Hlavní obsah

Split a okolí lákají na antické památky i nejhezčí pláž Jadranu

Split, Chorvatsko

Přes pět tisíc let stará vesnička Škrip nebo Diokleciánův palác ze 4. století. Druhé největší město Chorvatska Split návštěvníkům nabízí mnohem víc než jen písečné pláže, moře a slunce. Na nejzajímavější místa jsme se podívali s kamerou Novinek.

Split a okolí lákají na antické památky i nejhezčí pláž JadranuVideo: Natálie Lošková, Novinky

 
Článek

Jedním z nejnavštěvovanějších míst dvousettisícového Splitu je jeho historické centrum, kterému dominuje Diokleciánův palác ze 4. století. „Jednalo se o rezidenční palác římského císaře Diokleciána, který si ho nechal postavit na stáří,“ vysvětluje Duje Vulas z Turistického sdružení Splitu.

„I po mnoha staletích můžete vidět, že palác stále plní svoji funkci, zaujímá speciální místo v lidských srdcích. Je to srdce města a místo, kde lidé dodnes žijí,“ dodává Vulas.

V malých uličkách paláce najdou návštěvníci několik muzeí, malých hotelů, restaurací i kaváren. Právě kávovou kulturou jsou Chorvati proslulí. „Místní obyvatelé tráví v kavárnách mnoho času, rádi se v nich setkávají s přáteli i rodinou a povídají si klidně hodiny a hodiny,“ popisuje průvodce.

Chorvatsko nabídne v červenci supertropické horko

Cestování

Palác byl budován jako opevněný tábor i jako luxusní vila vyhovující císařově zálibě v přepychu a orientální nádheře. Diokleciánův palác je považován za nejvýznamnější antickou památku na území Chorvatska a jednu z nejcennějších římských architektur na světě. Součástí stavby, jež je od roku 1979 zapsána na seznam památek UNESCO, je také splitská římskokatolická katedrála sv. Domnia, nejstarší funkční katedrála na světě.

Foto: Novinky

Hlavní vstup do Diokleciánova paláce tvoří tzv. zlatá brána.

Do paláce je možné vstoupit přes unikátní sklepní prostory, které posloužily i jako kulisy populárního seriálu Hra o trůny. Hlavní vchody do paláce ale tvoří tzv. měděná brána na jihu paláce a severní zlatá brána, která návštěvníkům zároveň poskytuje unikátní výhled na okolí. Nově se totiž mohou lidé projít i po jeho hradbách.

„Zlatá brána se jmenuje podle legendy, která tvrdí, že se jednalo o nejvíce ozdobnou bránu v rámci paláce, a zároveň měla výhled na ruiny města Salona, jedno z pravděpodobných rodných měst císaře Diokleciána,“ vysvětluje Vulas.

Inspirace Benátkami

Jen pět minut chůze od hradeb paláce se nachází jedno z největších splitských náměstí, chorvatsky zvané Prokurative. „Je inspirováno náměstím sv. Marka Benátkách, ale je samozřejmě je o mnoho skromnější a menší. Jde o oblíbené místo pro uvítací ceremonie nebo kulturní akce, jakou je například i Split Summer Festival, který se koná většinou první víkend v červenci,“ dodává Vulas s tím, že i letos se za přísných hygienických opatření festival uskuteční.

Foto: Novinky

Z přístavního města je možné vyrazit na výlety jachtou či trajekty.

Přístavní město láká také nespočtem možných výletů po moři. Pronajmout si mohou lidé vlastní jachtu nebo se svézt trajektem na nedaleké ostrovy Vis, Korčula, Šolta nebo Hvar. Jen asi hodinu cesty trajektem ze Splitu leží také třetí největší ostrov Jadranu Brač. Ten se stal oblíbenou destinací především díky plážím, z nichž nejproslulejší je Zlatni Rat, často označovaná za nejkrásnější pláž celého Jadranu.

Chorvatské pláže jsou zatím skoro prázdné

Cestování

Má tvar trojúhelníku vybíhajícího z pobřeží v délce 630 metrů a za návštěvu stojí i opakovaně, mořské proudy i vítr totiž neustále mění její tvar. „Pláž je zajímavá tím, že nikdy nevypadá stejně. Když nám fouká vítr bóra, tak se posune směrem doleva, když nám fouká vítr jugo, tak směrem doprava. Je to taková rarita tady na ostrově,“ doplňuje pro Novinky průvodkyně Renata Rakusičová.

Jeden z nejkrásnějších pohledů na pláž nabízí nejvyšší hora Brače, Vidova gora o výšce 778 metrů. Z té je přes mořský záliv možné shlédnout i na protější ostrov Hvar.

Foto: Novinky

Z Vidovy hory lze vidět vlevo proslulou pláž Zlatni Rat i nedaleký ostrov Hvar.

Ostrov Brač ale nabízí také kus historie, který je patrný zejména v uličkách historické vesničky Škrip, která je starší než 5 tisíc let. Vesnička Škrip je od moře vzdálená zhruba dva kilometry a čítá pouhých 200 obyvatel. Je to nejvýznamnější archeologické naleziště na Brači a jedno z nejdůležitějších v Chorvatsku. Pozůstatky mohutných ilyrských hradeb svědčí o tom, že tu měli své opevněné sídlo již Ilyrové, původní obyvatelé ostrova.

Olivový olej tradiční výrobou

Ve vesnici se nachází i největší dochovaný římský hřbitov na ostrově nebo mauzoleum vybudované na přelomu 3. a 4. století. Za návštěvu stojí také místní muzeum výroby olivového oleje, ve kterém o tradičním řemeslu vypráví otec místní rodiny, který převzal výrobnu od svého dědečka. Právě zpracovávání oliv je totiž pro místní obyvatele jednou z hlavních forem obživy.

Foto: Novinky

Olivový olej vyrábí již přes 50 let na škripském hradu také Rajka Metličičová.

Již přes 50 let se mu věnuje také místní obyvatelka Rajka Metličičová, která žije na škripském hradu ze 16. století. V jeho prostorách vyrábí domácí olej, víno i další speciality jako Travaricu, Cherry z višní nebo Prošek. „Máme velmi mnoho olivovníků, strašně moc oleje a to je náš zdroj příjmů. Je kolem toho hodně práce, celý rok se pracuje, a když se vytvoří olej, tak se posílá na hodnocení,“ říká Metličičová, která za kvalitu domácího oleje získala množství medailí i diplomů.

Splitsko-dalmatská oblast je pro turisty nejlákavější zejména v období od června do září. Češi cestující do Chorvatska musí mít potvrzení o negativním testu, o očkování nebo o prodělání nemoci. Po návratu je potom nutné v Česku absolvovat PCR test.

UNESCO i Michelin. Chorvatský Šibenik a jeho okolí stojí za zastávku

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám