Hlavní obsah

Šumavský park nabízí výlety na sněžnicích se stopováním zvířat

Právo, Vladimír Vácha

Atraktivní výšlap na sněžnicích nabízejí po loňských zkušenostech a pozitivních ohlasech turistů i letos informační střediska Správy Národního parku Šumava. „Loni jsme jich v okolí Kvildy připravili 11 pro 170 zájemců. Letos je nabídka výrazně větší a počet vycházek bude minimálně dvojnásobný,“ řekl Právu mluvčí parku Pavel Pechoušek.

Foto: Profimedia.cz

Výlet na sněžnicích může být příjemným zimním odreagováním v přírodě.

Článek

Jana Sýsová, vedoucí informačních středisek národního parku uvedla, že vzhledem ke zvýšenému zájmu o výlety na sněžnicích nakoupila správa několik desítek nových párů sněžnic. Vše za pomoci grantových projektů. Na výlet do zasněžené krajiny budou moci turisté vyrazit nejen z Kvildy ale také ze Stožce, Svinných Lad a Kašperských Hor.

Výletní trasy měří maximálně pět kilometrů, nejsou náročné a mění se podle věkového a výkonnostního složení skupiny i podle sněhových podmínek. Vybírají se takové, kam se lidé na lyžích nedostanou. Během výletu se turisté dozvědí i spoustu zajímavostí o historii dané lokality či výskytu rostlin a zvířat. Sněžnice půjčují informační střediska jen na společný výlet.

„Rozhodně ale není problém, když se k výpravě připojí turisté s vlastními sněžnicemi,“ dodává Pechoušek. Výlety na sněžnicích se pořádají zhruba každé dva týdny. Na některých informačních střediscích je možné výlet naplánovat kdykoliv.

Jako doprovod na Kvildě pravidelně vyráží i pracovník Informační a strážní služby NP a CHKO Pavel Veverka, který je výborným znalcem stop jednotlivých zvířat, o jejichž určování je na každé vycházce velký zájem. Nejbližší výlet chystá zdejší středisko 5. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám