Hlavní obsah

Švédský Ledový hotel otevřel brány. Jedno apartmá navrhl i princ

Ve Švédsku opětovně otevřel ikonický Ledový hotel, letos již s číslovkou 32. Stejně jako každý rok se na něm i tentokrát podílelo množství umělců, mezi nimi i princ Karel Filip Švédský. Ten společně se svým obchodním partnerem Oscarem Kylbergem navrhl apartmá nazvané Sen noci svatojánské.

Foto: Icehotel/Magnus Mårding

Apartmá od korunního prince vévodí zamrzlé květiny.

Článek

Luxusní apartmá zdobí ledové bloky, v nichž jsou zamražené barevné luční květiny. Tvůrci chtěli připomenout období letního slunovratu, který patří k nejpopulárnějším svátkům ve Švédsku.

„Jak lépe ukázat skutečnou podstatu ledu než uchováním nejkrásnějších letních květin v arktickém prostředí? Pro nás Švédy je zejména svatojánská noc (24. června, pozn. redakce) naplněná mýty a legendami,“ cituje server CNN tvůrce.

Ti doplnili, že skandinávská příroda, kde často kontrastují květiny právě s ledem, hraje velkou roli v kulturní identitě seveřanů. „Doufáme, že naše apartmá Sen noci svatojánské vás naláká, abyste toho byli s námi součástí,“ uvedli tvůrci.

Na stavbu použili 600 tun ledu

Uvedení tvůrci jsou mezi 32 umělci, kteří se na tvorbě aktuálního Ledového hotelu podíleli. Letos ho tvoří 12 uměleckých apartmá a 24 standardních pokojů, celková rozloha stavby pak činí 2870 metrů čtverečních.

Nechybí opět ani slavnostní hala, kde se mohou konat například svatby. Výzdoba je opětovně pestrá, třeba jedné z místností dominuje mamutí hlava i s ohromnými sněhovými kly.

V Dubaji vznikne plovoucí hotel. Bude moct měnit lokalitu

Cestování

„I po 32 letech, když vidím ty pokoje se sloupy a osvětlením, ztrácím řeč,“ komentoval hotel jeho kreativní ředitel Luca Roncoroni. „Nejlepší odměnou je vidět úsměvy a údiv návštěvníků, kdykoli otevřeme dveře,“ doplnil.

Ke stavbě bylo letos využito více než 600 tun ledu, podle serveru The National News to odpovídá asi 1300 ledovým blokům. Ty pocházejí z nedaleké řeky Torne.

Hotel v obci Jukkasjärvi bude otevřen zhruba do půli dubna, pak roztaje jako každý rok. Ceny za noc začínají na 6295 švédských korunách (15 500 korun) pro dvě osoby. V této částce je zahrnuta i snídaně.

Reklama

Výběr článků

Načítám