Hlavní obsah

Saúdové chtějí vybudovat obří venkovní skiareál. Sklízí i výsměch

Lyžování v Alpách je podle Saúdů pasé. V zemi má totiž vzniknout venkovní skiareál s vertikální vesnicí nebo tříkilometrovým umělým jezerem. O projektu, který má být součástí plánovaného futuristického regionu Neom, informoval korunní princ Muhammad bin Salmán. Nápad ale sklízí i výsměch kvůli své předimenzované povaze.

Foto: Vizualizace NEOM

Takto by mělo středisko vypadat.

Článek

Zimní středisko ponese název Trojena a podle serverů Middle East Eye a Luxury Launches půjde o další turistické lákadlo regionu Neom, o kterém se korunní princ zmiňoval už loni. V jeho rámci má vzniknout také obří plovoucí město Oxagon.

Konkurence Dubaje? Saúdská Arábie plánuje zbudovat obří plovoucí město

Cestování

„Trojena zcela promění horský cestovní ruch tak, že vytvoří místo fungující na principech ekoturistiky, zdůrazní naši snahu o zachování přírody a obohatí kvalitu života,“ uvedl bin Salmán v prohlášení. „Půjde o důležitý přírůstek pro cestovní ruch v regionu, který ukáže, jak Saúdská Arábie vytváří destinace na základě jejich geografické a enviromentální diverzity,“ doplnil.

Středisko v horské oblasti Tabúk má nabídnout venkovní lyžování po minimálně čtyři měsíce. Prozatím není známo, jak toho chtějí Saúdové dosáhnout. Ačkoli se v zemi nacházejí hory a nejvyšší vrchol Džabal Saudá měří přes tři tisíce metrů, přírodní sníh je v arabském království spíše vzácností.

Server Snow Forecast pak uvádí, že umělé zasněžování v tak masivním měřítku je prakticky nemožné, spotřebovalo by navíc ohromné množství energie. Projekt Neom chce přitom být uhlíkově neutrální.

Součástí střediska budou i wellness zařízení, interaktivní přírodní rezervace a vertikální vesnice, která má spojovat fyzický a digitální svět. Megalomanský projekt má být hotov do roku 2026.

Jednou z dominant bude tři kilometry dlouhé umělé jezero. Podle výkonného šéfa resortu Philipa Gulleta půjde o stavitelskou výzvu, která je proveditelná, avšak hodně posune hranice nemožného.

Architekti projektu nevěří

Podle tiskové zprávy má středisko Trojena do roku 2030 přitáhnout ročně na 700 tisíc návštěvníků a bude mít sedm tisíc stálých obyvatel. Projekt vytvoří na 10 tisíc pracovních pozic a do saúdské ekonomiky přinese tři miliardy rijálů (17 miliard korun) ročně.

Vizualizace střediska se na internetu staly terčem posměchu, zejména mezi architekty. Ti pochybují, že půjde projekt v aktuální podobě uskutečnit. V propagačním videu jsou zase vidět lyžaři a snowboardisté, kteří popírají zákony fyziky. Jezdí totiž do kopce namísto z kopce.

Praha bude mít od května letecký spoj se saúdským Rijádem

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám