Hlavní obsah

Thajské letovisko Krabi je jako filmová kulisa

Právo, Ivana Štemproková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plážové letovisko Krabi se nachází asi 800 kilometrů jižně od Bangkoku, hlavního města Thajského království. Říká se o něm, že je tou nejkrásnější provincií na pobřeží Andamanského moře.

Foto: Profimedia.cz

Krabi stále patří k místům, která jsou přívětivá k peněžence.

Článek

Krabi je navíc letoviskem, kde vás dovolená v thajském stylu nezruinuje. Patří k místům, která jsou stále ještě příznivá pro návštěvníkovu peněženku. Zvláště pokud ho porovnáte s nedalekým ostrovem Phuket, nejpopulárnější turistickou destinací země.

Zdejší nejznámější přímořské rekreační místo je Ao Nang, vzdálené asi patnáct kilometrů od města Krabi. Tato pěkná dlouhá pláž má kromě přirozeného stínu všechno, co si jen člověk může přát — jemný a světlý písek a příjemně teplou vodu s nejrůznějšími odstíny modré a zelené. Mimo období monzunů je zdejší moře velmi klidné. K návštěvě oblasti jsou nejvhodnější měsíce listopad až květen.

Nejnavštěvovanějším městem světa je Bangkok

Cestování

Další pláže snů najdete v blízkém okolí. Společný mají bílý písek, smaragdové moře a strmé skály porostlé tropickou vegetací. Není divu, že tato oblast je vyhledávanou lokalitou filmařů a také reklamních fotografů. Kulisy jim tu zadarmo postavila příroda. Točilo se tu několik bondovek — Muž se zlatou zbraní (1974), Zítřek nikdy neumírá (1997), epizody z Hvězdných válek… K těm nejznámějším filmům, které se v oněch kulisách odehrávaly, patří scény z kdysi kultovní Pláže (2000) s Leonardem DiCapriem v hlavní roli.

Duch Nebeské princezny

Bájemi opředená je pláž Phra Nang, označovaná za nejúchvatnější v Thajsku. Nutno však dodat, že podobné označení má vícero zdejších pláží. Phra Nang se nachází na západní straně útesu Railay Phra Nang.

Foto: Ivana Štemproková, Právo

Jeskyně ducha Nebeské princezny, kam místní rybáři přinášejí specifické dary.

Ve skalách vysoko nad mořem je jeskyně, kde sídlí duch Nebeské princezny, podle níž se tato oblast jmenuje. Odkazuje na dávnou legendu, podle které tu kdysi ztroskotala loď s princeznou. Ta se následně utopila. Její duše se usadila v jeskyni nebo možná ve skryté laguně. Obě nesou její jméno.

Místní rybáři berou legendu vážně a na tato posvátná místa princezně přinášejí dary. Ty jim mají zajistit bezpečnou plavbu a bohatý úlovek. Dary nejsou ledajaké. Rybáři sem totiž nosí dřevěné napodobeniny mužských pohlavních údů.

Thajská zátoka Maya Bay bude zavřená až do roku 2021

Cestování

Pláže na západní straně skalního výběžku jsou menší a moře je tam klidnější. Na východní straně je jedna velká pláž s hotely, zábavními podniky a půjčovnami sportovního vybavení.

Na kajaku i na člunu

Pobřeží Krabi je nádherné i z vodní hladiny, jak jsme zjistili během plavby na kajaku mezi pobřežními ostrůvky, tvořenými mohutnými krasovými útvary. Proplouvali jsme vodními kaňony, jeskyněmi a lagunami. Dalším nevšedním zážitkem byl výlet motorovou lodí kolem ostrovů a ostrůvků dále od pobřeží.

Foto: Profimedia.cz

Krabi vás nadchne přírodními scenériemi.

Foto: Profimedia.cz

Neobydlené Similanské ostrovy nabízejí ideální podmínky pro potápění a šnorchlování.

První zastávka byla na ostrově Tup Island, druhá Koh Poda. Oba obklopují nádherně bílé pláže a smaragdová voda, v níž se prohánějí hejna překrásných zelených rybiček. Místa jako stvořená k opalování, koupání, šnorchlování a obdivování krás zdejšího podmořského světa.

Přibližně šedesát kilometrů severně od ostrova Phuket leží letovisko Khao Lak, desítky kilometrů dlouhý pobřežní pás s půvabnými písčitými plážemi a hustou tropickou vegetací. Od sousedních letovisek se Khao Lak liší klidnými až opuštěnými místy na pobřeží. Fascinuje svojí romantikou.

Centrem oblasti je Bang La On s množstvím restaurací, bister a barů. Noční život je tu ale spíš klidnější. Přes den bývá trochu rušněji na pláži Hat Nang Thong, ale v porovnání s jinými letovisky je tu celkem klid i přes den.

Sloní útulek

V džungli nedaleko od pobřeží je něco jako sloní útulek. Jsou tam většinou slůňata, která by se o sebe nedokázala ve volné přírodě sama postarat. Návštěvníci se mohou zúčastnit jejich krmení, kartáčem jim drhnout kůži při koupání v řece a být tak na chvíli v bezprostřední blízkosti těchto majestátních zvířat.

Foto: Ivana Štemproková, Právo

Ve slovním útulku se můžete poradovat s mláďaty těchto majestátních zvířat.

Díky Similanským ostrovům je tato oblast velmi vyhledávána mezi potápěči. Neobydlené ostrovy nabízejí ideální podmínky pro potápění a šnorchlování. Výpravy do podmořského světa představují celodenní výlet na palubě lodi se zastávkami v místech, kde je pod hladinou k vidění svět, jaký hned tak někde nespatříte.

Jen korálů je tam zhruba pět stovek druhů, vidět můžete rejnoky, menší druhy žraloků, manty, želvy a nesmírné množství pestrobarevných rybek.

Smradlavá raflézie

K turisticky oblíbeným místům patří národní parky Lam Ru a Khao Sok, plné exotických rostlin, monzunových pralesů, vodopádů a strmých útesů s nejvyšší horou 1077 metrů nad mořem. Protékají tudy řeky Phang Nga a Takuapa.

Foto: Profimedia.cz

Nezapomeňte ochutnat tradiční thajský street food. U moře máte záruku čerstvých krevet.

V džungli žij i sloni, giboni i vzácný malajský tapír. Na kořenech a kmenech stromů můžete vzácně spatřit tropickou parazitickou raflézii. Její ohromné červenooranžové květy váží kolem sedmi kilogramů a mohou dorůst v průměru do velikosti 90 centimetrů. Její nelibá vůně vás ale asi odradí. Pachem hnijícího masa láká velké mouchy k opylování.

Rady na cestu do Thajska

  • držitel pasu ČR nepotřebuje na cestu do Thajska vízum, pokud jeho pobyt nepřekročí 90 dnů
  • z ČR do Thajska není přímé letecké spojení. Do Bangkoku nebo na ostrov Phuket lze letět z některého z německých letišť nebo z Vídně. Z Prahy pak s přestupem v Dubaji nebo v Istanbulu
  • časový posun je o šest hodin dopředu
  • hlavní turistická sezona je v době naší zimy
  • místní měnou je baht. Za 1 Kč je 1,40 bahtu
  • jezdí se vlevo
  • vyhněte se nebalené vodě, potravinám, které nejsou důkladně tepelně upraveny, ledu v nápojích a zmrzlině ze stánku na ulici

Návštěvníci národních parků mohou podniknout pěší výpravu napříč džunglí. Milovníci adrenalinu zase uvítají možnost sjezdu řeky na raftech nebo na bambusových vorech. Jako bonus na účastníky čekají vynikající exotické pokrmy v unikátní místní restauraci uprostřed džungle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám