Hlavní obsah

Stezky z Ivančic do Oslavan se cyklisté dočkají příští rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří na kole riskují na rušné a úzké silnici mezi Ivančicemi a Oslavanami na Brněnsku, by už příští rok v létě měli jezdit po nové oddělené cyklostezce podél Oslavy. Mikroregion Ivančicko začne se stavbou za téměř 13 miliónů korun začátkem října. Cyklostezka má turistický i dopravní potenciál.

Foto: Profimedia.cz

Síť českých cyklostezek se rozroste o trasu Ivančice-Oslavany. Ilustrační foto

Článek

Dosud lidé jezdí po silnici druhé třídy, po níž denně projede 3000 aut, z toho desetina nákladních. Nyní při opravě v Tetčicích a Neslovicích je to podle Staňka až pětkrát tolik. „Je to nebezpečné pro cyklisty i řidiče," podotkl místostarosta Oslavan Svatopluk Staněk. Stezka povede z Oslavan podél bývalé čistírny odpadních vod po pravém břehu řeky, poblíž sila vznikne most a dál bude stezka pokračovat po levém břehu do Ivančic.

Trasa bude dlouhá 3,2 kilometru. Podle Staňka by ji mohly užívat stovky cyklistů denně. „Ivančice a Oslavany jsou na sebe navázané díky zaměstnanosti a školství, řada lidí používá každý den kolo. Myslím, že mnozí by mohli z auta přesedlat právě na kolo, protože se budou cítit bezpečně," řekl Staněk.

Kromě cyklistů má stezka sloužit i pěším, bruslařům či lidem s kočárky. „Je to příjemné prostředí, částečně v lese a podél řeky," doplnil Staněk. Otevření by mikroregion rád stihl 1. května, kdy se tradičně odemykají oslavanské cyklostezky. „Existují již čtyři se startem i cílem na zámku. Nejde však o samostatné stezky pro cyklisty, ale trasy vyznačené na lesních a polních cestách, případně na silnicích s malým provozem," doplnil Staněk.

V dalších letech by měla vést mikroregionem nová cyklostezka, která spojí Brno se Znojemskem. „Ale je to otázka tří až pěti let, nyní se hledá vhodná trasa. Nejtěžší je potom výkup pozemků," vysvětlil Staněk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám