Hlavní obsah

Slovenská obec Stará Bystrica bude mít svůj orloj

Právo, ivi (Bratislava)

Oravská obec Stará Bystrica na Slovensku připravuje pro turisty neobvyklou atrakci - slovenský orloj. "Na dřevěném průčelí orloje se bude promenádovat sedm apoštolů, kteří působili na Slovensku. Celý orloj má symbolizovat slovenskou historii," řekl Právu starosta obce Ján Podmanický.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Starosta chce novou atrakcí přilákat do obce turisty.

Článek

Před několika lety se žádný turista v oravské obci Stará Bystrica nezastavil. Nebylo proč. Mladý starosta se rozhodl, že to změní a začal do vzhledu obce rázně zasahovat.

"Proběhla generální rekonstrukce náměstí, které nese název Rinek svatého Michala. Budovy poznačené stylem z období před rokem 1989 jsme překryli dřevěnými průčelími a mají teď jednotný architektonický výraz vycházející ze slovenských tradic a historických inspirací," ukazuje nadšeně Podmanický.

Při této rekonstrukci vznikl také nápad vybudovat na průčelí Domu kultury orloj. Návrh připravil architekt Ivan Jarina a akademický sochař Viliam Loviška. Zatím je hotové dřevěné průčelí orloje.

"Překryli jsem tím nepěknou budovu na náměstí. V okně orloje se budou pohybovat dřevěné sochy sedmi svatých spojených se slovenskou historií. Jsou mezi nimi sv. Cyril a Metoděj, sv. Gorazd, sv Vojtech a další. Sochy vyřezal z topolového dřeva lidový řezbář Peter Kuník," vysvětluje starosta.

Orloj ozdobí také šest bronzových plastik postav slovenské historie Pribinu, Svatopluka, Stúra, Bernoláka, Štefánika a Hlinku.

"Důležitý astrolab nám dělá na objednávku pražská firma, která se stará o provoz pražského orloje. Pokud dobře vím, tak astrolab se 500 let nevyráběl. Složitý stroj s kalendářní deskou na vnějším obvodě měří 2,2 metru. Bude rozdělen na 366 dílů s vyznačením slovenských historických svátků. Orloj bude ukazovat astronomické poledne nastavené na čas místního poledníku, postavení slunce a měsíce na obloze, fázi měsíce, planetární hodiny," vysvětluje starosta. Každý z ukazovatelů bude mít vlastní elektrický pohon.

Obyvatelé obce se na novou atrakci těší. "Starosta změnil celou obec k lepšímu. Když se zprovozní orloj, bude to atrakce, která přiláká turisty," říká místní obyvatel. Stará Bystrica s 2700 obyvateli má ambice stát se centrem letní turistiky na Oravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám