Hlavní obsah

Tipy, jak přežít cestu letadlem

Právo, Olina Táborská

V tuto dobu má většina lidí jasný cíl své dovolené a než si začne užívat, čeká ho dlouhá cesta. A někdo se už vrátil, ale na přesuny mezi destinacemi by nejraději zapomněl. „Příště se lépe připravím hlavně na cestu,“ slibuje si.

Článek

Pro všechny máme několik užitečných postřehů bývalé diplomatky Adriany Bašovské. Pracovně nalétá stovky kilometrů a už ví, jak to zvládnout, aby byla po absolvování cest stále fit.

„Podle zběžného počtu nalétaných a naježděných kilometrů jsem matadorem mezinárodních vzdušných i pozemních cest. Z velké části mají tyto kilometry nálepku pracovní, takže již nepropadám panice a cestovní horečce jako lidé, kteří vyrazí jen občas na dovolenou,“ říká Adriana, která pracuje v Perském zálivu.

Bez vody ani ránu

Do letadla bere malou vodu (100 ml) ve spreji na osvěžení obličeje, neúprosně vysušovaného vzduchem v letadle. I když má make-up, rozprášená voda zvlaží pokožku a nepoškodí ji. S tímto sprejem zatím neměla u celníků problémy.

Sedadlo v uličce umožňuje cestujícím se lépe protáhnout. foto: Profimedia

Voda je samozřejmě důležitá i zevnitř. Ještě před startem požádá letušku o sklenici vody. Při dlouhých letech pije sklenku za hodinu.

Alkohol raději vynechme

Alkoholu se v letadle vyhýbá, s výjimkou skleničky vína k obědu. Není to jen proto, že létá často na Blízký Východ, kde se na požívání alkoholu hledí nepřívětivě. Alkohol vysušuje a v dávkách větších než malých také škodí nejen játrům, ale i prestiži. Po výstupu z klimatizovaného prostoru letadla do horkého vzduchu Perského zálivu se síla vypitých skleniček jakoby geometricky násobí.

Místo jídla dává přednost Virgin Bloody Mary, samozřejmě bez alkoholu. Osolená a opepřená rajčatová šťáva dodá tělu soli a minerály, které se z něj určitě vypaří během první hodiny v Perském zálivu. A nemotá se jí hlava.

Není nad přezůvky

Při dlouhých letech upřednostňuje místo u uličky, neboť se může občas protáhnout, aniž by vyrušovala sousedy. „A s vodními zásobami v břichu musím mít i toaletu na dosah. Občas zaregistruju udivené pohledy letušek a personálu, když se u toalet natahuju jako baletka, ale krevnímu oběhu to velmi pomáhá,“ sděluje a dodává, že geneticky má náběh na křečové žíly, které jsou vděčné za trochu pohybu.

V letadle si nazouvá pohodlné navlékací ponožkové bačkůrky se zpevněnou podešví. „V nich pak u záchodku provádím své baletní natahovačky. Když si nechám boty jakkoliv pohodlné, otečou mi nohy.“

Přesedání může být příjemné

Když musí při cestách měnit letadlo, vybírá si spoje, které nenavazují těsně na sebe. Již několikrát se stalo, že jí další letadlo uletělo. Místo toho, aby se honila po terminálech, raději počká v klidu několik hodin na letišti na další spoj. Letiště v Amsterdamu má muzeum, ve Frankfurtu se dá krásně nakupovat, ve Vídni zajet do centra, tak proč si pauzu neužít?

Poslech oblíbené hudby vás přenese do dobré nálady. foto: Profimedia

Má s sebou vždycky knížku a iPod, který odizoluje od ruchu letiště. Sedne si do kavárny, čte, poslouchá hudbu a čas příjemně letí. Tohle není ideální řešení pro rodiny s dětmi, ale pro individuálního cestovatele je příjemné.

Na všechno je dost času

V den příletu do země nic neplánuje. Jednak neví, jestli se do destinace opravdu dostane načas, pak si nechává čas na aklimatizaci. Když byla mladší, chtěla toho stihnout co nejvíce v krátkém čase. Teď si užívá v klidu, protože ji honičky obíraly o duševní pohodu. Všechno nějak dopadne, do místa určení se dostane, když ne hned, tak později, hlavně klid a vychutnat si vše kolem.

„Když mi nedávno uletěl spoj v Mnichově, zůstala jsem přes noc, dala si skvělou japonskou večeři v hotelu Kempinski, zaplaceno od aerolinek. A domů jsem se dostala tak či tak. Hlavně v duševní pohodě."

Anketa

Cestujete na zahraniční dovolenou letadlem?
Ano, na dovolenou pouze letadlem
16,9 %
Podle toho kam jedu, ale prefefuji letadlo
64,7 %
Létání zvládám, ale pokud nemusím, tak nelétám
9,9 %
Ne, nesnáším létání
8,5 %
Celkem hlasovalo 2603 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Cestování k moři je pro kojence rizikem

Prospívá dětem cestování do jižních a exotických zemí světa nebo jim může škodit? Na to jsme se zeptali prof. MUDr. Jiřího Berana, CSc., jednoho z předních...

Výběr článků

Načítám