Hlavní obsah

Slovinsko: dovolená mezi horskými štíty

Právo, Andrea Drengubáková

Do Slovinska se Češi po letech vracejí, byť nejde o nejlevnější destinaci. Důvodem je jednak krásná a civilizací zatím neponičená příroda, ale i fakt, že je tam bezpečno a že se tu domluví.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z nejnavštěvovanějších míst Slovinska je národní park Triglav.

Článek

Jen co přejedete slovinské hranice, začněte vyhlížet sjezd na druhé největší slovinské město Maribor, které architekturou domů nezapře vliv blízkého Rakouska.

Rekordně stará réva

V Mariboru se rozhodně zastavte, možná i na den či dva. V samotném městě si prohlédněte františkánský kostel, hrad či morový sloup. Zbude-li vám čas, vyšlápněte si na kopec Pyramida s liniemi vinic. Místní vinice se dokonce dostaly do Guinnessovy knihy rekordů. Právě tady totiž najdete vůbec nejstarší keř vinné révy „Stara Trta“, jejíž věk se odhaduje na 440 let. Vidět ho můžete na nábřeží u řeky Drávy. Ale zpět na vrchol Pyramidy, odkud budete mít Maribor jako na dlani.

Foto: Profimedia.cz

Morový sloup v Mariboru

Foto: Michael Švarc, Novinky

Nejstarší vinná réva se pne na domě u řeky Sávy.

Blíže k Pohorje, jak se jmenuje pohoří nad Mariborem, se nechte vyvézt lanovkou. Během chvilky se přenesete z velkoměsta do typického slovinského pralesa. My jsme se nádhernou krajinou nad Mariborem proháněli hlavně na kole po trati dlouhé sedm kilometrů. Nenáročná, vyhlazená a plynulá trasa se hodí i pro začátečníky.

Ti zkušenější si během sjezdu užijí nádherné výhledy na město pod sebou. Mariborská lanovka je výchozím bodem pro řadu turistických výletů různé obtížnosti a délky, od zcela nenáročných až po túru dlouhou padesát kilometrů. Ta trénované vytrvalce zavede k zajímavým kostelíkům a úchvatným jezerům s průzračnou vodou.

Rogla na vrcholu hory

Zhruba hodinu jízdy od Mariboru natrefíte na Roglu, další středisko, v zimě lyžařské, které nespí ani v babím létě. Sportovní resort trůní na vrcholu hory a nabízí kromě lanovky i fotbalové hřiště, dětské dřevěné městečko Zlodejovo, bobovou dráhu, bikepark a také hotel k přenocování.

Netradiční nám tu přišlo zejména „Zlodejovo“, dřevěná vesnička s interaktivními hrami, kam děti zavede skřítkova naučná stezka. Vesnička o devíti domech a jednom kostelu přibližuje život v horách. V každém domě najdou děti nějakou hru.

Rogla je nástupním místem mnoha cyklistických výletů a současně nabídne sedm přírodních singltrailů všech obtížností, na které tu o víkendech vyváží sedačková lanovka. Zelená a dvě modré bikové stezky představují spíše klasické lesní pěšinky, které může vyzkoušet i rekreační cyklista.

Foto: Profimedia.cz

Jezero Bled je považováno za jednu z nejkrásnějších vodních ploch Evropy.

V okolí jsme navštívili Črno jezero (1294 m), kam vede z Rogly cyklotrasa dlouhá dvacet kilometrů. K jezeru se dostanete částečně i autem. Zhruba po šestnácti kilometrech dojedete k horské chatě Dom na Osankarici, odkud lze jít už jen pěšky, což platí i pro cyklisty.

Auta zaparkujete u chaty, lze si tu nechat i kola a pokračujete po dřevěném chodníku naučnou stezkou, dlouhou dva kilometry. Cesta k jezeru je zpestřená nejen netradičními dřevěnými schody, ale také interaktivními zastávkami.

V Krvavci si užijí všichni

Turisty oblíbený Krvavec se nachází zhruba dvě hodiny jízdy autem jihozápadně od Rogly. Ve známém zimním lyžařském středisku si v létě užije celá rodina. Z města Cerklje na Gorenjském vyjedete kabinkovou lanovkou do nadmořské výšky 1600 metrů. Kdo nemá dost, může pokračovat čtyřsedačkou na vrchol.

Na Krvavci jsme vyzkoušeli sjezd po zpevněné cestě na kárách i koloběžkách a prolezli jsme si i jednoduchou trasu v lanovém parku kousek od horní stanice kabinkové lanovky. V parku nechyběly ani „flying fox“, tedy přejezd na laně, či slackline, chůze po lajně mezi stromy.

Foto: Profimedia.cz

Julské Alpy poskytují dechberoucí výhledy.

Cena pro dospělé je 19 eur a pro děti od 10 do 15 eur podle věku. V ceně je jízda kabinkovou lanovkou, zapůjčení výbavy, trampolíny, tubing, lezecká věž a frisbee golf. Zatímco trampolíny najdete až nahoře u výstupu ze čtyřsedačky, vše ostatní je dostupné u horní stanice kabinkové lanovky.

Po výstupu ze čtyřsedačky nejste stále ještě na vrcholu. Ještě výš, tedy směrem k vrcholu Krvavec (1853 m) či Zvoh (1971 m), musí milovníci horské turistiky po svých. Krvavec nabízí i cyklistické okruhy – jeden modrý (kratší) a jeden červený (delší). Napojit se na ně můžete u výstupu z kabinkové lanovky. Modrá trať je značená jako X3 a zašlapete si tu na převážně zpevněné cestě.

Vogel a Triglavský národní park

Z Krvavce jsme se vydali dál na západ ke známému středisku Vogel, vzdálenému dvě hodiny jízdy. Cesta nás vedla kolem jezera Bled, jednoho z nejkrásnějších v Evropě. Bled objevili i Češi a pro mnohé je vítanou alternativou moře.

V letních měsících je voda průzračně čistá, prohřátá, lze se tu nejen koupat, ale vozit se na loďkách nebo se procházet po stezce podél jezera. Jde o nejnavštěvovanější místo Slovinska, takže tu počítejte s davy turistů. Podobně tomu je u Bohinjského jezera, další průzračně modré vodní plochy, kterou míjíme cestou.

Cílový Vogel v Triglavském národním parku se tyčí právě nad ním a turisty k němu vyváží v půlhodinových intervalech kabinková lanovka. Z horní stanice je krásný výhled nejen na tyrkysové jezero Bohinj, ale také na nejvyšší horu Slovinska Triglav.

Foto: Profimedia.cz

Slovinská krajina je bohatá i na jezera.

Z výstupní zastávky (1535 m) můžete vystoupat až na horu Šija (1880 m) nebo na vrchol Kratki Plaz (1730 m). Výšlap si můžete zkrátit jízdou sedačkou, která méně zdatné turisty vyveze na Orlove Glave (1679 m), odkud je to jen pár kroků na tzv. Razglednu točku, tedy vyhlídkový bod se 360stupňovým výhledem.

Na Vogelu u horní stanice sedačkové lanovky jsme se zastavili na občerstvení a na doporučení jsme si dali místní zákusek Eagls s lesními plody. Ochutnali jsme i tradiční slovinský pokrm „žganci“, což je pohanková, ovesná, kukuřičná nebo pšeničná kaše s olejem, solí a vodou, navrchu posypaná škvarky.

Slovinci si údajně žganci rádi dávají s polévkou nebo ráno ke snídani s mlékem – v tom případě ovšem vynechávají škvarky.

Cerkno na závěr

Středisko Cerkno, naše poslední zastávka ve Slovinsku, leží kousek od stejnojmenného města. V létě nabízí hlavně bikepark pro cyklisty a funpark pro děti. Na oběd zajděte do restaurace Alpska Perla v nadmořské výšce 1300 m hned vedle dětského hřiště. Typické slovinské jídlo si tu můžete vychutnat na terase s výhledem na nejvyšší horu Slovinska Triglav (2864 m).

Turistickým cílem může však být i město Cerkno, výchozí bod pro různě náročné výlety na kole i pěšky. Láká komornější atmosférou bez záplavy turistů, jako je tomu například u jezera Bled. Vydat se můžete na čtyřhodinovou túru k aragonitové jeskyni ve vesničce Ravne, kam se ideálně dostanete přes obce Zakřiž a Vrh Križa. Z Cerkna lze podniknout jedenáctikilometrový výšlap k archeologickému parku Divje Babe, jednomu z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na světě z rané doby kamenné.

Kamkoli se vydáte, ať už na kole, nebo pěšky, nebude nouze o výhledy na kuželovité vrcholky početných slovinských kopců různých velikostí. Po sportování můžete v Cerknu využít termálních lázní v hotelu Cerkno, kde si kromě bazénu s whirlpoolem a masážními lavicemi odpočinete i v sauně nebo v solné jeskyni.

Reklama

Výběr článků

Načítám