Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte blízkovýchodní kuchyni, vyrazte na noční závod

Novinky, mšv

O druhém dubnovém víkendu se můžete těšit na řadu rozmanitých akcí. Gurmáni mohou ochutnat kuchyni Blízkého východu nebo vyrazit na košt vína či pálenek. Sportovci se mohou zúčastnit půlmaratonu v Pardubicích nebo nočního závodu Night Run v Ostravě. Koná se také Mezinárodní den památek, který zpřístupní řadu neobvyklých míst.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte do Ostravy na Night Run. Ilustrační foto

Článek
Praha

Chutě Blízkého východu

Navštivte v sobotu Vnitroblock a seznamte se blíže s kulturou Blízkého východu. Během programu si budete moci poslechnout cestovatele i kuchaře, chybět nebudou ani ochutnávky tradičních orientálních pochutin. Naučíte se také, jak si můžete arabsky objednat v tamních restauracích, večer pak proběhne degustace libanonských vín. Více informací zde.

Umělecký trh

Tvorbu českých tvůrců a designerů si budete moci prohlédnout během víkendového UMtrhu, který se uskuteční na Alšově nábřeží. Kromě stánků s uměním, ale i oblečením či šperky se můžete těšit i na různé performery, včetně divadelníků, beatboxerů, zpěváků i básníků. Podrobnosti najdete zde.

Festival nevkusu

O víkendu se v Plechárně uskuteční kutilská edice festivalu Blaf, přehlídky nechutných jídel. Tentokrát však budou prim hrát různé nevkusné výrobky, petky v zahrádce nebo blyštivé výrobky ze starých cédéček. Nebudou ale chybět ani ony slovutné pochutiny ve formě lančmítu nebo volského oka dělaného na rozpálené kapotě. Přichystán bude i workshop. Další informace zde.

Středočeský kraj

Velikonoční trhy

Velikonoce jsou už za týden. Nalaďte se na ně během Vajíčkobraní ve Velvarech. Na návštěvníky čeká dobová pouť s atrakcemi, ale také velikonoční dílny, v nichž si můžete zkusit pletení pomlázek, malování vajec. Své umění dorazí předvést řemeslníci, včetně pekaře, perníkářky, medaře a dalších. Podrobnosti najdete zde.

Kam se běžně nechodí

Navštivte o víkendu klášter Sázava a podívejte se do běžně nepřístupných míst. V oba dva dny se můžete vypravit na prohlídky, kde prozkoumáte klášterní sklepení, ale i půdu a pokocháte se vyhlídkami z neorenesanční věže do krajiny. Rezervace předem je nutností. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Na Hlubokou

V rámci Mezinárodního dne památek se v sobotu návštěvníkům odtajní také běžně nepřístupné prostory zámku Hluboká. Navštívit budete moci suterén, ale prohlédnout si můžete také historické kotle nebo sklep vytesaný do skály. Prohlídky je nutné si předem rezervovat. Více informací zde.

Plzeňský kraj

V bytě Adolfa Loose

V sobotu se zájemcům výjimečně zpřístupní jeden z plzeňských domů světově proslulého architekta Adolfa Loose. Komentovaná prohlídka je zavede do prvního patra, kde se do dnešních dnů dochovaly jídelna, salon a hudební salonek. Pokochejte se jedinečnými interiéry domu, který dříve využívala i československá armáda. Více zde.

Karlovarský kraj

Velikonoční jarmark

Naladit se na Velikonoce můžete na jarmarku, který v neděli proběhne na zámku Kynžvart. Čeká na vás zhruba 30 prodejců, kteří nabídnou nejrůznější dekorace, šperky, keramiku, dřevěné hračky a další. Na své si přijdou i milovníci jídla, pro něž budou připraveny uzeniny, domácí pečivo, sýry či výběrová káva. Více informací zde.

Ústecký kraj

Na kolo

Na sobotu je v Ústí nad Labem naplánováno zahájení cyklistické sezony. Na Labské stezce u Benešova mostu je připraven bohatý program, kde si budou moci zasoutěžit i dospělí. Zajištěn je bezplatný servis kol, ale také půjčování kol či koloběžek zdarma. Chybět nebude další doprovodný program. Více informací zde.

Liberecký kraj

Mezinárodní den památek

Mezinárodní den památek se bude slavit také na hradě Grabštejně, kde bude zaměřen na historii a stavební aktivitu posledních majitelů. V rámci speciálních prohlídek je připraven také doprovodný program v hradní kuchyni, kde nebudete ochuzeni o ochutnávky dobových specialit. Další informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Český videosalon

Zhlédnout tvorbu neprofesionálních filmařů budete moci v rámci soutěže Český videosalon, která se uskuteční v sobotu v Červeném Kostelci. Letošní ročník nabídne snímky různých délek i žánrů, těšit se můžete na dokumenty, hrané i experimentální filmy či videoklipy. Vstupné je po celý den volné. Více zde.

Pardubický kraj

Pardubický půlmaraton

Chtěli byste vyrazit na nějaký dálkový závod, ale na maraton se necítíte? Pak se zapojte do Pardubického vinařského půlmaratonu, který nabídne hned dva okruhy o délce 21 kilometrů. Zúčastnit se lze i na koloběžkách nebo handbiku. Součástí bude i tombola o hodnotné ceny. Podrobnosti a propozice závodu najdete zde.

Vysočina

Čistá řeka Sázava

Pokud vám leží na srdci čistá příroda, můžete se o víkendu zapojit do úklidové akce Čistá řeka Sázava, která si klade za cíl před nadcházející turistickou sezonou vyčistit jeden z českých toků. Dobrovolníci budou z koryta řeky sbírat odpadky. Pokud se rozhodnete do projektu zapojit, nezapomeňte na vhodné vybavení. Další informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Košt vín

Na skleničku vína či dvě můžete v sobotu vyrazit do Prušánek, kde se uskuteční tradiční košt. Návštěvníkům se otevřou sklepy, kde na ně budou čekat vinaři, aby jim v autentickém prostředí představili svoje výrobky. Letošní ročník je jubilejní desátý a neměli byste otálet, počet míst na akci je totiž limitovaný. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Výstava na hradě

V neděli začne na hradě Helfštýn výstava, která představí díla vytvořená během minulých ročníku mezinárodního setkání uměleckých kovářů. Těšit se můžete na řadu artefaktů od tuzemských i zahraničních kovářů a sochařů. Ale nemusíte se bát, že byste výstavu propásli, pokud nedorazíte hned o víkendu, trvat bude až do října. Další informace zde.

Zlínský kraj

Degustace pálenek

Pokud dáváte před vínem přednost něčemu kapku ostřejšímu, vydejte se do Uherského Hradiště na košt pálenek. Tedy nejen jich, ochutnávat se budou také domácí štrúdly a klobásky. Hlavní roli bude hrát slivovice, ale chybět nebudou ani další pálenky či likéry. Atmosféru dokreslí živá muzika. Více najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Noční běh

Pokud vás lákají běžecké závody v netradičním prostředí nebo za netradičních podmínek, zúčastněte se v sobotu Night Runu v Ostravě. Jedná se o zážitkový závod na 10 či 5 kilometrů, jak už název napovídá, uskuteční se za tmy, kdy se poběží s čelovkami. Start je na Masarykově náměstí. Více si můžete přečíst zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám