Hlavní obsah

Temelín šlape na paty jihočeským památkám

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Temelínská jaderná elektrárna se v současnosti zařadila mezi klasické turisté cíle na jihu Čech. V návštěvnosti přitom šlape na paty mnoha tradičním jihočeským památkám.

Foto: Petr Pokorný, Právo

V autobusech nabízejících projížďku přísně střeženým areálem elektrárny nezůstalo jediné volné místo.

Článek

Důkazem toho byl i sobotní Den otevřených dveří na elektrárně, kam dorazilo bezmála 800 lidí. Beznadějně byly obsazeny zejména autobusové projížďky přísně střeženým areálem elektrárny doplněné odborným výkladem. „Jsem stavař a zatím jsem tu nikdy nebyl. Elektrárna mě velice zajímá a navíc se domnívám, že bez jaderné energetiky se ještě minimálně několik desítek let neobejdeme,“ vysvětlil důvody své návštěvy Karel Šafář z Třeboně.

Plně obsazeno bylo všech 14 půlhodinových prohlídek pro celkem 630 lidí, dalších zhruba 140 se muselo „spokojit“ s prohlídkou informačního centra v zámečku Vysoký hrádek. „Zájem veřejnosti nás mile překvapil. Do budoucna proto budeme určitě uvažovat o dalších podobných akcí,“ konstatovala vedoucí Informačního centra elektrárny Jana Gribbinová.

Od roku 1991 navštívilo Jadernou elektrárnu Temelín prostřednictvím informačního centra více než 381 tisíc zájemců. V posledních dvou letech roční návštěvnost elektrárny překročila hranici 28 tisíc. To je o 40 procent více než například v roce 2004. „Jedním z důvodů určitě je, že o jaderné energetice se v poslední době v médiích hodně mluví v souvislosti s uvažovanou dostavbou elektrárny Temelín. Díky těmto diskuzím předpokládáme, že zájem veřejnosti potrvá i nadále,“ poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Lidé jezdí hodně právě v létě

K nárůstu podle něho dochází mezi skupinovými exkurzemi i jednotlivci, kteří přijíždějí na Temelín bez předchozí rezervace. Počet individuálních návštěvníků roste především v letním období. „Během období prázdnin má řada lidí dovolenou a hledají nové výletní cíle. Naše Informačním centrum představuje k těm typickým jihočeským, jako jsou například Hluboká či Český Krumlov, zajímavou alternativu,“ doplnil Sviták

Základem návštěvníků již řadu let zůstávají žáci a studenti základních, středních a vysokých škol, kterých loni přijelo více než 12 tisíc. Počet cizinců se už několik let pohybuje okolo šesti procent. „Jezdí k nám lidé z celého světa. V minulosti jsme u nás přivítali návštěvníky například z Brazílie, Austrálie, Indie, Japonska, Filipín, Kanady, Arménie, či Jihoafrické republiky,“ dodal Sviták. Dlouhodobě na Temelín jezdí nejčastěji Rakušané.

Rostoucí trend pokračuje také v letošním roce. Za první pololetí letošního roku přijelo na temelínskou elektrárnu 17 370 lidí, což je o téměř dva tisíce lidí více než v dosud rekordním roce 2008.

Na zámečku se Vysoký hrádek se odehrávají také různé kulturní či společenské akce, výstavy nebo svatby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám