Hlavní obsah

Staroměstský orloj slaví 605. výročí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Datum 9. října každoročně připomíná výročí jedné z nejznámějších pražských památek - Staroměstského orloje, který byl dokončen v roce 1410. Pochází z dílny královského hodináře Mikuláše z Kadaně.

Na tento okamžik čeká u Staroměstského orloje bezpočet turistů snad každou hodinuVideo: Klára Fischleinová, Novinky

 
Článek

Byl tichým svědkem husitských nepokojů, popravy 27 českých pánů, v 18. století odolal hrozbě zničení a v 19. století byl opět hýčkán... Kdy měl Staroměstský orloj ale skutečně na kahánku, byly poslední dny druhé světové války v květnu 1945. Tehdy shořely figurky apoštolů, těžce poničený byl také hodinový stroj i vnější výzdoba. K obnovení orloje došlo o tři roky později.

Restaurátoři se v novodobé historii o orloj postarali také v roce 1994. Nejčerstvější obměnu má Staroměstský orloj za sebou v roce 2005. Některé poškozené díly nahradily nové, opravit potřebovaly také venkovní figury orloje.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Postavičky orloje zevnitř Staroměstské radnice

Staroměstský orloj se stal významným symbolem Prahy. Jezdí se sem na něj dívat stovky tisíc turistů ročně, a to ze všech koutů světa. Nedočkavě čekají, až odbije celá a spustí se ani ne minutový „průvod“ apoštolů. Obvykle se v nadšeném davu ozve i potlesk. Pražané vědí, že tato podívaná nikdy nepřestane chytat za srdce.

Pátek 9. října 2015 je dnem, kdy si připomínáme nejen 605. výročí dokončení Staroměstského orloje, ale také jeho dlouhý příběh a symboliku, jíž pro Prahu a potažmo Českou republiku má.

Reklama

Výběr článků

Načítám