Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ďáblovu bibli si prohlédnete v Karviné, moderní design v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě všudypřítomných svatomartinských slavností a trhů můžete v tomto víkendu navštívit například také festival vína, cestovatelský festival i řadu hudebních vystoupení. Metropole zve na atraktivní designové přehlídky desítek návrhářů.

Foto: Novinky

V Domě U Minuty na Staroměstském náměstí proběhne o víkendu program spojený s moderním designem.

Článek
Praha

Setkání lidových muzik

V pátek se koná 10. ročník Setkání dětských lidových muzik na výstavišti v Letňanech. V sobotu naváže 31. ročník hudebního folklorního festivalu Setkání lidových muzik, který se uskuteční v Městské knihovně. Sobotní program začne v 15:00 a vyvrcholí večerní kasací lidovou zábavou. Více čtěte zde.

Prague Design Week

Nová designová prodejní přehlídka v centru metropole představí během celého týdne na 60 návrhářů, ateliérů či škol z ČR a Slovenska. Program designérské přehlídky proběhne v Domě U Minuty na Staroměstském náměstí a skládá se ze třech hlavních bodů: výstavy, design kina a přednášek. Program si prohlédněte zde.

Výstava Oldřicha Kulhánka

Výstava autora současných českých bankovek a mnoha poštovních známek je k vidění v galerii KC Průhon. Výstava, přestavující tohoto malíře, ilustrátora, grafika, scénografa a pedagoga, bude přístupná do 17. prosince. Více se dozvíte zde.

Fed Cup: Česko - Německo

Finále letošního ročníku mezi českými tenistkami a hráčkami Německa bude hostit O2 arena v sobotu a v neděli. Hrát se bude na tvrdém povrchu Novacrylic Ultracushion, stejném jako semifinále v Ostravě proti Itálii. Po oba dny začnou zápasy v 13:00. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Pivní a vinné slavnosti v Lysé nad Labem

Od pátku do neděle se koná na výstavišti 2. ročník veletrhu pivovarů a vinařství. Od 9:00 do 17:00 ochutnáte nejrůznější druhy piva a vína z Čech i Moravy. Atmosféru zpříjemní hudební program a ochutnávka gastronomických lahůdek. Více zde.

Českobrodský Fler jarmark

První Fler jarmark proběhne v sobotu od 9:30 v prostorách místní fary. Oranžová zahrada na Husově náměstí představí výrobky, jako jsou šperky, dekorace, dřevěné výrobky, módní doplňky, keramika a výrobky pro děti. V 11:00 vystoupí Collegium kvartet a ve 14:30 Divadélko Zvoneček Bylany. Více čtěte zde.

Svatomartinské trhy v Poděbradech

V neděli zaplní 1. zámecké nádvoří trhy věnované oslavě svatého Martina. Těšte se na různé zboží, divadlo, vystoupení a mladá vína. Přijede i svatý Martin na bílém koni. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Svatomartinské hody v Brně

Týdenní hody se v Brně uskuteční od pátku. V rámci gurmánské přehlídky se mohou milovníci dobrého jídla a vína těšit na gastronomické zážitky na náměstí Svobody, v brněnských restauracích, v Městském divadle a podzemních chodbách Labyrintu pod Zelným trhem. O víkendu vás čekají na náměstí Svobody mimo jiné vystoupení vždy v 14:30, 15:45 a 17:00. Kompletní program naleznete zde.

Svatomartinský Mikulov

Město ožije od pátku do 17. listopadu oslavami svátku sv. Martina. V sobotu se otevře svatomartinský jarmark se zpěvem a Husím pochodem. V neděli proběhne tradiční trh. Návštěvníky pobaví silák, fakír s ohňovým představením a tanečnice za doprovodu historické hudby. V programu se objeví také pohádky. Více zde.

Jihočeský kraj

Festival vína Český Krumlov

Téměř celý listopad bude ve městě patřit tradičně vínu. O zahájení programu se postará páteční akce Návrat vinné révy do Českého Krumlova. V 15:00 proběhne slavnostní výsadba více než 50 hlav vinné révy v rámci projektu obnovení městských vinic. Svatomartinská vína budou otevřena 11. listopadu v 11 hodin 11 minut, další program bude následovat do 28. listopadu. Veškeré informace najdete zde.

Podzimní běh v Prachaticích

Pod názvem AmediPro XTERRA TRAIL RUN 2014 se bude nad Prachaticemi konat druhý ročník běžeckých závodů pro širokou veřejnost. Program začne v 8:00 prezentací závodníků, v 10:00 odstartují samotné závody. Běhy jsou připraveny i pro děti. Začíná se u Domova mládeže na Zlaté stezce. Více se dočtete zde.

Královéhradecký kraj

Štědrost spojuje Českou Skalici

Štědré odpoledne bude v sobotu připraveno ve Vile Čerych. Čeká vás tržiště darů, zajímavé debaty a prohlídky vily. Mezi 14:00 a 19:00 budou připraveny každou hodinu komentované prohlídky. Více se dozvíte zde.

Jazz Nights v Hořicích

Jazzový festival v Hořicích se koná v pátek a v sobotu již podvacáté. Po oba dny začne program v Domě kultury Koruna v 18:00 a slavnostní zahájení bude vždy připraveno v 19:00. Program si prohlédněte zde.

Pardubický kraj

Výstava skleněných ozdob

Tradiční výstavu vánočních skleněných ozdob z rodinné firmy Juklových ze Dvora Králové nad Labem můžete navštívit v zámeckém sklepení v Litomyšli. Výstava se otevře v sobotu. Vypravit se sem můžete každý víkend mezi 13:00 a 16:00 do 28. prosince. Součástí výstavy bude možnost ozdobit si skleněné baňky. Více zde.

Karlovarský kraj

Jak se lidé bavili — výstava v Chebu

Galerie 4 zve na výstavu fotografií z let 1860 – 1914 k jubileu 175 let fotografie. Výstava potrvá do 2. prosince a představuje fotograficky zaznamenatelné formy trávení volného času v prvních 75 letech fotografie. Vernisáž se koná v pátek od 18:00. V sobotu můžete přijít od 10:00 do 17:00. Více se dočtete zde.

Liberecký kraj

Svatohubertské slavnosti v Hejnicích

Hejnice na Liberecku hostí v pátek tradiční akci. Slavnostní zahájení proběhne od 9:30 za loveckého doprovodu a za účasti sokolníka, trubačů, psovodů a přátel myslivosti. Následovat bude Svatohubertská mše v 10:00 a Svatohubertská veselice od 20:00. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Narozeninové hody pivovaru Litovel

Letošní oslavy 121 let pivovaru vyvrcholí sobotními hody. Ochutnáte od 10:00 do 18:00 škvarky, jelítka, jitrnice, tlačenku, ovar i vepřový guláš. Pro zájemce budou nachystány prohlídky pivovaru včetně historické expozice. Více najdete zde.

Festival Bystřické banjo

Velká Bystřice bude v sobotu hostit festival trampské, folkové, country a bluegrassové muziky. Konat se bude v kulturním domě Nadační. Program začne v 15:30 a uslyšíte zde dceru Michala Tučného Michaelu za doprovodu skupiny Fešáci, dále kapely Arrest, BG Styl, Špunt, Švédovy trojky a další. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Cestovatelský festival v Ostravě

Festival Podzimní ozvěny se koná v sobotu od 12:00 do 22:00. V kině Vesmír si užijete přehlídku amatérských i profesionálních autorských přednášek s cestovatelskou, vodáckou a sportovní tématikou, provázenou hudebními vstupy. Festival doplní výstava. Kompletní program si pročtěte zde.

Ďáblova bible v Karviné

Jedinou kopii známé a mnohými za mystickou považované středověké knihy Codex Gigas budou moci zhlédnout zájemci do 14. prosince. Na zámku Fryštát bude toto dílo k vidění o víkendech od 10:00 do 17:00. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Martinský trh v Plzni

Oslava sv. Martina spojená s trhem probíhá na plzeňském náměstí Republiky od čtvrtka do středy, kdy přijede Martin na bílém koni. Uvidíte ukázky lidových řemesel, můžete si koupit rukodělné výrobky a ochutnat sladké i slané dobroty. Více zde.

Ústecký kraj

Cestovatelský festival Sedm divů

Festival proběhne v sobotu v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě. Od 12:00 si poslechnete sedm přednášek od různých cestovatelů a pomyslně se tak podíváte do světa. Celý program je k dispozici zde.

Taneční festival v Ústí nad Labem

Od pátku do neděle se koná ve Sportcentru Sluneta Mezinárodní taneční festival. V pátečním Friday Night Dance Fever se představí ústecké kluby. V sobotu proběhnou národní šampionáty v disciplínách Formace a Showdance. V neděli bude zařazena postupová soutěž a mezinárodní soutěže. Více naleznete zde.

Vysočina

Revivalová show v Třebíči

Taneční a hudební večer proběhne v pátek ve Fóru na Masarykově náměstí. Od 20:00 se těšte na show zpěváka Vladimíra Lichnovského (Elvis Presley) s kapelou Revival Band. Freddie Mercuryho připomene zpěvák Michal Štelbaský se skupinou Princess. Na pódiu se objeví i Pop Stars z Moravy. Více zde.

Zlínský kraj

Výstava Evy Jiřičné ve Zlíně

Výstavu s názvem Kudy kam můžete navštívit v Alternativě – kulturním institutu ve Zlíně do 20. prosince. V sobotu přijďte od 10:00 do 16:00. Více se dozvíte zde.

Děda Mládek Illegal Band koncertuje

Koncert známé české hudební skupiny si užijete v sobotu v M-klubu ve Valašském Meziříčí. Vystoupení začne od 20:00. Více čtěte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám