Hlavní obsah

Ruské Maledivy? Tyrkysové jezero populární mezi turisty je plné chemikálií

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přezdívá se mu ruské Maledivy. Pitoreskní jezírko u Novosibirsku si toto přízvisko vysloužilo kvůli tyrkysové barvě, která přitahuje mladé turisty. Ukázalo se však, že jde ve skutečnosti o skládku plnou popela a chemikálií z nedaleké uhelné elektrárny a lidé by se měli místu vyhnout, napsal server Guardian.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jezero u Novosibirsku láká turisty na tyrkysovou vodu, která je však plné chemikáliíVideo: AP

 
Článek

Jezero je uměle vytvořené a za jeho tyrkysovým zbarvením stojí chemikálie, například chlorid vápenatý nebo různé druhy oxidů. Mimo to leží na dně popel z elektrárny. Uvedla to společnost Siberian Generating Company, jež je majitelem jezera. Varuje proto návštěvníky, aby se vodě vyhnuli.

Jezero je oblíbené mezi takzvanými Instagrammery, tedy uživateli sociální sítě Instagram, kteří k němu často míří, aby si pořídili několik snímků. Někdy se ve vodě také koupou. A právě tomu by se měli vyhnout. Jezero sice není jedovaté, ale dno je tak bahnité, že je skoro nemožné se z něj dostat bez pomoci.

Na první pohled exoticky působící jezero je natolik populární, že má na Instagramu i vlastní profil maldives_nsk. Na něm je řada fotek mladých lidí, kteří pózují na břehu nebo se cachtají. „Užijte si tu toxickou vodu,“ napsal v reakci jeden z uživatelů sociální sítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám