Hlavní obsah

Tipy na víkend: Otestujte svou vytrvalost na extrémním závodu nebo půlmaratonu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za kulturou, gastronomií i sportem můžete vyrazit o prvním červnovém víkendu. V Litoměřicích se koná tradiční Litoměřický hrozen, výstava zaměřená na víno, ve Zlíně soutěž ve vaření guláše. Kulturu zastupuje festival, který v sobotu začíná v Kutné Hoře, ale také večerní prohlídky Plzně. Hojně jsou o víkendu zastoupeny i sportovní akce. Na své si přijdou milovníci běhu, cyklistiky, ale i extrémního závodu, který se koná v Ostravě.

Foto: Profimedia.cz

Překonejte své limity na extrémním závodu v Ostravě. Ilustrační foto

Článek
Praha

Otevřeno na hradě

V sobotu se mimořádně otevřou reprezentační prostory Pražského hradu. Návštěvníci si tak budou moci dopřát prohlídku jindy nepřístupných sálů a salónů, kde se odehrává protokolární a ceremoniální život. Akce začíná v 9:00 a poslední vstup bude v 16:30. Je ovšem potřeba počítat s dostatečnou časovou rezervou, a to kvůli bezpečnostním prohlídkám u vstupu do hradu. Více informací najdete zde.

Dámská jízda

Výhradně dámám bude určená sobotní spanilá cyklistická vyjížďka, která odstartuje v Radotíně. Již 7. ročník akce nazvané Dámská jízda ale rozhodně není o počítání kilometrů a výkonech, ale především o radosti z pohybu, a také socializaci s ostatními účastnicemi. Vstup na akci je zdarma, detaily se dozvíte zde.

Z reality do snu

Pokud budete mít o víkendu chuť na trochu kultury, navštivte výstavu výtvarníka Adama Jílka nazvanou Probuzení z reality do snu na Jungmannově náměstí. Nejnovější autorův cyklus je věnován čistotě a neposkvrněnosti těla i duše zvířat, která se od lidí odlišují absencí negativních vlastností. Výstava trvá do konce června a vstup na ni je zdarma. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Hudba v Kutné Hoře

V sobotu startuje v krásných historických prostorách Kutné Hory mezinárodní hudební festival. Věnovat se bude klasické hudbě a hned o víkendu se můžete těšit na první koncerty. Ten sobotní se koná v kapli Božího těla a při nedělním uslyšíte výběr z díla Bedřicha Smetany a Roberta Schumanna. Festival trvá něco málo přes týden. Program a další podrobnosti najdete zde.

Blanický cyklorytíř

O první červnové sobotě se můžete vypravit na zahájení cykloturistické sezóny v okolí bájné hory Blaník. Na trase dlouhé 34 kilometrů se pořádně protáhnete a pokocháte se i zdejší malebnou krajinou. Startuje se zhruba ve 13:00 či 14:00 hodin ve Veliši, účastnický poplatek činí symbolických 20 korun. Každý obdrží na startu kartu s mapou trasy, do které bude na stanovištích dostávat razítka. Podrobnosti o akci najdete zde.

Jihočeský kraj

Budějovický půlmaraton

V sobotu se v Českých Budějovicích poběží půlmaraton. Jihočeská metropole nabízí rovinatou trať, kterou lemují památky i krásná okolní scenérie. Závod odstartuje z náměstí Přemysla Otakara II., stále je možné se na něj registrovat. Kromě půlmaratonu, tedy běhu na 21 kilometrů se uskuteční i štafetový nebo charitativní běh pro konkrétní nadace. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Večerní prohlídky

Každou sobotu až do konce září se budou v Plzni konat večerní prohlídky. Po loňské úspěšné premiéře nabídne i letošní ročník celkem tři okruhy, z čehož první je určen dětem, druhý je zaměřen na proměny města v průběhu staletí a třetí účastníky seznámí s plzeňskými osobnostmi. Vstupenky stojí 100 korun, je možné je zakoupit v Turistickém informačním centru. Vzhledem k omezené kapacitě je potřeba si včas rezervovat místo. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Dílna pro dospělé

Pokud chcete strávit sobotní odpoledne kreativně, vyzkoušejte jednu z dílen v Hroznatově akademii Kláštera premonstrátů v Teplé. Během workshopu si vyzkoušíte techniku japonské vazby, kterou sami můžete posléze využít doma při výrobě zápisníků, fotoalb či památníků. Cena kurzu je 200 korun, zahrnuje i výrobní materiál. Místo je nutné si předem rezervovat. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Litoměřický hrozen

Na ochutnávku vín z Čech i Moravy můžete vyrazit první červnovou sobotu do Litoměřic. Uskuteční se zde už 6. ročník prezentační, soutěžní a prodejní výstavy Litoměřický hrozen. Akce proběhne v historických kulisách zdejšího hradu, začíná v 10:00 hodin. Vstupné, v jehož ceně je i katalog, je za 100 korun, degustační skleničky jsou za vratnou zálohu 50 korun. Jednotlivé ochutnávky se mění za žetony a kus přijde na pět korun. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Zámecké koláče

Pokud prahnete po troše historie, vyrazte v sobotu na zámek Frýdlant. Kromě toho, že si budete moci prohlédnout zachovalé historické prostory, se budou v rámci prvního okruhu v zámecké kuchyni celý den připravovat pravé zámecké koláčky pečené v peci. A návštěvníci budou moci samozřejmě ochutnat. Na zámku ten den také probíhá audience Albrechta z Valdštejna, která je rovněž součástí prvního prohlídkového okruhu. Více zde.

Královéhradecký kraj

Deštenské zvonění

Letošní 8. ročník charitativní cyklistické akce Na kole dětem zavítá o víkendu do Deštné v Orlických horách. Nedílnou součástí akce jsou zvony, z nichž je jeden putovní, a které se v průběhu seriálu rozezní. Právě putovní zvon bude nakonec vydražen a výtěžek poputuje na pomoc dětem. Trasa tedy začne v Deštném, pokračovat bude do Dobrušky a skončí až v Rychnově nad Kněžnou. Startuje se v 8:15 hodin. Podrobnosti o celé akci, ale i o této konkrétní vyjížďce naleznete zde.

Pardubický kraj

Aviatická pouť

O víkendu se na pardubickém letišti uskuteční další ročník Aviatické pouti. Představí se na ní řada historických letounů, letos navíc poprvé v historii akce i světová akrobatická velkoskupina na proudových letadlech. Kromě vzduchu se bude část programu odehrávat také na zemi, kde bude rovněž přichystána řada ukázek. Podrobnosti o akci najdete zde.

Vysočina

Slavnosti minipivovarů

Do Bystřice nad Pernštejnem by měli o víkendu zamířit všichni milovníci piva. V Centru Eden se totiž koná slavnost minipivovarů, na které budou moci návštěvníci ochutnat vzorky z několika regionálních výroben. Přichystány budou také nejrůznější pivní speciality a pochoutky jako třeba pivní zmrzlina nebo chmelová limonáda, dámy ocení tematickou kosmetiku. Detaily zde.

Jihomoravský kraj

Řecký den

Všichni milovníci řecké kultury jsou v sobotu zváni na hrad Veveří, kde se uskuteční tradiční tematická akce zasvěcená této balkánské zemi. Návštěvníci se mohou těšit na bohatý kulturní i historický program. Hrát bude živá hudba, zájemci si budou moci vyzkoušet také řecké tance pod vedením zkušených lektorek. Akce se samozřejmě neobejde ani bez ochutnávky tradičních řeckých pochutin. Další informace zde.

Olomoucký kraj

Běžíme na Bouzov

V sobotu se poběží na Bouzov. Jedná se o akci, jež je součástí seriálu Běžíme na hrad. Trasy vedou zalesněnými kopci s řadou stoupání, tedy převážně v terénu, část ale vede i po asfaltových úsecích. Cíl závodu je přímo před hradními branami. Součástí akce je i doprovodný program jako tombola, šermířská vystoupení nebo zlevněné vstupné na prohlídkové okruhy. Více najdete zde.

Zlínský kraj

Guláš cup

Ve Zlíně se bude v sobotu soutěžit o nejchutnější kotlíkový guláš. Na akci se utká celkem 10 družstev o zlatou vařečku a titul gulášového krále. Zahájení je v pravé poledne, na návštěvníky samozřejmě čekají ochutnávky soutěžních vzorků, ale i doprovodný program, v jehož rámci bude hrát třeba dechová hudba, vystoupení aerobiku nebo ukázka práce psovodů. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Extrémní závod

Prověřit svou sílu, rychlost, vytrvalost i odhodlání mohou zájemci na extrémním závodě Mad Race, který se v sobotu uskuteční v Ostravě. Ten se zde uskuteční již potřetí a již tradičně nabídne náročnou trasu s mnoha překážkami. Na výběr je z delší 13kilometrové trasy i kratší, která měří osm kilometrů. Detaily najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám