Hlavní obsah

Štramberský hrad je letos uzavřený

Právo, Jiří Tomaškovič

Turisté, kteří by chtěli v letošní sezóně navštívit štramberský hrad Trúba na Novojičínsku, mají zatím smůlu. Věž i Jaroňkova útulna jsou až do odvolání kvůli rekonstrukci uzavřeny.

Foto: Profimedia.cz

Štramberský hrad

Článek

Turistická chata Dr. Hrstky s restaurací je prozatímně otevřena jen od pátku do neděle. Nemá totiž provozovatele. Po šesti letech hradní areál opustil dosavadní správce - Valašské království, protože se s městem nedohodl na prodloužení smlouvy. Radnice nyní zvažuje, jak bude hradní areál provozovat po rekonstrukci. Rozhodnuto by mělo být na podzim.

„Hradní areál je od 1. dubna ve výhradní správě města. V únoru jsme vyhlásili výběrové řízení na dočasného provozovatele chaty Dr. Hrstky. Výsledky by měly být známy v úterý 28. dubna, kdy zasedá rada města. Radní vyberou z přihlášených zájemců jednoho, který bude chatu provozovat do konce letošního roku,“ sdělil štramberský starosta David Plandor s tím, že nyní je hradní věž i Jaroňkova útulna uzavřena kvůli probíhající rekonstrukci.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Město Štramberk nyní hledá dočasného provozovatele pro chatu Dr. Hrstky.

„Po opravách město rozhodne, co bude s hradním areálem dál. Zda najdeme jen jednoho provozovatele, či zda věž bude město provozovat samo a jen chatu povede nájemce. Všechny varianty mají svá úskalí, necháme si zpracovat analýzy,“ upřesnil Plandor. Dodal, že s bývalým provozovatelem, Valašským královstvím, město neprodloužilo smlouvu kvůli loňskému sporu.

Spor o rekonstrukci Jaroňkovy útulny

„Minulé vedení města chtělo útulnu začít rekonstruovat už vloni na jaře, jenže nájemce mu to dle smlouvy nemusel umožnit. Spor vyústil v rozhodnutí, že se opravovat nebude, přestože město na to získalo dotaci. Aby se situace neopakovala letos, tak ještě před volbami minulí radní rozhodli, že smlouva nebude s provozovatelem už prodloužena. My jsme to po volbách potvrdili,“ vysvětlil situaci starosta.

„Kdyby se vloni v dubnu začalo opravovat, tak jak to chtělo město, tak by to pro nás bylo likvidační. Rekonstrukce měla probíhat celou sezónu. Nejenže to bylo v rozporu se smlouvou, ale i proti zdravému rozumu,“ reagoval za Valašské království Tomáš Harabiš s tím, že naštěstí se toto rozhodnutí vloni podařilo zvrátit.

„Minulé vedení města nám to ale nemůže zapomenout. Proto ještě před volbami na poslední radě v září schválili, že nám smlouvu neprodlouží,“ líčil Harabiš. Podle něj je důvodem neprodloužení smlouvy také to, že by jako správci hradního areálu měli nárok na kompenzaci ušlého zisku kvůli rekonstrukci.

Na hrad snad o letních prázdninách

„Udělali jsme to, že jsme se přihlásili do výběrového řízení na provozovatele chaty Dr. Hrstky do konce letošního roku. Máme tam totiž veškeré vybavení a chtěli jsme také získat čas k urovnání majetkoprávních vztahů,“ upozornil Harabiš. Podle něj se ale chata nedá samostatně bez hradu provozovat. „Město prý přemýšlí, že to rozdělí. To ale nejde ani z ekonomických, ani z technických důvodů,“ zdůraznil bývalý provozovatel Trúby.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Štramberský hrad

Ty nejzásadnější opravy štramberského hradu by podle města měly být hotovy do hlavní sezóny, tedy do letošního července. „Aby se turisté dostali na věž alespoň provizorním zabezpečeným vstupem. Po sezóně by se dodělal zbytek,“ řekl starosta. Rekonstrukce Trúby měla původně stát 1,8 miliónu korun. Jenže v Jaroňkově útulně byla objevena původní malba malíře Jaroňka, kterou město nechalo zrestaurovat, čímž se rozpočet na opravu zvýšil na více než 2,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám