Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte dobroty z borůvek, osvěžte se na pivním festivalu

Novinky, mšv, vlk

Druhý prázdninový víkend se ponese především ve znamení líného odpočinku a jídla. Vyrazit můžete třeba na Borůvkobraní v jihočeských Borovanech, kde ochutnáte nejrůznější speciality z těchto lesních plodů. Při vyšších teplotách se můžete osvěžit na pivním festivalu ve Svitavech, kde se představí několik malých minipivovarů. Konají se ale také různé kulturní akce od koncertů, přes inscenace až po letní kino.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte speciality z borůvek v Borovanech. Ilustrační foto

Článek
Praha

Shakespearovské slavnosti

Stejně jako každé léto, i to letošní se nese ve znamení divadelního festivalu zasvěceného nejslavnějšímu dramatikovi všech dob. Letní shakespearovské slavnosti letos lákají především na moderní zpracování tragédie Hamlet, ve kterém se představují herci především z Dejvického divadla. Hamlet se hraje v sobotu a v neděli v Míčovně Pražského hradu, vstupenky jsou stále k dostání. Program celé akce najdete zde a recenzi na hru Hamlet si můžete přečíst zde.

Koncert na hradě

Za kulturou můžete v hlavním městě vyrazit opět na hrad, kde se v létě konají koncerty vážné hudby, takzvané Matinee Na Pražském hradě. Ceny vstupenek začínají na 390 korunách, koncerty trvají zhruba hodinu. Návštěvníci si při nich vyposlechnou například skladby od Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, ale i zahraničních autorů, jako jsou Ludwig van Beethoven či Wolfgang Amadeus Mozart. Podrobnosti zde.

Středočeský kraj

Sraz veteránů

V sobotu dorazí do Lužné u Rakovníka nejrůznější historické automobily. Tradiční letní sraz veteránů ovšem nabídne i mnoho dalšího, například skvělé jídlo, živou hudbu, spatřit budete moci i takzvané pin-up dívky, které retro atmosféru v muzeu amerických veteránů JK Classics skvěle dokreslí. Více naleznete zde.

Cirkusový festival

Od pátku do neděle bude u pískovny v Mlékojedech u Neratovic probíhat Circus Culture Fest. Na pláži pískovny se představí žongléři, artisté a další umělci, kteří svým umem okouzlí návštěvníky. Pátek bude ve znamení ohňové show, na sobotu je připraven nespočet cirkusových workshopů a také večerní galashow a neděle je určena těm nejvytrvalejším, kdy je připraven Zombie Juggling Day. Program v pátek i sobotu přes den je zdarma, placený je pouze večerní program. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Borůvkobraní

Pokud máte rádi borůvky, nesmíte vynechat letošní Borůvkobraní v Borovanech. Bohatý program nabídne soutěže v pojídání borůvkových kynutých knedlíků či chytání borůvek do pusy. V hospodě můžete ochutnat borůvkové pivo, likér či pálenku a chybět nebude ani borůvkový jarmark. Borůvkobraní začíná v sobotu ráno a končí v neděli večer. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Barokní koncert

Za kulturou můžete vyrazit v sobotu do muzea v Mariánské Týnici. Uskuteční se zde jeden z cyklů letních koncertů propojujících hudbu a památky. Na koncertu z cyklu Radost v baroku se představí Sedláčkovo smyčcové kvarteto, které zahraje vybraná díla Johanna Josepha Fuxe, Františka Adama Míči či Václava Jindřicha Veita. Cena lístku je 140 korun. Více informací najdete zde.

Karlovarský kraj

Piknik na ostrůvku

Pokud se vám nechce víkend trávit na Karlovarském filmovém festivalu a rádi si odpočinete od každodenního shonu, vydejte se v sobotu na zámek Kynžvart. Uskuteční se zde piknik na ostrůvku mlýnského rybníka v zámeckém parku. Těšit se můžete na nejrůznější hudební vystoupení, která idylickou atmosféru dokreslí, ale také na netradiční prohlídky parku trasou, kterou se běžně neprovádí. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Wagnerovské slavnosti

Na zámku Děčín se v sobotu uskuteční prestižní Wagnerovské slavnosti. Na nádvoří bude odehrána inscenace Kus nebe aneb Až budu věčný, což je fiktivní rozhovor Richarda Wagnera a Caspara Davida Friedricha o poměru mezi malbou a hudbou. Vyvrcholením této akce bude návrat významného díla německého romantismu, obrazu nazvaného Děčínský oltář, který po více než 100 let vlastnili Thunové na děčínském zámku. Podrobnosti naleznete zde.

Liberecký kraj

Historický víkend

Skupina historického šermu Artus bohemia zajistí program na celý víkend na gotické rozhledně Štěpánka v Jizerských horách. K vidění zde budou šermířská vystoupení, ukázky soubojů, zbraní a zbrojí či gotické ležení. K nejstarší rozhledně v Jizerských horách se dostanete buď pěšky po značených turistických stezkách z Tanvaldu, Kořenova a Příchovic, nebo autem až k chatě Hvězda, stojící 300 m pod vrcholem. Více zde.

Královéhradecký kraj

Setkání veteránů

V sobotu se v Podorlickém skanzenu v Krňovicích uskuteční tradiční a oblíbené setkání starých automobilů, motocyklů a kol, na které jsou zváni všichni milovníci historických strojů. Výstava potrvá od dopoledne pouze do 14:00 hodin, poté se budou veteráni rozjíždět domů, ale skanzen zůstane nadále otevřen. V průběhu akce budou zpřístupněny i expozice a ohrada s hospodářskými zvířaty, pro návštěvníky je zajištěno i občerstvení. Více zde.

Pardubický kraj

Pivní slavnosti

Sobota ve Svitavách zažije hned dvě akce v jednom. Od 9:00 hodin proběhne výstava historických vozidel. Vzápětí začnou pivní slavnosti, kde se představí 16 menších pivovarů z celé republiky. Každý návštěvník bude vybaven dvěma žetony, kterými bude moci hlasovat pro nejlepší vzorky. Těšit se můžete i na tradiční pojídání kynutých knedlíků, soutěž o nejlepší guláš a nově také soutěž o nejlepší svitavskou kynutou buchtu. Další podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Mexický víkend

Westernové městečko Šikland ve Zvoli se o víkendu představí v mexickém hávu. Návštěvníci se mohou těšit na vše, co k této středoamerické zemi patří, včetně indiánské hudby, tequilly, ale i barevného odívání mexických seňorit. Westernové městečko provoní chilli a kukuřice, které k mexické kuchyni neodmyslitelně patří. Přichystány jsou rovněž nejrůznější soutěže a akce bude završena ohňostrojem. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Do mikulovských sklepů

V sobotu otevírají desítky vinařů v Mikulově své sklípky veřejnosti. Návštěvníci budou moci ochutnat téměř 150 vzorků vín ve 23 sklepích, kromě samotného vína bude mnohde připraveno i občerstvení. Vstupenka na akci, která zahrnuje ochutnávku šesti vzorků v každém sklepu, vyjde v předprodeji na 550, na místě o 100 korun více. Detaily naleznete zde.

Olomoucký kraj

Letní kino na zámku

K letním prázdninám neodmyslitelně patří kino pod širým nebem. Na nádvoří zámku Jánský Vrch v Javorníku si ho navíc můžete vychutnat i v historických kulisách a s dobrovolným vstupným. Startuje se tuto sobotu a jako první poběží film Fantastická zvířata a kde je najít, který je dějovým předchůdcem Harryho Pottera. Promítání dalších snímků se následně uskuteční ještě čtyřikrát. Podrobnosti zde.

Zlínský kraj

Soutěž o nejlepší sýr

Výrobci domácího sýra mohou poměřit kvality svých produktů ve Velkých Karlovicích. V sobotu se zde uskuteční soutěž, ve které odborná porota rozhodne o nejlepším regionálním sýru. Ochutnávka je pro návštěvníky samozřejmostí, využít však mohou i služeb sommeliérů, kteří poskytnou cenné rady, jak správně kombinovat sýr s vínem. Akce proběhne ve Spa hotelu Lanterna od 11 do 15 hodin. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Dostihový den

Již 25letou tradicí se pyšní Dostihový den ve Světlé Hoře. V podhůří Jeseníků bude k vidění sedm překážkových a rovinných dostihů v podání špičkových koní a jezdců. Doprovodný program nabídne dva dostihy poníků, ukázku práce tažných koní v lese a vystoupení skupiny historického šermu. V areálu naleznete i jarmark s občerstvením a výstavu drobného zvířectva. Podrobnosti zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám