Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si dobroty z regionů nebo ze zahraničí

Novinky, mšv

Poslední srpnový víkend se koná zejména řada gastronomických akcí. Například v Praze můžete ochutnat speciality pouliční kuchyně ze všech koutů světa, na zámku Ploskovice zase dobroty z máku, na Moravě si pak můžete dopřát guláš, buchty, ale i tekutiny v podobě vína. Mimo to se o víkendu koná Hradozámecká noc.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s přáteli na některý z food festivalů. Ilustrační foto

Článek
Praha

Pouliční jídlo

Blížící se konec prázdnin neznamená konec oblíbených gastronomických festivalů na smíchovské náplavce. V sobotu na ní můžete ochutnat to nejlepší ze street foodu, nebudou chybět dobroty z Thajska, Malajsie, Indie, ale ani Gruzie, Mexika, Maroka či Argentiny. Zkrátka z celého světa. Na své si ale přijdou i milovní takzvané raw neboli syrové kuchyně. Vstupné na akci je 50 korun. Více najdete na Facebooku.

Historická vozidla

Pokud máte v oblibě veterány, vyrazte v sobotu na debutový ročník výstavy historických vozidel Automobilové klenoty. Koná se na golfovém hřišti v Hostivaři a letos se ponese v duchu první republiky, věnovat se bude zejména československým autům. Expozice bude čítat devět hlavních někdejších automobilek, u nichž budete moci pozorovat průřez tvorbou. Výstavu doplní také přednášky, módní přehlídky nebo retro market. Další informace zde.

Hradozámecká noc

O víkendu se v celé zemi uskuteční Hradozámecká noc. V rámci ní bude v Praze zpřístupněno rovněž několik objektů a zdaleka nepůjde pouze o hrady a zámku. Vyrazit můžete do Valdštejnského paláce, tedy sídla Senátu, odpoledne je připraven také program v pražské Invalidovně. V ní si budete moci prohlédnout kapli či ubytovací jednotku. Volně přístupné bude nádvoří. Více zde.

Středočeský kraj

Staročeský jarmark

Nechte se vtáhnout kouzlem dávných časů a navštivte v sobotu staročeský jarmark, který uskuteční v Třebízi. Na dvoře Cífkova statku zhlédnete ukázky tradičních řemesel, zazní také dechová hudba nebo flašinet. Připraveno je zejména občerstvení, které dá vzpomenout na jídla našich babiček a prababiček. Novinkou je také expozice, která představuje perzekuci v dobách nacismu a komunismu. Další informace najdete zde.

Hasičská fontána

Úchvatnou vodní a světelnou show dobrovolných hasičů budete moci zhlédnout v Ratměřicích. V sobotu se u rybníku Lazna uskuteční Hasičská fontána, jedinečné představení, kde budou hrát prim hadice a stříkající voda. Celá show bude podkreslena klasickou hudbou, nebudou ale chybět ani české popové písničky. Více se o akci dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Letní kino

Letošní období letních kin se blíží pomalu ke konci. Pokud jste letos snad ještě nestihli na žádné promítání zajít, můžete vyrazit na zámek Třeboň, kde v neděli poběží komedie Dvě nevěsty a jedna svatba, v němž hrají například Eva Holubová či Ester Geislerová. Vstupné je 80 korun, přibalte si také deky na sezení. Více zde.

Plzeňský kraj

Festival country

O víkendu se na zámku Čečovice uskuteční jubilejní desátý ročník festivalu folkové a country muziky. Účast přislíbili například Spiritual kvintet, Druhá tráva, Malina Brothers nebo Aftersix. Veškerý výtěžek ze vstupného bude použit na rekonstrukci zámku, který byl silně poškozen požárem. Vstupné je 250 korun. Další informace zde.

Karlovarský kraj

Noc na Kynžvartu

Zavítejte v rámci Hradozámecké noci na zámek Kynžvart. Uskuteční se zde skutečně bohatý program. Kromě svíček ho rozzáří také řada hostů, například herečka Pavlína Filipovská, která vzpomene na dobu, kdy se na zámku natáčel film Kdyby tisíc klarinetů. Své kuchařské umění předvede šéfkuchař pražského Alcronu, nebudou chybět ani alkoholické nápoje včetně zámeckého piva Metternich. Odpolední i noční program na nádvoří je zdarma. Více zde.

Ústecký kraj

Makové slavnosti

Jedni ho milují, druzí mu nemohou přijít na jméno. Řeč je o máku. Pokud se řadíte mezi ty první, vyrazte v sobotu na Makové slavnosti na zámku Ploskovice, kde ochutnáte nejrůznější sladké i slané pokrmy právě z této suroviny, jejíž pěstování má v Česku dlouhou tradici. Koláče, makovce, nádivka do masa nebo třeba maková zmrzlina, to vše a mnohem víc budete moct ochutnat. Program čítá také workshopy, přednášku a další. Více zde.

Liberecký kraj

Vlakem na borůvky

Jediná ozubnicová trať v Česku chystá na sobotu nostalgické jízdy vlakem. Z Tanvaldu se můžete dopravit do Kořenova nebo Harrachova. Zastavit se ale budete chtít spíš v Kořenově, kde se ve stejný den konají borůvkové hody. Na nich na vás budou čekat nejrůznější dobroty z modré lesní plodiny, ať už plněné knedlíky nebo borůvkové omáčky jako doplněk k masu. O jízdách se více dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Nábřeží paromilů

Smetanovo a Eliščino nábřeží v Hradci Králové se v sobotu stanou dějišti další velké akce. Tentokrát půjde o 16. ročník setkání milovníků páry, lodí, modelových železnic a sběratelů. Pokud rovněž patříte mezi nadšence do techniky, můžete o víkendu zhlédnout třeba parní válec, lokomobily, hasičské stříkačky či modely parních strojů nebo veterány. Chybět nebudou ani vyhlídkové plavby po řece. Další informace zde.

Pardubický kraj

Pivní slavnosti

Milovníci piva, zamiřte v sobotu na zámek Choltice, kde se uskuteční pivní slavnosti. Kromě ochutnávek speciálů a občerstvení se můžete těšit na doprovodný program, který bude čítat zábavu i pro menší návštěvníky, ale také nejrůznější soutěže nebo ukázky zbraní a boje. Akci dokreslí také hudební vystoupení nebo řemeslný jarmark. Podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Obrazy na zámku

Zavítejte v rámci Hradozámecké noci na zámek Telč, kde proběhne večerní, potažmo noční prohlídka, zaměřená na události jednoho večera v roce 1553. Projděte se renesančními sály po klasické trase A a nechejte se vtáhnout do děje spolu s herci Šermířské školy Ballestra Telč, jenž vás přenesou do doby, kdy se na zámku chystala svatba Kateřiny z Valdštejna. Další informace zde.

Jihomoravský kraj

Víno a burčák

Pokud jste celý rok čekali, až si opět budete moct dát úžasně sladký burčák, přišla vaše chvíle. Vyrazte na otevřené sklepy v Mikulčicích, kde budete moci ochutnat víno od malých producentů i profesionálních vinařů. Otevřeno bude na 20 sklepů, chybět nebude občerstvení ani cimbálovka nebo krajové speciality. Více najdete zde.

Olomoucký kraj

Den buchet

Máte rádi sladké pečivo? Tak to si nenechte ujít Buchtování v Hanáckém skanzenu Příkazy, kde si prohlídku lidových chalup zpříjemníte množstvím dobrot. Těšit se můžete na buchty s nejrůznějšími náplněmi nebo na koláče z ovoce ze zdejší zahrádky. Kromě toho si samozřejmě můžete projít klasické expozice a poznat blíže život na vsi. Více zde.

Zlínský kraj

Sousedský guláš

Pokud holdujete guláši, vyrazte do Vsetína na akci, která navazuje na tradici Vsetínského gulášfestu. Jeho vítěz z roku 2014 letos uvaří svůj pokrm všem, komu se nebude chtít o víkendu vařit. Vydávat se začne jídlo už v 10:00 hodin, v průběhu dne se můžete těšit také na kulturní program, který nečítá jen hudební vystoupení, ale také bleší trh. Více informací najdete na Facebooku.

Moravskoslezský kraj

Gulášfest

Na klasický soutěžní festival gulášů vyrazte k areálu přehrady Baška. Přímo na místě před očima všech zúčastněných bude několik týmu bojovat o titul nejlepších gulášových kuchařů, porotcování pak částečně závisí na návštěvnících, kteří mohou všechny soutěžní vzorky ochutnat. Akci uzavře taneční zábava. Vstup je zdarma. Více najdete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám