Hlavní obsah

Saúdové vybudují rezort pro západní turisty. Lákají na uvolněná pravidla

Novinky, mšv

Vybudovat rezort, kde by například ženy nemusely dodržovat striktní islámský dress code, chce do budoucna Saúdská Arábie. Na zhruba 200 kilometrech pobřeží Rudého moře mají vyrůst hotely, které by cílily na klientelu ze západu, a kde by neplatila přísná pravidla. V základu jde tedy především o oddělené prostory pro ženy a muže, ale také o zahalování se.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Projekt, o kterém informoval například britský Daily Mail, by měl kromě výstavby hotelů zahrnovat také nejrůznější atrakce. Počítá se s vytvořením oblastí pro potápěče a přírodních rezervací.

Přitáhnout návštěvníky mají korálové útesy, v rezervacích pak třeba pozorování unikátní fauny, například levharta arabského. Hlavním lákadlem pro západní turisty mají být ovšem uvolněná pravidla, žádné velké podrobnosti však nejsou známy.

Klíč pro ekonomiku

Podle saúdského Veřejného investičního fondu, který poskytne na projekt základní kapitál, půjde o jakousi částečnou autonomní oblast, na kterou se sice budou vztahovat zákony země, ale s mezinárodními standardy. Otevřenost turistům ze západu je totiž klíčová nejen pro ekonomický růst, ale také pro modernizaci a diverzifikaci saudské společnosti. Turismus je jednou z klíčových věcí, na které by chtěl zapracovat korunní princ Mohamed bin Salmán.

Předpokládá se, že projekt vygeneruje zhruba 15 miliard saúdských rijálů (88 miliard korun) ročně a vytvoří se díky němu kolem 35 000 pracovních míst. Podle britského serveru se extrémně konzervativní země postupně otevírá návštěvníkům mimo arabský svět. V budoucnu se zde má otevřít například zábavní park řetězce Six Flags, který bude vůbec prvním v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám