Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte whisky, zaběhejte si na safari

Novinky, mšv

Festival nechutných jídel, turistický pochod, výstavy nebo degustace. Program na následující dubnový víkend je velmi pestrý a přináší i novinky. Například v Praze se bude konat první ročník festivalu whisky, kde budete moci ochutnat desítky vzorků z celého světa. Na netradiční závod vyrazte do královedvorské zoo, kde se proběhnete na safari.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte v Praze whisky z celého světa. Ilustrační foto

Článek
Praha

Barista roku

Milovníci kávy by si o víkendu neměli nechat uniknout soutěž Barista roku. Uskuteční se v areálu Pragovky na Kolbenově a soutěžící v ní budou muset pod drobnohledem poroty připravit nejrůznější kávové nápoje. Návštěvníci je budou moci samozřejmě ochutnat. Nebudou ale chybět ani přednášky a mnoho dalšího. Více zde.

Festival blafů

Kvalitní jídla od Blaf Food Festu nečekejte. Gastronomický festival, který se koná v sobotu v Plechárně, nabídne ta nejhrůznější jídla, která organizátoři našli na internetu. Bramborový tatarák, polévka z taveného sýra nebo carpaccio z gothajského salámu jsou jen špičkou ledovce. Podrobnosti naleznete zde.

Whiskyfest

Po Rumfestu a Ginfestu přichází první ročník Whiskyfestu. Dějištěm festivalu bude holešovická Továrna a návštěvníci se mohou těšit na vzorky whisky z celého světa. Kromě degustací je čekají vzdělávací semináře s odborníky, ale také kuchyně britského šéfkuchaře Paula Daye. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Turistický pochod

Vydejte se v sobotu na první skutečně jarní pochod. Začínat se bude ve Zbraslavicích na Kutnohorsku a trasa povede krásnou přírodou, ale i kolem zámků či kostelů. Na výběr je z několika různě dlouhých pěších tras, zúčastnit se můžete i na kole. Účastníci obdrží za absolvování diplom. Další informace zde.

Otevření stezky

V sobotu se v Jílovém u Prahy znovuotevře naučná stezka Jílovské zlaté doly, která návštěvníky seznamuje s historií těžby v okolí. Jelikož předpovědi na víkend jsou zatím příznivé, udělejte si výlet do přírody a načerpejte zároveň nové poznatky. Stezka má dvě trasy, z toho jednu okružní. Podrobnosti najdete zde.

Jihočeský kraj

Historický průvod

Udělejte si v sobotu výlet do Českého Krumlova. V pitoreskním městě se bude u příležitosti zahájení nové turistické sezóny konat historický průvod, který představí různá období dějin od gotiky po baroko. Vychází se v 14:00 hodin z pátého zámeckého nádvoří. Více informací zde.

Plzeňský kraj

Plzeň za socialismu

V národopisném muzeu Plzeňska se do konce května koná výstava, která mapuje Plzeň za dob socialismu. Nahlédněte pomocí dobových fotografií do minulého režimu, připomeňte si stavby, trendy i osobnosti této doby. Detaily o expozici najdete zde.

Karlovarský kraj

Výstava rukavic

Zajímá vás, jak vznikají kožené rukavice? Vydejte se do obce Abertamy. Expozice na tamním Městském úřadu čítá na 300 exponátů včetně strojů. V některá data se navíc můžete na vlastní oči podívat pod ruce mistrům svého řemesla. Otevřeno je od 13:00 hodin do 17:00. Více zde.

Ústecký kraj

Otevřené sklepy

Přijďte v sobotu ochutnat nejlepší vína z Čech a Moravy do Ústeckého podzemí. V Muzeu civilní obrany vás čekají degustace zhruba stovky vzorků od velkých i drobných producentů, s nimiž se budete moci v útrobách podzemního labyrintu také setkat. Připraveno je také povídání o víně nebo ochutnávka regionálních specialit. Vstupné je 150 korun. Více zde.

Liberecký kraj

Výstava o padesátce

Jizerská padesátka patří mezi nejslavnější závody u nás. Je jí věnována expozice Skol!!! v Oblastní galerii Liberec, jejíž cílem je přiblížit závod prostřednictvím českých umělců. Ti vytvořili desítky rozmanitých děl od maleb, přes grafiku, kresby, až po sochařské objekty. Výstava koncem měsíce končí. Více se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Safari běh

Dějištěm závodu na necelých 11 kilometrů se v sobotu stane zoo ve Dvoře Králové. Safari běh zavede účastníky do areálů, které jsou obvykle přístupné jen v automobilech. Nejdelší z tratí pak povede i přes pěší safari, kolem výběhu nosorožců, antilop a zeber. Svou účastí navíc přispějete na návrat nosorožců ze zoo do Afriky. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Historie trampingu

Jen měsíc potrvá výstava, která bude v sobotu zahájena na zámku Choltice. Expozice připomene historii trampování, jehož počátky spadají do období založení Československa. Na vernisáži, která začne v 14:00 hodin vstoupí kapely, chybět nebudou ani ukázky vyřezávání nebo tematické aktivity. Podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Čistá řeka

Nadcházející víkend se ponese mimo jiné v duchu akce Ukliďme Česko. Na Vysočině se pak koná každoroční akce Čistá řeka Sázava, kdy můžete před nadcházející vodáckou sezónou přiložit ruku k dílu a s ostatními dobrovolníky vyčistit řeku od odpadu. Úklid se koná od pátku do neděle. Zapojit se můžete zde.

Jihomoravský kraj

Ze sklepa do sklepa

V sobotu se bude ve Velkých Bílovicích konat již 13. ročník akce Ze sklepa do sklepa. Pro návštěvníky se otevře 53 vinařských sklepů, v nichž budou moci ochutnat to nejlepší z úrody lokálních vinařů. Ochutnávku vín všech barev, vůní a chutí doprovodí tradiční cimbálová muzika. Podrobnosti naleznete zde.

Olomoucký kraj

Masaryk v Izraeli

U příležitosti 100. výročí založení Československa se v olomoucké galerii Šatovka koná tematická výstava. Mapuje cestu prezidenta Masaryka po svaté zemi, kterou podstoupil tajně pod jiným jménem. K vidění bude řada dosud nepublikovaných fotografií a mnoho dalšího. Více se o expozici dozvíte zde.

Zlínský kraj

Filmové jaro

V Bystřici pod Hostýnem se od pátku do neděle koná Bystřické filmové jaro. Minifestival vzpomene na slavnou českou kinematografii 60. let minulého století a doplní ho tematická výstava filmových plakátů. Dorazí také vzácní hosté, jeden z nich až z Toronta. Podrobnosti o tradiční filmové přehlídce najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Jeden svět

Od čtvrtka až do 13. dubna se v Ostravě koná zastávka festivalu dokumentárních filmů Jeden svět. Představí desítky snímků o lidských právech, ale chybět nebudou ani debaty, například s novinářkou a protagonistkou filmu Hranice práce, která proběhne v sobotu. O víkendu se můžete těšit i na workshopy. Kompletní program najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám