Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte speciality z grilu, vydejte se za katalánskou kulturou

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nastala doba prázdnin a začíná doba nejrůznějších festivalů, ať už hudebních či historických. Nenechte si ujít třeba Kutnohorské léto, filmový festival ve Varech nebo ostravský festival, jenž přinese katalánskou kulturu. Za jídlem můžete vyrazit například do Prahy, kde se bude grilovat, či na Moravu, kde budou hlavní roli hrát meruňky.

Foto: Profimedia.cz

Vypravte se na Střelecký ostrov v Praze, kde proběhne festival zasvěcený grilování. Ilustrační foto

Článek
Praha

Prázdninové grilování

První prázdninovou sobotu se bude na pražském Střeleckém ostrově grilovat. A ochutnat budete moci speciality z celého světa. Je připravena také kuchařská show, kde se představí například finalista soutěže MasterChef Jiří Hilgart, programem provede moderátorka a food blogerka Veronika Koko Kokešová. Více informací najdete zde.

Designový market

O víkendu by na Náměstí Republiky měli zavítat všichni, kteří chtějí pořídit nějaké originální produkty. Uskuteční se zde totiž Praguemarket, kde návštěvníci naleznou stánky s módou, šperky, bytovými doplňky či kosmetikou od více než 50 českých i zahraničních autorů. Podrobnosti najdete zde.

Okolo Anežky

Zájemci o historii i současnost by si neměli nechat uniknout nedělní komentovanou vycházku po prázdných domech v okolí Anežského kláštera. Dozví se nejrůznější zajímavosti, projekt spolku Prázdné domy navíc bojuje proti účelovému chátrání domů a vytváří jejich databázi. Sraz zájemců je u pokladen v Anežském klášteře a vstup na prohlídku je zdarma. Více zde.

Středočeský kraj

Vycházky parkem

Spolu se začátkem letních prázdnin začínají v Dobříši i pravidelné komentované vycházky zámeckým parkem. Konají se každou neděli až do konce srpna. Návštěvníci se při nich mohou podívat do běžně nepřístupných či skrytých zákoutí, prohlédnou si oranžerii se zavlažovacím tunelem nebo pivovarské sklepy z 18. století. Vstupné je 80 korun, rezervace předem je nutností kvůli omezené kapacitě. Více informací zde.

Kutnohorské léto

Do Kutné Hory se vrací již 9. ročník prázdninového festivalu netradičních prohlídek. Každý jednotlivý den je věnován jinému tématu. Například vybrané sobotní večery budou patřit divadlu a neřestem středověkého města. Kutná Hora nestoudná je název prohlídek, které budou začínat ve Vlašském dvoře a při nichž se návštěvníci dozví, jak se žilo v nočních hodinách. Podrobnosti o celé akci naleznete zde.

Jihočeský kraj

Korunovační klenoty

Celé prázdniny budou na zámku Mitrowicz k vidění exkluzivní exponáty replik českých korunovačních klenotů. Ty vytvořil jeden z předních českých zlatníků Jiří Urban, který mimo jiné vyrobil i šperky pro britskou královnu. Návštěvníci si budou moci prohlédnout kopii slavné svatováclavské koruny, kterou původně nechal vyrobit Karel IV. Vstupné na výstavu je rovných 100 korun. Více zde.

Plzeňský kraj

Setkání veteránů

V areálu pivovaru Chodovar se v sobotu uskuteční setkání historických vozidel, které by si neměli nechat uniknout žádní milovníci těchto strojů. Odpoledne vyrazí spanilá jízda do Mariánských Lázní, kde bude akce ukončena. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Karlovarský festival

Kulturní událostí začátku léta je jako tradičně Filmový festival v Karlových Varech, který začíná v pátek. Návštěvníci se mohou těšit na nespočet soutěžních filmů a zahraničních hostů, jakými jsou například herečka Uma Thurman či herec Jeremy Renner. Připraven je i doprovodný program, návštěvníci mohou zavítat třeba na improvizovanou pláž, kde čeká občerstvení, relax i hry. Detaily najdete zde.

Ústecký kraj

Pouliční kultura

V areálu pláže v obci Mlékojedy se první červencovou sobotu uskuteční festival pouliční kultury. Druhý ročník festivalu Meet the Street je zaměřen na elementy hip hopu, návštěvníci se proto mohou těšit na rap, beatbox, breakdance, ale i ukázky graffitti nebo taneční souboje. Akce bude zakončena koncerty. Více informací naleznete zde.

Liberecký kraj

Hejnické slavnosti

O víkendu se v obci Hejnice uskuteční městské slavnosti s bohatým kulturním programem. Návštěvníci se mohou těšit především na řemeslný jarmark v parku před kostelem, kde budou k pořízení tradiční ruční a domácí výrobky. Stánky nabídnou výrobky od keramiky, přes šperky až po textil. Samozřejmostí jsou také ochutnávky nejen regionálních specialit. V sobotu večer se uskuteční ohňostroj, připravena jsou i hudební vystoupení, třeba skupin Čechomor či Atmo Music. Více informací o akci najdete zde.

Královéhradecký kraj

Barokní festival

Po celé prázdniny bude v barokních kostelích na Broumovsku probíhat hudební festival. Vystoupí na něm renomovaní čeští i zahraniční interpreti. Koncerty se budou konat každý sobotní podvečer v jednom ze svatostánků, tuto sobotu to bude kostel sv. Máří Magdalény v Božanově. Vstupné na všechny koncerty je dobrovolné, veškerý výtěžek poputuje na pomoc kostelům, ve kterých se festival koná. Více informací zde.

Kolem rybníků

Využijte první červencový víkend k procházce. V sobotu se uskuteční výlet z cyklu Větrání, a účastníky tentokrát zavede krajinou rybníků mezi Třebovicemi a Svitavami. Hvězda, Mušlový, Sychrovec, Pařez či Rosnička jsou názvy těch, kolem kterých trasa povede. Cesta se ovšem zdaleka nebude týkat pouze rybníků, účastníci projdou také přírodní rezervací Králova zahrada nebo se podívají k pramenu řeky Svitavy. Celková délka je 18,5 a terén je nenáročný. Podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Festival Fantazie

Od tohoto čtvrtka až do 9. července se v Chotěboři koná největší festival zasvěcený filmům, seriálům, hrám či knihám žánru fantasy či sci-fi. Návštěvníci se mohou těšit na promítání nejrůznějších filmů, včetně aktuálních novinek, dále na zajímavé domácí i zahraniční hosty, workshopy či přednášky, ale také cosplay party neboli party v kostýmech. Jeden blok programu se bude rovněž věnovat fenoménu Harryho Pottera, který slaví 20 let od vydání prvního knižního dílu. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Meruňkobraní

Velké Pavlovice na Moravě jsou kromě města vína také městem meruněk. V sobotu se zde proto uskuteční akce, která bude tomuto oblíbenému českému ovoci zasvěcena. Návštěvníci na zde budou moci ochutnat nejrůznější speciality z meruněk, chybět nebudou sladké knedlíky, ale i další jídla, kde hrají hlavní roli, z alkoholu pak meruňkovice nebo meruňkové víno. Více informací zde.

Olomoucký kraj

SOS festival

O víkendu to v Jeseníku ožije hudbou. SOS festival pro příznivce rock and rollu nabídne nejrůznější hudební produkci z regionu, ale i z dalších českých krajů. Návštěvníci se mohou těšit na ryze rocková tělesa, ale i na ta, která žánr kombinují například s elektronikou či hardcorem. Bude se hrát i k nedožitým 50. narozeninám frontmana legendární Nirvany Kurta Cobaina. Další informace najdete zde.

Zlínský kraj

Saunová noc

Přesvědčte se o tom, že léto je pro saunování stejně dobrým obdobím jako zima. Ve Wellness Horal ve Velkých Karlovicích proběhne další saunování za svitu svíček, a to až do půlnoci. Při této příležitosti budou mít návštěvníci zvýhodněné vstupné, s odborníky budou moci zkonzultovat zásady správného saunování a každou hodinu je rovněž připraven tradiční ceremoniál. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Ostrava slaví

Začátkem prázdnin slaví Ostrava 750 let od první písemné zmínky. Paralelně proběhnou hned dva festivaly. Jednak Festival v ulicích, který návštěvníkům nabídne nespočet koncertů, při kterých vystoupí třeba Lenny, Thom Artway, Emma Smetana a další, ale také taneční představení či i workshopy. Souběžně proběhne akce, která do severomoravské metropole přivede více než 250 umělců z Katalánska. Ti zde představí svoji unikátní kulturu, jejíž součástí jsou neuvěřitelné lidské pyramidy, tradiční akrobacie či ohňoví draci. Více informací o obou událostech najdete zde a zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám