Hlavní obsah

Staroměstská radnice v Praze zaznamenala loni rekordní počet návštěvníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staroměstská radnice přivítala v loňském roce celkem 739 tisíc návštěvníků, což je nejvíce v historii. Oproti roku 2013 tak tuto pamětihodnost navštívilo o 50 tisíc lidí více. Většina z celkového počtu si zaplatila pouze vstup na radniční věž. Nejvytíženějším měsícem byl pro kustody a průvodce srpen, kdy si radnici prohlédlo 73 000 turistů, nejméně lidí naopak přišlo v únoru, a to 40 000.

Foto: Václav Lang, Novinky

Staroměstská radnice v Praze

Článek

„Výsledky jasně ukazují, že je Staroměstská radnice jedním z nejpopulárnějších cílů turistů v Praze. Po Pražském hradě a zoologické zahradě je tak turisticky nejvytíženějším objektem,“ zhodnotila statistiku ředitelka Prague City Tourism Nora Dolanská.

Návštěvníci si mohou zvolit ze dvou prohlídkových okruhů. První z možností je individuální výstup na 69,5 metru vysokou středověkou věž, která skýtá jeden z nejkrásnějších výhledů na historické jádro města.

Druhou variantou je pak prohlídka s průvodcem. Zahrnuje gotickou kapli z konce 14. století, ze které je možné zblízka spatřit figury apoštolů orloje, primátorský salónek, cennou radní síň s výpravnou architekturou a výzdobou, secesní Brožíkův sál, dnes sloužící ke slavnostním aktům městské reprezentace, a Jiříkovu síň.

Součástí komentované prohlídky je i sestup do románsko-gotického podzemí radnice, které návštěvníky vrátí do doby počátků Starého Města pražského. Jednotlivé okruhy lze také různě kombinovat.

Vstupné na věž pro dospělého činí 110 korun, prohlídka historických interiérů stojí 100 korun. Komplexní vstupenka pak vyjde na 160 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám