Hlavní obsah

Tábor v Osvětimi se rekonstruuje. Budou dodrženy dobové postupy

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý koncentrační tábor v polské Osvětimi zažívá rozsáhlou a složitou rekonstrukci. Restaurační tým chce zachovat původní materiál budov, které jsou jednou z posledních připomínek nacistického holokaustu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rekonstrukce koncentračního tábora Osvětim-Březinka začalaVideo: Reuters

 
Článek

„Za normální situace bychom zdi strhli a vybudovali znovu, což je ale přesně způsob, kterému se chceme vyhnout. Rádi bychom, aby budovy zůstaly v takové podobě, v jaké byly vybudovány, včetně původního materiálu i nedokonalostí,“ řekla pro Reuters šéfka restauračního týmu z Osvětimského muzea Anna Lopusková. Dodává, že rekonstrukci předcházel téměř dvouletý výzkum technologie, která bude při opravě použita.

Poslední hlas minulosti

Tým při pokusu použil cihly ze stejného období, z jakého pochází osvětimský tábor, a také podobný druh malty. Experiment byl nakonec úspěšný a zkušební budova odolala všem potřebným vlivům. Získané zkušenosti chce teď tým Lopuskové aplikovat také při rekonstrukci tábora.

„Je důležité, abychom zachovali budovy pro budoucí generace. Jejich prostřednictvím si musejí připomínat bolest a utrpení, které v těchto zdech prožily tisíce lidí,“ tvrdí mluvčí muzea Bartosz Bartyzel. Dodává, že se navíc nacházíme v bodě, kdy poslední přeživší z tábora umírají, a tak zůstane muzeum posledním metaforickým hlasem minulosti.

Restaurační práce se budou týkat dohromady 45 budov bývalého nacistického tábora v Osvětimi-Březince. V něm bylo mezi léty 1940 až 1945 zabito přes 1,5 miliónu lidí, většinou Židů.

Reklama

Výběr článků

Načítám