zkřížilo zemětřesení. Výstava Kouzlo hor v Jablonci nad Nisou mapuje neštěstí, od kterého letos uplyne 50 let. Každoročně ho připomíná také lyžařský závod Jizerská 50, na jehož startu při prvním ročníku horolezci stáli. Co přesně můžete vidět, se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Závody na lyžích

Netradiční závod se uskuteční v sobotu v Orlických horách. Jezdit se při něm bude na historických dřevěných lyžích, takzvaných jasankách, přičemž jsou přichystány dvě disciplíny, ve slalomu a skicrossu. Můžete se sami zúčastnit nebo jen přijet přihlížet. O starých lyžích se totiž i něco zajímavého dozvíte. Více naleznete zde.

Pardubický kraj

Konec jedné éry

V neděli končí v Regionálním muzeu v Litomyšli výstava, která mapuje události listopadu 1989 až do červnových parlamentních voleb následujícího roku. Návštěvníci zhlédnou řadu dobových fotografií, plakátů nebo i historické videonahrávky, připomenou si některé politiky z přelomu 80. a 90. let a mnoho dalšího. Další informace zde.

Vysočina

Napříč Asií

Chtěli byste se vypravit na cestu do Asie? Pokud vás odrazuje nedostatek zkušeností nebo financí, můžete získat představu o takovém dobrodružství alespoň v rámci výstavy, která se koná na Panském dvoře v Telči. Velká cesta Asií představuje putování Jolany Sedláčkové, která během sedmi měsíců zdolala desítky zemí. Přes Balkán, Turecko, Kavkaz, Írán až do Mongolska a na Sibiř. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Tříkrálová degustace

Pokud se vám během zimy zastesklo po vínu a degustaci, vyrazte o víkendu do obce Zaječí. Čeká vás tam tříkrálová ochutnávka, při níž bude připraveno více než třicet vzorků, ale také zabijačkové speciality, sýry či uzeniny od lokálních výrobců. Atmosféru dokreslí tradiční cimbálovka. Více zde.

Olomoucký kraj

Přednáškový maraton

Rádi posloucháte a debatujete? Pak v sobotu navštivte přednáškový maraton v Zábřehu, kde témata nejsou nikterak limitována. Dotknete se proto třeba klimatické krize, zdravé výživy, genetiky nebo anarchie a mnohého dalšího. Dorazí významné osobnosti ve svých oborech, kteří se s návštěvníky podělí o své znalosti a poznatky. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Mladí návrháři

Přijďte se podívat na práce mladé generace návrhářů v Muzeu Napajedla. Budete moci zhlédnout tvorbu studentů, kteří získali mezinárodní uznání či ocenění, ale také oděvní modely prezentované při významných módních akcích. Díky pojetí akce si budete připadat jako na skutečné přehlídce, nahlédnete ale také do tvůrčího procesu samotné tvorby. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Ledové sochy

V sobotu začíná na Pustevnách tradiční festival ledových soch. K jejich vytvoření bylo použito na 40 tun ledu a návštěvníci se po tři týdny mohou kochat tímto populárním druhem umění. Tentokrát je expozice rozdělena na dva tematické stany, první je nazvaná Ledová zoo a druhá Světadíly. Více informací najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám