Hlavní obsah

Středověkou věž v Rožmberku navštívili po 100 letech první turisté

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První návštěvníci vyrážejí po více než sto letech na zrekonstruovanou středověkou věž Jakobínka u hradu v Rožmberku nad Vltavou. Je výjimečná nejen svou historií, ale také průběhem rekonstrukce, která trvala několik let za pomoci středověkých řemesel. Letos se bude ucházet o prestižní cenu Europa Nostra.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Památkáři zpřístupnili opravenou středověkou věž Jakobínka na hradě Rožmberk.

Článek

„Vzhledem k tomu, že jsme otevřeli ve všedních dnech a počasí nám nepřeje, přišlo jen pár návštěvníků. Zájem očekáváme především o víkendech,“ sdělila Právu kastelánka hradu Andrea Čekanová. Upozornila, že Jakobínka nabízí zcela nevšední výhled do okolí, který se návštěvníkům naskytne po zdolání téměř 170 schodů.

„V posledním patře si turisté mohou prohlédnout nejen výstavu historie věže, ale také průběh rekonstrukce včetně repliky středověkého jeřábu a lešení u věže,“ podotkla Čekanová.

Jeřáb podle da Vinciho

Jihočeští památkáři se s tímto projektem ještě letos budou ucházet o prestižní cenu Europa Nostra, přičemž výsledky budou známy příští rok.

Hrad Svojanov opět otevírá své brány, návštěvníci mohou vystoupat i na věž

Tipy na výlety

„Projekt není ani tak výjimečný středověkými řemesly, která se používají běžně při opravách i na jiných památkách. Ojedinělý je především jeřábem postaveným během oprav na vrcholu věže podle skic Leonarda da Vinci. Skutečně se potvrdilo, že plány jdou realizovat. Při opravách nazvedal dvacet tun,“ řekl Právu Petr Pavelec, ředitel územního pracoviště Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Za projektem rekonstrukce, která trvala přes pět let, stál ateliér Masák & Partner.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Věž ještě před osmi lety figurovala na seznamu nejohroženějších památek ČR.

„Při opravách jsme využívali tradiční historické postupy jako při původní stavbě věže. Bylo použito dřevěné štenýřové lešení stoupající po šroubovici až na vrchol věže a gotický šlapací jeřáb,” popsal Jaroslav Svěrek, architekt a specialista obnovy památek ateliéru. Rekonstrukce sloužila zároveň jako vzdělávací ukázka. V průběhu oprav se návštěvníci mohli na věž dívat a poslechnout si výklad o středověkých stavebních metodách.

K obnově pomohla funkční replika dřevěného jeřábu na lidský pohon, kde v kole běhal člověk, a tím celý stroj poháněl. Na jeho obsluze se podíleli tři lidé. 14 metrů dlouhý a sedm metrů vysoký jeřáb byl inspirován kresbami a plány z Codexu Atlanticus Leonarda da Vinci. Za celou dobu obnovy nebyla použita žádná velká technika. Výjimečné bylo také použití dřevěného lešení, které nemělo formu žebříku, jak je obvyklé, ale formu již zmíněné šroubovice.

Válečné provizorium na Pardubicku nahradil nový most

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám