Hlavní obsah

Smetanova vyhlídka u Vltavy se uzavřela, majitel ji oplotil

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smetanova vyhlídka u Krňan, která turistům nabízela výhled na jeden z vltavských meandrů, je od minulého týdne nepřístupná. Majitel pozemku ji nechal oplotit, podle všeho kvůli davům často nevychovaných návštěvníků. Na Facebooku o tom informoval Klub českých turistů, který uvažuje, že zruší celý značený úsek mezi Třebsínem a Jablonnou.

Na Smetanovu vyhlídku už se turisté nepodívajíVideo: Natálie Lošková, Novinky

 
Článek

„Smetanova vyhlídka u Krňan byla trvale uzavřena. Přístupová cesta i samotná vyhlídka leží na soukromém pozemku, který majitel nechal oplotit z důvodu nebezpečných situací a kvůli velké míře nepořádku od návštěvníků,“ napsal KČT.

„Byli jsme tedy nuceni zrušit odbočku k vyhlídce (prakticky bezchybně to za nás včetně demontáže směrovky provedl někdo jiný a doposud se nám majitelé ani neozvali...),“ doplnili značkaři s tím, že je v jednání zrušení žlutě značeného úseku mezi Třebsínem a Jablonnou.

Za uzavřením oblíbeného výletního místa stojí podle všeho především neukázněnost turistů, ale také jejich množství. Tvrdí to Hana Kladnická, která vlastní pozemek, jenž s vyhlídkou přímo sousedí.

„Máme tady chatu a chtěli jsme mít klid a soukromí. Smetanova vyhlídka je tady celou dobu, ale nikdy o ní nebyl takový zájem jako poslední roky,” řekla Novinkám Kladnická.

„Situace je tam nebezpečná, protože jste na skále. Je to malinký prostor a jde hodně o zdraví a o život,” vysvětlila.

Foto: Novinky

Cesta na vyhlídku vede přes soukromé pozemky.

Podle Kladnické proudily na vyhlídku denně stovky lidí, z nichž mnozí nedbali, že jdou po soukromém pozemku. „Chodili do našich chat, dokud jsme si je neoplotili, a hrozně se divili, že se nám to nelíbí,” řekla.

Okolní vyhlídky přístupné

Smetanova vyhlídka byla otevřena v roce 1974 a vznikla ke 150. výročí narození skladatele Bedřicha Smetany. Ten na ni údajně rád chodíval a nechal se výhledem inspirovat i při komponování svého cyklu symfonických básní Má vlast.

Turisté se i nadále mohou podívat na vyhlídku Máj, která se rovněž nachází u Krňan. Pohledy na vltavské meandry ale nabízejí i další body, například Slapské vyhlídky, Bednář nebo Solenická podkova.

Svatojánské proudy nabízejí víc než jen slavnou vyhlídku Máj

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám