Hlavní obsah

Španělsko je druhým nejnavštěvovanějším státem světa po Francii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Španělsko loni navštívil již pátým rokem rekordní počet turistů. Stalo se tak druhou nejnavštěvovanější zemí světa po Francii. Na třetí místo Španělsko odsunulo Spojené státy, uvedla agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyhledávanějším regionem bylo Katalánsko, především pak Barcelona.

Článek

Navzdory islamistickým útokům v Katalánsku a politické nejistotě v souvislosti se zdejším hnutím za nezávislost přijelo do Španělska 82 miliónů lidí, meziročně o 8,9 procenta více. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo tamější ministerstvo turistiky s odvoláním na španělský statistický úřad INE.

Většina návštěvníků pocházela i v roce 2017 z Velké Británie, následovali Němci a Francouzi. Také příjmy z turistiky byly loni rekordní. Zvýšily se o 12,4 procenta a činily 87 miliard eur (2,2 biliónu korun).

Táhla Barcelona i Baleáry

Turisticky nejvyhledávanějším regionem se stalo Katalánsko se svým hlavním městem Barcelonou. Bezprostředně po srpnových teroristických útocích, které zabily 16 lidí a dalších 100 zranily, a po násilných scénách v souvislosti s ilegálním referendem v říjnu sice zájem návštěvníků mírně opadl, ale vzápětí znovu ožil.

Oblibě se těšily ale i Baleárské ostrovy v čele s Mallorcou, Kanárské ostrovy a jihošpanělská Andalusie, napsala agentura DPA.

Cestovní ruch má na celkovém hrubém domácím produktu (HDP) Španělska podíl 11 procent. Je druhým nejvýznamnějším hospodářským odvětvím po automobilovém průmyslu a jedním z hlavních motorů ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám