Hlavní obsah

Scuol: Tam, kde tajná chodba vede přímo do bublavého ráje

Novinky, Jakub Kynčl (Scuol-Tarasp)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarsko sice není vyhlášenou lázeňskou zemí, ale několik wellnesových pokladů ve svém nitru přece jen ukrývá. Jedním a podotýkám, že poměrně dobře utajeným, je romantické městečko Scuol ležící v kantonu Graubünden. Na rozdíl od jiných částí země Scuol asijští turisté ještě neobjevili, a i proto jsou zdejší končiny zatím stále velmi autentické.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Z městečka Scuol doslova vyzařuje klid.

Článek

Na těch turisticky nejexponovanějších místech Švýcarska je dnes již úplně běžné, že jsou v nabídce restaurací čínské polévky a hůlky leží po boku tradičních příborů. Přizpůsobování se rychle rostoucímu asijskému turistickému trhu je u Švýcarska podobně patrné jako třeba v Norsku, kde ve fjordech asijští turisté již často přečíslují ty evropské.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Scuol v celé své kráse

Pro někoho tak může být uklidňující najít místa, kde je vše jako dříve. Ano, Scuol se zvětšuje a vesele se tu staví, ale jinak se tu mnoho nemění. Historické centrum složené z domů tolik typických pro oblast Engadin je stále stejné. Domy zdobí nejrůznější malby, texty a samozřejmě vždy i rok postavení domu. Některé z nich fungují jako maličké hotely, jiné jsou stále ještě obývány místními, kteří by se odsud nevystěhovali ani za zlaté prase.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Domy jako je tento objevíte nejen ve Scuolu, ale i v okolních vesnicích.

Scuol je velmi oblíbený zejména u trochu starší klientely. V létě je ideálním výchozím bodem pro treky do nedalekého Švýcarského národního parku, v zimě jsou pak sjezdovky doslova za rohem. Jak v létě, tak i v zimě však jsou hlavní atrakcí tohoto městečka místní lázně - Bogn Engiadina Scuol - jedno z nejkouzelnějších lázeňských míst, na které můžete v Evropě narazit.

Římsko-irský zážitek

Vyjma toho, že jsou zde nejrůznější vířivé koupele, venkovní bazén s proudem, masážní trysky, sauny a nejrůznější další vymoženosti, ukrývají tu i proceduru, na kterou se sem jezdí i z pořádné dálky. Zdejší římsko-irské lázně jsou zhruba tříhodinovým zážitkem, který v létě i zimě dokonale uvolní unavené tělo a účinně pomůže mírnit revma a další neduhy. A co že to vlastně je?

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Večerní pohled z lázní ve Scuolu

Celkem 16 zastávek má speciální relaxační cesta, kterou absolvujete nazí, oděni maximálně do tradičních tóg, které nosívali už staří Římané. Zastavíte se tak například v saunách, páře, termálních bazéncích a dočkáte se i masáže či aplikace speciálního bylinkového krému. Na závěr vás zabalí do prostěradla a deky a s výhledem na úchvatné horské panorama po uklidňujících procedurách téměř nikdo neudrží oči otevřené.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Interiér lázní je vskutku nápaditý.

Je tu však ještě jedna věc, která stojí za zmínku. Přímo od lázní se táhne jakási chodba, která se posléze ztratí v podzemí městečka, jen aby se vynořila ve třech hotelech různě po městě. A důvod?

„Víte, je to tu krásná končina, ale v zimě tady umí být opravdu chladno. Nejen senioři pak ocení, že z lázní nemusí vycházet třeba do minus 15 stupňů, ale mohou vytápěnou chodbou dojít v županu až do svého pokoje. Je to takové naše malé tajemství, které ale umí potěšit,” řekl Novinkám manažer čtyřhvězdičkového butikového hotelu GuardaVal, který je na chodbu zvanou Passarelle také napojen. A milovníky vína pak potěší, že tato chodba ústí mimo jiné i u podzemní vinotéky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám