Hlavní obsah

Špindlerův Mlýn stihl dopravní kolaps

Právo, Vladislav Prouza

Dopravní kolaps stihl pondělní dopoledne Špindlerův Mlýn. Vozy turistů zakrátko horské středisko zcela zarovnaly, načež policistům nezbylo než vjezd do Špindlu pro neubytované návštěvníky načas uzavřít.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Kolona aut na Medvědíně

Článek

Situace se uklidnila po poledni, kdy nejnavštěvovanější horské středisko Česka bylo alespoň trochu průjezdné. Stovky aut především jednodenních návštěvníků Špindlerova Mlýna zcela zablokovaly některé místní komunikace. Řidiči se marně snažili probojovat na vesměs plná parkoviště u lanovek.

Snaha obsluhy parkovišť i policistů regulovat chaotickou dopravu byla naprosto zbytečná. Atmosféru v kolonách zahušťovaly zvuky klaksonů a nadávky. „Parkoviště je plné k prasknutí. Auta musíme obracet. Nic víc s tím nenaděláme,“ konstatovali regulovčíci z parkoviště u medvědínské lanovky.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pondělní dopravní kolaps ve Špindlerově Mlýně

Nájezdy lyžařů spojené s dopravními kolapsy lze hlavně dopoledne očekávat ve Špindlu minimálně do Nového roku. „Není v silách policie to výrazněji ovlivnit. Situace konkrétně na Medvědíně nastala kvůli markantnímu poklesu parkovacích míst. Plochu někdejšího parkoviště zaplnily nově postavené apartmánové domy,“ vysvětlil Miroslav Žaloudek z místní policie.

Nepomáhají ani pokuty

Policistům a městským strážníkům nezbývá než rozdávat pokuty – řidičům bezohledně parkujícím v zákazech a místech, kde překážejí veřejné dopravě a mnohdy také záchranářským vozidlům.

„Pokutu jsme během pondělního dopoledne ještě na rozdíl od víkendu ani nestačili nikomu dát, jelikož jsme plně vytížení regulací dopravy před vjezdem do města. Situace je taková, že do Špindlu pouštíme pouze vozy lidí, kteří tam jsou prokazatelně ubytovaní. Ostatní musejí nechat auta zaparkovaná na parkovišti u přehrady a pokračovat skibusem,“ popsali pondělní situaci špindlerovští strážníci.

Desítky až dvoutisícových pokut policisté rozdali o víkendu. Mnozí řidiči brali pokutu bez mrknutí oka jako jinak bezplatné parkovné. „Bez řečí zaplatili. Hlavně že parkovali, kde chtěli,“ podotkli strážníci.

Podmínky lyžaře neodradily

Obrovské množství lyžařů se sem vypravilo i navzdory nezvykle špatným lyžařským podmínkám. Krkonoše sice s pondělkem zalilo slunce a teplota v noci klesla mírně pod bod mrazu, skiareály však kvůli dlouhé oblevě nabízejí pouze zlomek sjezdových tratí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžaře ani snowboardisty špatné sjezdové podmínky neodradily.

„Působím ve Špindlu desítky let, ale situaci, kdy by o zimních svátcích bylo takto mizerné lyžování, navíc za plnou cenu, opravdu nepamatuji. Lidé jsou právem naštvaní, což se pochopitelně odráží na všem ostatním,“ shrnula spolumajitelka špindlerovského hotelu Aquapark Soňa Cejnarová.

Podmínky doslova pod psa tisíce lyžařů od návštěvy Špindlerova Mlýna neodradily. Roli příliš nesehrála ani cena 850 korun za celodenní skipas. Počasí naopak poznamenalo silvestrovskou návštěvnost Krkonoš. Řada lidí na poslední chvíli zrušila rezervované pobyty, i když Silvestr pro mnohé turisty představuje spíše příležitost pro zábavu než zimní sporty.

Reklama

Výběr článků

Načítám