Hlavní obsah

S kulturou lovců lebek se lze na Borneu bezpečně seznámit v živém muzeu

Novinky, Kateřina Francová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živý etnický skanzen. Tak by se dala nazvat Sarawak Cultural Village – cenami ověnčená atrakce, která denně otevírá své brány všem, již se chtějí seznámit se sedmi původními etniky žijícími v malajsijském státě Sarawak na ostrově Borneo.

Foto: Kateřina Francová

Ve vesnici můžete spatřit obydlí jednotlivých etnik. Toto patří Ibánům.

Článek

Borneo je etnicky rozmanitý ostrov rozdělený mezi tři státy — Indonésii, Malajsii a sultanát Brunej. Mezi cestovateli je vyhledávaná především malajsijská severní část Bornea, tvořena federativními státy Sabah a Sarawak. Zde kromě většinových Malajců žije množství původních etnických skupin, z nichž třeba Ibánové v Sarawaku a Murutové v Sabahu jsou známí jako lovci lebek.

Jak dělá orangutan nebo gibon? Průvodce džunglí umí napodobit zvuky zvířat

Cestování

Právě kvůli etnikům, která sekala svým nepřátelům hlavy a věšela si je před domy jako trofej, se ještě před sto lety Borneu mnozí vyhýbali a do vnitrozemí se vydávali jen opravdoví dobrodruzi. Dnes však vlivem globalizace postupně mizí tradiční způsob života a kulturní tradice i ostatních etnik na Borneu. Původní obydlí ve vesnicích nahradily moderní domy a místo v džungli si děti hrají doma na počítači.

Foto: Kateřina Francová

A takto třeba vypadá dům etnika Melanau.

Pokud se tedy cestovatelé chtějí seznámit s tradičním způsobem života, který zdejší etnika vedla ještě na počátku 20. století, musejí se vydat do některé z uměle vytvořených kulturních vesnic.

Nejlepší živé muzeum

V Sarawaku je takovou uměle vytvořenou kulturní vesnicí Sarawak Cultural Village. Vesnice byla postavena v roce 1991 na ploše sedmi hektarů na úpatí legendami opředené posvátné hory Santubong nedaleko turistického letoviska Damai. To se nachází asi 35 kilometrů severně od hlavního sarawackého města Kuching. Brzy si tato atrakce vysloužila ocenění jako nejlepší živé muzeum.

Foto: Kateřina Francová

Borneo bylo dlouho považováno za destinaci pro dobrodruhy. Tak tomu už ale není.

Účelem Sarawak Cultural Village totiž není jen bavit domácí a zahraniční návštěvníky, ale hlavně ukázat, jak původně žilo sedm největších etnických skupin Sarawaku a zachovat jejich kulturu pro další generace.

Vesnice sdružuje etnika Bidayuh, Melanau, Penan, Orang Ulu, Ibány, Malajce a Číňany. Každé z nich má zde svůj tradiční dům vybavený autentickým nábytkem a předměty. V ibánském dlouhém domě tak najdeme kromě amuletů i makety lidských lebek.

Foto: Kateřina Francová

Při procházení vesnicí můžete vidět řemeslníky v akci.

V každém domě lze potkat autentického příslušníky daného etnika oblečeného v tradičním oděvu, který je obvykle možné si i obléct. Dále hosté ochutnají sladkosti, které přímo před nimi připraví starým způsobem a seznámí se s tradičními řemesly jednotlivých etnik. Zakoupit je možné ručně tkané látky, vyřezávané masky, hudební nástroje a jiné předměty, které jsou zrovna vyráběny. A nemůže chybět razítko do speciálního pasu.

Vstup jen s pasem

Brány Sarawak Cultural Village se otvírají každý den ráno v devět hodin a zavírají v pět odpoledne. Poté, co na pokladně zaplatíte vstupné 60 ringgitů (zhruba 340 Kč), dostanete jako vstupenku speciální interaktivní pas. V něm najedete nejen plánek vesnice a informace o jednotlivých etnických skupinách, se kterými se potkáte, ale lze do něj sbírat i razítka, která se nachází v jednotlivých domech. Z pasu se dočtete i o významu jednotlivých tanců předváděných během kulturní show.

Foto: Kateřina Francová

Zdržte se na velkolepou kulturní show, kde se s jednotlivými etniky seznámíte ještě lépe.

Ta probíhá ve vesnici dvakrát denně v pevně stanovenou dobu a je velkým zážitkem. Během tři čtvrtě hodiny dlouhého představení se návštěvníci zaposlouchají do příjemné hudby a budou svědky tradičních rituálních tanců, které byly součástí života jednotlivých etnik. Ibánové prostřednictvím tance ukáží sílu válečníka, Bidayuhové předvedou tanec spojený se sklizní, Melanauové pohřební tanec a Číňané tradiční lví tanec.

Poté, co válečník etnika Orang Ulu předvede za zvuků tradičního hudebního nástroje sapé svůj tanec, vybere si někoho z publika, aby s ním poměřil síly ve foukání šípů z foukačky do balónků. Pokud budete mít štěstí a válečník si vybere právě vás, stanete se i aktivní součástí kulturního představení a pobavíte jak sami sebe, tak i publikum marnou snahou sestřelit balónek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám