Hlavní obsah

Starobylá pavučina horských cest se proplétá šesti státy

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošním přírůstkem na seznamu UNESCO je mimo jiné také systém horských cest Qhapaq ñan táhnoucí se tisíce kilometrů přes hranice šesti zemí Latinské Ameriky. Po dlouhá staletí Inkům tato infrastruktura umožňovala komunikaci, dopravu i obchod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Seznam světového dědictví UNESCO se rozšířil o systém inckých stezekVideo: Reuters

 
Článek

Agentinou, Bolívií, Chile, Kolumbií, Ekvádorem a Peru se klikatí síť starobylých inckých stezek. Je dlouhá přes 23 000 kilometrů. Hlavní tepna tohoto spletitého systému, se nazývá Královská cesta. Obkresluje svahy And.

Qhapaq ñan se v některých úsecích vine v nadmořské výšce až několik tisíc metrů, kde kopíruje náročný horský terén. Díky spletité soustavě stezek mohlo v minulosti na jinak odříznutých územích docházet například k obchodování. Jednotlivé úseky cest dodnes využívají místní domorodci a pastevci.

Z oblasti Latinské Ameriky bylo na seznam UNESCO letos zapsáno také starobylé mayské město Calakmul a nedaleký deštný prales na mexickém poloostrově Yucatán.

Reklama

Související témata:

Související články

Stará obchodní cesta přibyla na seznam UNESCO

UNESCO zařadilo na svůj seznam další významnou památku. Je jí Hedvábná stezka dlouhá tisíce kilometrů. Ve starověku sloužila tato spojnice dvou světadílů...

Na seznamu památek UNESCO je už přes 1000 míst

Na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) je již více než 1000 položek. O zapsání...

Výběr článků

Načítám