Hlavní obsah

Snowparky v Itálii osloví i nejnáročnější

Několik lyžařských areálů v italském Trentinu se vedle dokonalého upravování sjezdovek zaměřilo i na milovníky snowboardu, kterým nabízí nově zbudované parky s half pipe, boardercrossovými tratěmi, dlouhými skoky a raily postavenými za jediným účelem: uspokojit opravdu každého!

Článek

Snowboard je symbolem svobody a zábavy a snowboarding je mladou disciplínou, která v Trentinu nachází maximální vyžití díky neopakovatelné typologii sjezdovek, přirozenému prostředí, dokonale upraveným sjezdovkám i speciálním areálům určeným právě vyznavačům snowboardingu. Moderně vybavené snowparky se nacházejí ve všech významných lyžařských areálech.

MADONNA DI CAMPIGLIO: Ve výšce 2500 metrů je v zóně Groste areál věnovaný milovníkům snowboardingu, který se jmenuje Ursus Snowpark. Před jeho brány vedou hned dvě kabinové lanovky, takže o pohodlí je postaráno i za nepřízně počasí.

První trasa vede přes kabinky Spinale, druhá lanovkami Rododendro a Grosté Express a kterou zvolit záleží jen na vaší volbě. Snowpark provozuje reprezentant z národního italského týmu Alberto Schiavon, vítěz snowboardcrossu v rámci Světového poháru v minulém roce. Jeho park se skládá z 5 různých vysoce moderních zón, které U-rampou, raily a skoky uspokojí nároky jezdců všech úrovní.

MARILLEVA: V roce 1999 hostila střediska Folgarida a Marilleva světový šampionát ISF, čímž si získala respekt a uznání celé řady prknařů. Také díky tomu se zdejší snowpark, umístěný v lokalitě Val Panciana (2300 m), zařadil mezi nejznámější v Itálii. Především jeho vysoce moderní U-rampa, ve které se každým rokem odehrávají závody mezinárodního závodu Topolino, nemá konkurenci. Také boardercrossová trať je vyhlášená.

PASSO TONALE: Snowpark se nachází na sjezdovce Valena, která začíná v Passo Tonale ve výšce 1900 metrů. Areál disponuje jumpem, U-rampou a boardercrossovou tratí.

SAN MARTINO DI CASTROZZA: Tognola Fulmiland, tak se jmenuje areál přístupný ze San Martino di Castrozza, umístěný v blízkosti sjezdovky Scandola, ve výšce 2000 metrů. Park, dlouhý asi 600 metrů s průměrným sklonem 18-20% a nejvyšším až 48%, je z důvodu bezpečnosti lyžařů i snowboardistů celý ohrazený a oddělený od normálních sjezdovek.

Je postaven pro všechny jezdecké úrovně a skládá se ze dvou řad skoků, dvou řad railů, velkého hřbetu spine a fantastického boardercrossu opodál. Novinkou letošního roku je navíc jump 1 wallride s dřevěným základem (6x4 m) a piramid box.

PASSO ROLLE: Snowpark umístěný na okraji sjezdovky Castellazzo v Passo Rolle ve výšce 2000 metrů se jmenuje Rolle Rails Park. Dojet se k němu dá díky lanovce pojmenované podle sjezdovky, která vede z Passo Rolle.

Snowpark se skládá z řady náročných railů a především nabízí jeden kink, jeden straight-down a jeden cbox, kvůli kterým se jeho návštěva dozajista vyplatí. Další řady méně náročných railů, mezi nimiž je vyskládán i jeden rainbow, dva straighty, jeden kink a jeden doublekink, přitom osloví také začátečníky. Nechybí ani čtyři skoky různé typologie.

CANAZEI: V zóně Col Rodela, dostupné buď ze stejnojmenné lanovky, která začíná v Campitellu, nebo z lanovky v Pecol da Canazei, se ve výšce 2300 metrů nachází další skvost postavený milovníkům jízdy přes překážky. Moderní boardercross, který pro trénink používají závodníci z italského národního týmu, se v posledních letech stává tradičním místem konání italských šampionátů.

PASSO SAN PELLEGRINO: Easysnowpark sousedí, nebo chcete-li okupuje sjezdovku Costabella v lokalitě Chiesetta (2000 m). Dvě řady skoků dosahující výšky až 15 metrů, dvojitý rail, jedna piramid c-box, kink box, flat box a rainbow box přitom rozhodně nekorespondují s názvem parku.

PAMPEAGO: Tamní snowpark se nachází v areálu Ski Center Latemar ve výšce 2030 metrů. Dá se navštívit z Pampeaga lanovkami Latemar a Obereggen nebo z Predazza kabinovou lanovkou Stalimen a opět lanovkami Gardoné, Latemar a Obereggen. Ve snowparku jsou 3 kicky, 3 raily a jedna U-rampa dlouhá osmdesát a široká skoro dvacet metrů.

MONTE BONDONE se nachází mezi sjezdovkami Lavaman, Cordela a Topolino ve výšce 1600 metrů. Dá se do něho přijet lanovkou 3-Tre z lokality Vaneze nebo lanovkou Montesel, popřípadě přímo po prkně z oblasti Vason. Ve snowparku najdete boardercrossovou trať dlouhou 1050 metrů, 8 rail parků, jeden wall-rail, jeden 7 metrový rovný box a čtyři skoky. Opravdovým bonbónkem je přitom, již zmíněná, superpipe dlouhá 120 metrů.

PASSO DEL BROCON: Zdejší snowpark (1660 m) dostupný přímo z parkoviště se jmenuje Lagorai. Rozkládá se na dvou svazích širokých 40 metrů, které pokrývá několik různě vysokých skoků a dva nové boxy, jeden 8 metrový rovný a jeden ve tvaru pyramidy. Je zde i 180 metrů dlouhý jezdící pás ulehčující pohyb mezi skoky.

Zárukou kvality jsou mj. prestižní události konané v právě popsaných místech: světový šampionát ISF v roce 1999, mnohé ročníky italských šampionátů a také závod Trofeo Topolino di Folgarida - Marilleva.

Reklama

Související témata:

Související články

Samnaun je bezcelním lyžařským rájem

První dvoupatrová lanovka na světě pro 180 lidí, přes dvě stě kilometrů sjezdovek a zaručený sníh až do dubna. Takový je největší skiareál ve východních Alpách...

RAKOUSKO: největší nabídka areálů

K jižním sousedům si lze zajet i na prodloužený víkend. Rakousko je zemí malebných horských vísek, které na pohled splňují představu alpské pohádky. Náš jižní...

FRANCIE: Lyžuje se téměř z postele

Francie je země bohy stvořená pro lyžaře. Zejména v Severních Alpách se nabízejí ideální geografické podmínky. Vrcholy dosahují kolem 3000 metrů n. m.,...

Výběr článků

Načítám