Hlavní obsah

Severní Korea prý obnoví kvůli turistům propagandistická hromadná cvičení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severní Korea letos zřejmě obnoví hromadná synchronizovaná cvičení, která diktátorský režim dříve využíval k vlastní propagandě. Informovaly o tom zahraniční cestovní kanceláře, které v KLDR působí. Podle britského listu The Daily Telegraph se tak sankcemi izolovaný Pchjongjang snaží zvýšit příjmy z cestovního ruchu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z nejoblíbenějších atrakcí KLDR by se mohla vrátit kvůli turistům na scénu.

Článek

Ve hrách, které byly mezi lety 2007 až 2013 každoročním severokorejským rituálem, účinkovaly tisíce cvičenců. Pchjongjang akci v roce 2013 náhle z neznámých důvodů zrušil. Letos by se hry mohly konat v září, kdy slaví KLDR 70. výročí od svého založení.

"Od různých zdrojů napříč KLDR slyšíme informace o tom, že se hromadné hry v roce 2018 vrátí!" napsala na svém Twitteru pekingská cestovní kancelář Koryo Tours.

Datum události zatím podle agentury oznámeno nebylo. Společnost na svém blogu popsala festival jako "největší a nejpropracovanější lidské představení na planetě Zemi".

150 tisíc míst

Akce, jež vzdáleně připomíná někdejší československou spartakiádu, se obvykle účastní až 100 000 cvičenců, pchjongjangský stadion přitom nabízí 150 000 míst k sezení. Podle britského listu přichystala letos severokorejská vláda ještě jednu turistickou atrakci, která má za cíl propagovat dynastii Kimů.

Pchjongjang zájemcům nabídne exkluzivní zájezd na "posvátná místa" vládnoucí rodiny. Cena takového výletu je v přepočtu zhruba 58 000 korun. Turisté navštíví mimo jiné i posvátnou horu Pektusan, kde se údajně narodil otec stávajícího severokorejského vůdce Kim Čong-il.

Reklama

Výběr článků

Načítám