Hlavní obsah

Štěchovice dýchají romantikou

Právo, Roman Mašín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve známé trampské písni o babičce Mary se mimo jiné zpívá: "Štěchovická laguna když dřímá... " Štěchovická laguna a rýžoviště zlata jsou dnes již minulostí. Zlato se netěží již několik stovek let a laguna zanikla výstavbou přehradní hráze, stejně jako pověstmi opředené Svatojánské proudy. Přesto si místo zachovalo romantický ráz.

Článek

Štěchovice leží 20 km na jih od hlavního města. Především v prvorepublikových letech byla obec jednou z hlavních rekreačních oblastí obyvatel Prahy. Právě tady, na březích tehdy ještě neregulované Vltavy, vznikaly ve 30. letech minulého století první trampské osady, z nichž mnohé fungují dodnes.

Přestože mnohá romantická zákoutí řeky zmizela v přehradním jezeru, stále má okolí Štěchovic návštěvníkům co nabídnout. Především jsou to okolní krásné lesy a skalní stěny nad řekou. Přirozené přírodní překážky mohou za to, že se zde nepostavily ani široké silnice a dokonce ani železnice.

:. Most, který spojil ve 30. letech dvacátého století Štěchovice s Brunšovem, byl ve své době technickým unikátem. Foto: Roman Mašín, Svatojánské proudy

Dostat se do těch nejkrásnějších míst znamená odstavit svůj automobil a vydat se pěšky po mnoha turistických stezkách podél Vltavy. Navíc i samotná obec Štěchovice nabízí zajímavé možnosti pro turisty.

Přehradní jezero bohužel zalilo jedno z nejkrásnějších míst na toku Vltavy - Svatojánské proudy. Vždyť i Bedřich Smetana se údajně právě zde, na skále nad řekou, inspiroval při skládání Mé vlasti. Divoké peřeje sice zanikly, ale rozeklané a příkré skály nad vodou zůstaly.

A právě po nich vede naučná stezka Svatojánské proudy. Je přímou pokračovatelkou nejstarší turistické stezky u nás, vyznačené už v roce 1889. Vede zalesněnými svahy i úzkými chodníky, vysekanými ve skále nad řekou. Tam, kde se jinak nedalo, jsou ve skále vyraženy úzké tunely, kterými stezka prochází.

Na celé sedm kilometrů dlouhé trase je celkem 12 zastavení, kde se turisté z informačních tabulí dozvědí zajímavosti nejen o okolní přírodě, ale také např. o historii plavení dřeva nebo o trampských osadách. Stezka přímo prochází kolem nejstarší chatové trampské osady u nás. Osada Ztracenka byla založena už v roce 1918.

Oblast na soutoku Vltavy a Sázavy, kde Štěchovice leží, je skutečným rájem cyklistů. Cyklostezky, z nichž nejznámější je 58 km dlouhá Vltavsko-sázavská promenáda, uspokojí cyklisty všech věkových kategorií.

Rady na cestu
DOPRAVA - Štěchovice jsou zapojeny do systému Pražské integrované dopravy, a tak sem zajíždějí pravidelné autobusové spoje od stanice metra Smíchovské nádraží. O víkendech je interval max. půl hodiny. Cesta trvá okolo 35 minut. Dá se cestovat i vlakem. Známý Posázavský pacifik jede do stanice Davle a odtud míří do Štěchovic autobus. Autem trvá cesta ze Smíchova okolo 20 minut přes Zbraslav, Měchenice a Davli, stále po levém břehu Vltavy.
LOĎ - Od 1. 5. do 2. 9. jezdí pravidelný spoj po řece. V Praze odjíždí z Rašínova nábřeží a po dvouapůlhodinové plavbě vystoupíte ve Štěchovicích. Výhodou je, že jak v Praze, tak ve Štěchovicích je bezbariérový přístup.
WEBOVÉ STRÁNKY - www.stechovice.cz, www.rozmarna.cz, www.paroplavba.cz, Www.mfcstechovice.cz

Na motorce do baru

Štěchovice leží stranou hlavních dopravních tepen, je tu poměrně malý provoz, a tak i silniční cyklisté zde najdou právě to, kam je jejich srdce táhne. Samozřejmě že místní cyklotrasy jsou napojeny i na ty okolní, takže cestovat se dá takřka neomezeně.

Okolí Štěchovic je kopcovité, se silnicemi plnými zatáček, proto sem míří vyznavači silných strojů o dvou kolech. Nejdříve ale musejí překonat most, který jako by symbolicky uzavíral šťastná meziválečná léta Štěchovic.

:. Celá oblast doslova vybízí k odpočinku. Foto: Roman Mašín

Se stavbou spojující obec s protějším Brunšovem se v místě původního vltavského přívozu začalo v roce 1937. Použila se unikátní, do té doby na našem území nevídaná železobetonová konstrukce - břehy propojily dva duté oblouky se zavěšenou mostovkou. Stavba o rozpětí 114 metrů byla otevřena 20. května 1939. V roce 2002 most odolal i povodni, která jinak zanechala po sobě ve Štěchovicích obrovskou spoušť.

Hned u mostu mohou dnes motorkáři spočinout ve vyhlášeném motorkářském baru Rozmarná. Skutečně stylový podnik v přízemí zájezdního hostince je zbudován tak, že ti, kteří se svým dvoukolovým miláčkem nedokážou rozloučit ani při konzumaci, mohou na něm vjet přímo do baru a teprve tam zaparkovat.

Rozmarný není jen motorkářský bar, ale především zájezdní hostinec s ubytováním ve stylově zařízených pokojích. Nechybí restaurace ani tančírna. Právě tady se každý pátek a sobotu pořádají taneční večery za účasti známých kapel, zpěváků a diskžokejů.

Přístaviště u penziónu

Přímo u penziónu má vzniknout přístaviště, kde budou parkovat své lodě ti, kteří cestují po vodě, a současně i parníky zajišťující v sezóně dopravu z Prahy až k hrázi Slapské přehrady.

Nejen lidé ze Štěchovic, ale i turisté, kteří se tady ubytují, mohou využít služeb multifunkčního centra - zajít se dá do fitka, wellness centra, na tenisové kurty nebo s dětmi na hřiště, které je určeno jenom pro ně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám