Hlavní obsah

Rybářská expedice Jakuba Vágnera do romantické divočiny Camargue

Novinky, Milan Uram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropě už příliš mnoho netknutých míst nenajdete. Jedno takové se ale ukrývá na jihu Francie, v přírodní rezervaci Camargue. A právě tam jsme vyrazili za jedním z posledních mohykánů evropských řek – obřím sumcem.

Článek

Camargue leží na pomezí Provence a Languedocu, kde se řeka Rhona vlévá do Středozemního moře. Je známá především díky plameňákům, bílým koňům a černým býkům, ale v jejích mokřadech, jezerech a solných lagunách žije celkem přes 400 živočišných druhů. Přírodu tady nikdo a nic neomezuje a navíc je všechno její bohatství téměř na dosah.

A platí to i o samotné řece Rhoně. Její koryto se vine pohádkovou krajinou jako had a v okolí delty vytváří spoustu meandrů, které lemují nepřístupné a zarostlé břehy. Okolní pozemky patří převážně soukromým farmářům a rybaření z břehu nepřichází v úvahu. Čekala nás proto několikatýdenní úmorná dřina na palubě motorového člunu.

Sumci dorůstají do délky tří metrů

Chtěli jsme totiž ulovit alespoň jednoho z obřích sumců, kteří v těchto končinách dorůstají do délky téměř tří metrů. Prvních pár dnů se nám ale příliš nedařilo. Voda byla chladnější, než obvykle v tuto dobu bývá a moc nám nepřálo ani počasí. Z vody jsme tak nakonec vytáhli jenom několik macků, kterým ale k přívlastku „gigantický“ přeci jenom ještě nějaký ten kousek chyběl. Potřebovali jsme si orazit a načerpat novou energii. Proto jsme vyrazili do Saintes Maries de la Meer.

Do tohoto malého přímořského městečka se každoročně v květnu sjíždějí tisíce lidí, kteří nechtějí chybět na romské pouti k uctění svaté Sáry. K mohutným oslavám mimo jiné patří i ohromné procesí nesoucí sochu svaté Sáry na břeh moře, kde je rituálně omyta. Je až neskutečné, jak se toto malé a klidné místečko během několika dnů utápí ve všudypřítomném chaosu.

Vrátili jsme se zpátky na řeku a doufali, že nám svatá Sára přinese štěstí. Čas se rychle krátil a naše čekání nesnesitelně prodlužovalo. Nakonec o všem rozhodla až poslední noc. Po vyčerpávajícím souboji skončil na dně člunu sumec dlouhý dva a půl metru…

Další díl cyklu Rybí legendy Jakuba Vágnera vysílá program ČT1 ve středu 23. listopadu ve 20.55 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám