Hlavní obsah

Španělsko čeká návrat turistiky na předcovidovou úroveň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestovní ruch ve Španělsku rychle oživuje, počty zahraničních návštěvníků by se tak v příštím roce mohly vrátit na úrovně z období před příchodem pandemie covidu-19. Uvedla to španělská vláda v reakci na dnešní zprávu statistického úřadu, podle které se v září počet zahraničních turistů ve Španělsku meziročně více než zečtyřnásobil na téměř 4,7 milionu. Zůstal nicméně výrazně nižší oproti předloňskému září, kdy dosáhl 8,8 milionu.

Foto: Profimedia.cz

Španělsko je optimistické. Turismus bude prý v roce 2022 jako dříve.

Článek

Za oživováním cestovního ruchu stojí pokroky při očkování proti covidu-19 a mírnější omezení pro cestování, uvedla agentura Reuters.

„Tato data potvrzují, že mezinárodní turistika se reaktivuje a že v roce 2022 bychom se mohli vrátit na úrovně z období před pandemií,” uvedla v reakci na statistické údaje španělská ministryně turistiky Reyes Marotová.

Za hlavní důvody oživení označila vysokou proočkovanost populace a turistickou atraktivitu Španělska. Španělsko na rozdíl od Itálie a Francie nepožaduje při vstupu do restaurací a barů doklad o očkování či negativním testu na covid. Neočkování návštěvníci země si tak mohou užít dovolenou, aniž by se museli každých několik dnů testovat.

Turismus se propadl o 50 let zpět

Turistický průmysl se v roce 2019 na hrubém domácím produktu (HDP) Španělska podílel zhruba 12 procenty. Vloni ho však tvrdě zasáhla pandemie a počet zahraničních turistů v této jihoevropské zemi se propadl o více než 80 procent na 19 milionů, což je nejméně od roku 1969, uvedla agentura Reuters.

Marotová již dříve předpověděla, že zahraniční turistika v letošním roce dosáhne poloviční úrovně oproti období před příchodem pandemie. Španělsko patří k oblíbeným destinacím i mezi českými turisty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám