Hlavní obsah

Selfie s orangutanem? Můžete je nakazit covidem, varují turisty vědci

Pořídit si fotografii s orangutanem ve volné přírodě není podle vědců dobrý nápad. Nejenže tím turisté porušují pravidla, podle nichž se k těmto ohroženým lidoopům nemají přibližovat, ale ještě je vystavují riziku nákazy některou z lidských nemocí, včetně covidu. Ten by mohl být pro zvířata smrtelný.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turisti v indonéské džungli přicházejí do opravdu těsného kontaktu s orangutanyVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Výzkumníci vedení bioložkou Andreou Molyneauxovou zjistili, že někteří návštěvníci sumaterského národního parku Mount Leuser nedodržují desetimetrový odstup od orangutanů a přibližují se k nim prakticky na dosah. Někteří lidoopy dokonce hladí. Takový kontakt ale může tyto primáty vystavit riziku kvůli přenosu virů, včetně koronaviru, uvádí server Daily Mail.

„V národním parku jsou nastavená pravidla, která návštěvníky o rizicích informují, ale výsledky našeho pátrání naznačují, že o nich lidé nevědí. Zdá se, že u odborné veřejnosti panuje určitá apatie vůči zvýšení povědomí o těchto pravidlech,“ míní Molyneauxová a dodává, že je nutné, aby návštěvníci věděli, čemu orangutany vystavují, pokud jsou s nimi v kontaktu doslova tváří v tvář.

Pandemie změnila přístup

Výzkumníci si fenoménu, kdy si lidé s primáty pořizují selfie, povšimli přímo na sociálních sítích. „Na fotkách, které jsme analyzovali, jsme viděli turisty, jak se orangutanů dotýkají, poplácávají je, mazlí se s nimi nebo je krmí,“ uvedla ekoložka Emma Hankinsonová z britské univerzity Oxford Brook. „Pracovala jsem na Sumatře a takové chování jsem viděla z první ruky,“ dodala vědkyně.

Podle Hankinsonové pandemie covidu-19 nicméně změnila přístup lidí ohledně vnímání přenosu virů. „Doufáme, že to bude mít pozitivní vliv na chování návštěvníků národního parku a dalších lokalit, kde se vyskytují lidoopi,“ doplnila.

Orangutani žijí ve volné přírodě pouze na indonéských ostrovech Sumatra a Borneo a všechny tři druhy těchto primátů patří mezi kriticky ohrožené druhy. Jejich přirozený domov navíc mizí kvůli odlesňování.

FOTO: Sirné doly na Jávě jsou krásné i smrtelně nebezpečné

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám