Hlavní obsah

Tibet se v neděli opět otevře zahraničním turistům

Peking

V neděli Čína znovu otevře tibetské hranice turistům. Informovala o tom tisková agentura Nová Čína. Podle Pekingu je možné oblast znovu zpřístupnit, protože je klidná a bezpečná. I nadále budou cizinci potřebovat k cestě do Tibetu kromě čínského víza i zvláštní povolení. Tibet byl zcela uzavřen pro turisty více než měsíc.

Foto: Jan Rychetský, Právo

Více než měsíc všechny silnice do oblasti střežila ozbrojená policie a v některých oblastech byly omezeny internetové a telefonní služby.

Článek

Čína poprvé uzavřela Tibet zahraničním turistům loni v březnu kvůli vlně protičínských demonstrací a násilností. Znovu ho zpřístupnila po třech měsících. K dalšímu uzavření oblasti přistoupila kvůli obavám z dalších demonstrací. Na březen kromě ročního výročí demonstrací připadlo také výročí 50 let od odchodu dalajlamy do exilu. Více než měsíc všechny silnice do oblasti střežila ozbrojená policie a v některých oblastech byly omezeny internetové a telefonní služby.

Počet turistů se snížil téměř o polovinu

Celkový počet turistů v Tibetu se za prvních devět měsíců loňského roku snížil podle Nové Číny o téměř polovinu. Příjmy z turistiky se pak propadly o 54 procent na 1,8 miliardy jüanů (asi 5,5 miliardy Kč). Kvůli prudkému poklesu turistiky bylo také odloženo zahájení provozu luxusního vlakového spojení z Pekingu do Tibetu z dubna na jaro příštího roku.

Tibet je autonomní oblastí Číny. Ta obsadila Tibet v roce 1950. O devět let později po neúspěšném povstání uprchl tibetský duchovní vůdce dalajlama do Indie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám