Hlavní obsah

Thajské pohřebiště letadel se stalo neotřelou turistickou atrakcí

Novinky, mšv

I králové nebes musí jednou do šrotu. A ze hřbitova letadel v Bangkoku se postupem let stalo vyhledávané místo mezi turisty, kteří neprahnou po zcela klasických výletních cílech. Prohlédnout si mohou třeba starý Boeing 747, píše agentura Viral Press.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z pohřebiště letadel v Bangkoku se stala neobvyklá turistická atrakceVideo: AP

 
Článek

Osud letadel, která se na hřbitově nacházejí, je poměrně pohnutý. Jeden ze dvou menších letounů McDonnell Douglas MD-80 byl například v roce 2007 zapleten do fatální nehody již neexistujících aerolinek Orient Thai Airlines, která se odehrála na ostrově Phuket, při níž zahynulo kolem 90 lidí.

Koronavirus má v Thajsku silný dopad i na slony

Koronavirus

Pohřebiště má vlastnit místní obchodník, který kusy letadel postupně rozprodává do šrotu. Interiéry strojů už tak nemají sedadla, obrazovky, ani mnohé další komponenty, které se obvykle na palubě nacházejí. Naopak jsou po podlaze rozházené časopisy, kyslíkové masky či záchranné vesty.

Squatteři si účtují za vstup

Navzdory pohnutému osudu se místo stalo údajně jednou z nejvyhledávanějších lokalit pro takzvané urbexery, průzkumníky opuštěných a zchátralých míst. Zadarmo se ale na hřbitov nepodívají. Do jeho areálu se totiž nastěhovali ziskuchtiví squatteři, kteří vybírají vstupní poplatek asi 200 bahtů (necelých 160 korun).

„Stejně jako spousta jiných lidí, jsem dosud do Boeingu 747 vešel pouze bočními dveřmi a pokračoval uličkou ke svému sedadlu. Ale teprve, když vidíte tyto stroje bez veškerého vybavení, uvědomíte si, jak masivní doopravdy jsou,“ uvedl Mark Bennetts ze serveru Kathmandu & Beyond.

Hřbitov letadel se nachází téměř na okraji Bangkoku, od tamního letiště je vzdálen zhruba půl hodina jízdy autem.

Thajské muzeum vystavuje předměty, na které je občas zapotřebí lupa

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám