Hlavní obsah

Tipy na víkend: Animované filmy zhlédnete v Olomouci, originální design ve Zlíně

Vánoce se nezadržitelně blíží, což se přirozeně promítá i do víkendové nabídky aktivit. Betlémy a vánoční stromky zdobí zámky, hrady i náměstí. Přesto můžete adventu pomyslně uniknout a vyrazit místo nakupování po trzích třeba za kulturou. Nabízí se výstava fotografií či designu. Nebo třeba filmové promítání.

Foto: Profimedia.cz

Speciálního filmového promítání se můžete o víkendu zúčastnit v Olomouci. Ilustrační foto

Článek
Praha

Výstava Czech Press Photo 2014

V Křížové chodbě a v Rytířském sále Staroměstské radnice do 31. ledna uvidíte nezávislé autentické obrazové svědectví o životě, jak je vidí profesionální fotožurnalisté z České a Slovenské republiky. Otevřeno je denně od 10:00 do 19:00. Více se dozvíte zde.

Veletrh zdraví a esoteriky

Od pátku do neděle přijďte nasát do Michnova paláce na Újezdě tu pravou sváteční atmosféru. Na 52. veletrhu veletrhu zdraví a esoteriky vás potěší hra kytaristy Štěpána Raka, přednášky, semináře a workshopy ve třech sálech. Přijďte mezi 10:00 a 18:00. Více čtěte zde.

Adventní trhy na Kulaťáku

Po všechny adventní víkendy budou na Kulaťáku v Dejvicích probíhat vánoční trhy. Vždy v pátek a v sobotu nakoupíte vánoční dárky, stromky, ozdoby a čerstvé ryby. V pátek od 13:00 do 19:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00 si užijete i dobová řemesla, svařák a hudbu. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Knížecí advent na Křivoklátě

Řemeslnický jarmark zaplní o víkendu prostory dolního nádvoří a vnitřní prostory dolního hradu vždy od 10:00 do 17:00. Uvidíte řemeslníky při práci, děti potěší adventní dílny a Ježíškova pošta. V sobotu ve 14:00 zavítá na hrad Mikuláš. Knížecí advent proběhne i na třetí adventní víkend. Vánoční výzdoba bude na hradě do 11. ledna 2015. Více čtěte zde.

Vánoční výstava v Čáslavi

Tradiční prodejní výstava přinese přehlídku vánočních dekorací. Prohlédnout si i nakoupit můžete adventní věnce, svícny a vazby. V zahradním centru Starkl na Kalabousku bude otevřeno do 23. prosince, v sobotu od 8:30 do 17:00 a v neděli od 10:00. Více hledejte zde.

Adventní prohlídky zámku Žleby

Na zámku Žleby se uskuteční prohlídky ve svátečním duchu Vánoc a jejich tradic. O víkendu zjistíte, jak Vánoce prožívala knížecí rodina i ostatní obyvatelé zámku. Od 9:00 do 16:00 se zámeckou kuchyní rozline vůně vánočních dobrot. Prohlídku doplní kostýmy z pohádky Nejkrásnější hádanka, která se zde točila. Více se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Festival moravských vín v Brně

Již potřetí přivítá o víkendu město festival Víno z blízka. Ve sklepních restauracích, vinárnách a historických vinných sklepích se představí desítky špičkových vinařů z jižní Moravy. V sobotu proběhne od 11:00 do 22:00 degustace 20 vinařství a procházka předvánočním Brnem s ochutnávkou vín. V neděli se otevře od 11:00 do 15:00 vánoční trh vín v Atriu Fakulty sociálních studií. Více informací naleznete zde.

Vánoční trhy na brněnském výstavišti

Do 14. prosince budou na výstavišti probíhat trhy. Ve vánočně vyzdobených pavilonech budete vybírat dárky od více než 460 prodejců z celé republiky i ze zahraničí. Trhy doplní řemeslnický jarmark, Moravský vánoční trh s občerstvením, výstava obrazů a hudební vystoupení. V pavilonu F v sobotu uvidíte třeba Radku Fišarovou a v neděli Petra Kotvalda. Více hledejte zde.

Jihočeský kraj

Vánoce u pana správce na Nových Hradech

Tradiční adventní nahlédnutí do atmosféry počátku 20. století v domácnosti správce panství bude připraveno na Českobudějovicku. Prohlídky se budou konat vždy v sobotu a v neděli až do posledního adventního víkendu. Více zde.

Královéhradecký kraj

Advent na zámku Potštejn

Betlémský příběh poznáte díky hraným prohlídkám o původu Vánoc. Nazdobený zámek vás každou následující sobotu přenese do příběhu svátků. Uvidíte živý Betlém, ochutnáte vánoční punč. Tuto sobotu bude připravena také výstava patchworku, rozsvícení vánočního stromu a adventní koncert na nádvoří. Více zde.

Knížecí Vánoce v Babiččině údolí

Tradiční české Vánoce přijďte prožít od čtvrtka do neděle do areálu Babiččina údolí v Ratibořicích. V Rudrově mlýně poznáte vánoční tradice. V budově vodního mandlu se koná tradiční vánoční trh. Nahlédnout můžete také do štědrovečerně vyzdobené světničky na Starém bělidle. Na zámku vás od 9:00 do 16:00 v adventně vyzdobených komnatách přijme paní kněžna. Více se dočtete zde.

Pardubický kraj

Vánoční trhy v Pardubicích

Tradiční trhy letos proběhnou od soboty do 14. a poté 20. a 21. prosince. Pernštýnské náměstí zaplní stánky s dárkovým sortimentem, chybět nebude zvonička splněných přání, živý betlém, Ježíškova pošta a kulturní program. Více zde.

Vánoční výstava v Chotěboři

Na výstavě Světlo Vánoc budou k vidění svícny, svíčky a lampiónky. Výstava bude otevřena v muzeu do 4. ledna. Vždy v úterý, čtvrtek a neděli od 15:00 do 17:00 ji projdete osvětlenou pouze svíčkami. V tom čase se otevřou také další prostory muzea. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Vánoční benefiční koncert

Karlovarská KV Arena chystá na sobotu koncertní představení v rámci charitativního projektu Číslo na Boha, který podporuje děti s handicapem. Jeho patronem je Zdeněk Podhůrský, který se představí se skupinou Underhill Band. Projekt Vivaldianno přiveze houslový virtuos Jaroslav Svěcený. Vše se dozvíte zde.

Vánoční trhy na hradě Loket

O víkendu od 10:00 do 18:00 proběhnou na nádvoří hradu tradiční vánoční trhy se zajímavým doprovodným programem. Těšit se můžete na stará řemesla, dílny, šermíře, živý betlém, koledy a vystoupení. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Vánoční trhy v Železném Brodě

V prostorách národopisné expozice na Bělišti probíhají od středy do neděle vždy od 9:00 do 17:00 vánoční trhy. Kromě vánočního zboží a ukázek řemesel je připraven také kulturní program. V sobotu od 11:00 zazní vánoční písně ve swingové úpravě v podání žáků ze Základní umělecké školy. Uvidíte různá řemesla a výstavu novoročních přání. Více čtěte zde.

Vánoční trhy v České Lípě

Vlastivědné Muzeum a galerie v České Lípě pořádá v ambitu od úterý do neděle 25. ročník tradičních trhů. Čeká vás spousta řemeslných výrobků, staročeské občerstvení a dílničky. Každé odpoledne je v Biberově síni (v kapli) připraven program. Nahlédnout do něj můžete zde.

Olomoucký kraj

Přehlídka animovaného filmu

Čtyřdenní přehlídka animovaných filmů a současného umění oživí předvánoční Olomouc od čtvrtka do neděle. Proběhne v Uměleckém centru Univerzity Palackého a na dalších místech. Těšte se na téma živé animace, urbanismu, mediálních fasád, městských symfonií či demolice. Chybět nebudou koncerty, dokumentární filmy, pohyblivé obrazy, workshopy a výstavy. Program si pročtěte zde.

Vánoční jarmark v Jeseníku

Ve Vodní tvrzi a na Zámeckém náměstí se v pátek a v sobotu koná tradiční jarmark. Těšit se můžete na ukázky středověkých řemesel, dobovou hudbu, živý betlém a další vánoční program. Jarmark se koná v pátek od 14:00 do 20:00, v sobotu od 9:00 do 17:00. Ve Vodní tvrzi je otevřena vánoční výstava. Více hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Vánoce na zámku Raduň

Prohlídky s vánočními koledami doplněné o vánoční květinová aranžmá budou připraveny na Opavsku. Až do 28. prosince si můžete užívat zámecké interiéry s vánoční dekorací, vánoční stromky a dárky v proměnách času a adventní tradice. O víkendech bude otevřeno od 10:00 do 16:00. Více čtěte zde.

Vánoční esoterické trhy

Od pátku do neděle se na výstavišti Černá louka v Ostravě uskuteční esoterické trhy. Projít si je můžete v pátek od 14:00 do 18:00, v sobotu od 10:00 do 18:00 a v neděli do 16:00. Souběžně bude probíhat Čokofestival, který nabídne bohatý doprovodný program včetně ochutnávek a prodeje oblíbených pochoutek. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Adventní víkend v Kladrubech

V sobotu na Mikulášském trhu na náměstí zakoupíte vánoční stromky i výzdobu. Ochutnáte zabijačkové hody. Na děti se těší kladrubský anděl i čert. V neděli vyjde v 17:30 lampiónový průvod od základní školy, na náměstí si zazpíváte koledy a bude rozsvícen vánoční stromek. Více naleznete zde.

Ústecký kraj

Klášterní betlém v Rumburku

Jediný klášterní betlém na Šluknovsku spatříte v kostele sv. Vavřince. Pochází z roku 1922 a přístupný je v sobotu od 9:00 do 16:00. Betlém můžete v postranní kapli vidět do 2. února. Nejprve jsou vystaveny figurky klanících se pastýřů, na Tři krále figurky klanících se tří mudrců a o Hromnicích scéna Útěk do Egypta. Více se dočtete zde.

Vysočina

Vánoční trhy Jihlava

Vánoční jarmark na Masarykově náměstí začne v pátek a skončí den před Štědrým dnem. Každý den budou stánky otevřeny od 8:00 do 18:00. Chybět nebude ani kulturní program. V pátek přijde Mikuláš. Více zde.

Adventní koncert na zámku

Zámek Světlá nad Sázavou zve v sobotu na adventní koncert Richarda Pachmana a Dity Hořínkové. Hudba se rozezní v Rytířském sále v 17:00. Koncert Adventní písně v rámci celorepublikového turné přinese předvánoční atmosféru. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Tradiční Vánoce ve Vlčnově

Vánoce z dob prababiček poznáte v neděli mezi 14:00 a 18:00. Tehdy ožije hned několik památkových usedlostí. Ochutnáte vlčnovskou kyselici, vyzkoušíte si odlévání olova a draní peří, zazpíváte si koledy. Připravena bude obchůzka Mikuláše s čertem a andělem, Lucek, pastýře, ponocného, cikánů, tří králů a koledníčků. Více zde.

Zlín design víkend

Přehlídka autorské tvorby s možností koupě originálních dárků od mladých designérů proběhne v pátek a v sobotu v přízemních prostorách zlínského zámku. Otevřeno bude v pátek od 14:00 do 20:00, v sobotu od 9:00 do 18:00. Více se dozvíte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám