Hlavní obsah

Rozšířená sbírka historické obuvi se nastěhovala do Baťova institutu

Zlín

Historická obuv, kterou mohli lidé vídat ve zlínském Obuvnickém muzeu, je již instalovaná v nových prostorách 14/15 Baťova institutu. Objekt vznikl rekonstrukcí dvou bývalých baťovských továren v centru Zlína, první část se otevře návštěvníkům v květnu. Sídlit v něm bude Muzeum jihovýchodní Moravy, krajská galerie výtvarného umění a krajská knihovna.

Foto: ČTK

Některé exponáty jsou podstatně modernější než jiné. Ty nejvzácnější jsou stovky let staré.

Článek

Obuvnické unikáty budou podle mluvčí krajského úřadu Gabriely Sýkorové Dvorníkové vystaveny ve třetím patře 14. budovy Baťova institutu jako součást stálé expozice muzea nazvané Princip Baťa/Dnes fantazie, zítra skutečnost.

Původní sbírka obuvi byla rozšířena asi o 10 procent. Přibyly exponáty, které muzejníci získali v posledních 10 letech nákupem nebo darem, výjimečně i na aukcích. "Z nových cizokrajných exponátů určitě zaujme velmi vzácný exemplář orientální obuvi z jihovýchodní Asie. Je vyšívaný zlaceným dracounem, má mohutnou několikavrstevnou podešev a je to opravdový unikát," uvedla kurátorka sbírky Miroslava Štýbrová. Muzeum tuto obuv získalo v Mnichově na aukci za 10 tisíc korun.

Foto: ČTK

Mezi desítkami exponátů narazíte kromě pěkných kousků také na boty, ve kterých byste jistě na ulici nevyšli.

Instalace exponátů si vyžádala velkou opatrnost. Obuv je často velmi křehká. Například originální pohřební střevíc barona Floriána Gryspeka z Gryspachu z roku 1588 je ztvrdlý na kámen, kdyby muzejníkům spadl, rozbil by se prý stejně jako porcelán.

Pro obuv je ideální vlhkost do 55 procent a teplota mezi 18 a 22 stupni Celsia. Upravena bude také intenzita osvětlení. "Všechny exponáty prošly konzervátorským zásahem, byly ošetřeny, očištěny, zbaveny starých tukovacích směsí, které na nich takzvaně vykvétaly. U některých jsme doplnili chybějící části," uvedl muzejní konzervátor Karel Šindel.

Foto: ČTK

Součástí expozice jsou i orientální obuvnické kousky.

Obuvnická sbírka obsahovala již v původních prostorách více než tisícovku exponátů. Unikátní je kolekce obouvání cizích národů. Patrně nejvzácnější je soubor textilních střevíčků z období čínského císařství, nechybí ani kolekce atamanských bot, soubor afrických sandálů, velká sbírka obuvi z Indie, opánky z peří pštrosa emu a lidských vlasů, které sloužily v centrální Austrálii k rituálním obřadům.

Zajímavost: V nových prostorách budou instalovány také skleněné válce s baťovskou produkcí od jejích počátků až po konec druhé světové války.

Reklama

Výběr článků

Načítám