Hlavní obsah

Rovná věž v Pise? Náklon známé věže se za 12 let snížil o 2,5 centimetru

Novinky, Jakub Kynčl
Pisa

Od 12. století věž v Pise zvyšovala svůj náklon. Jestliže v roce 1350 byla její špička vychýlená o 140 centimetrů, roku 1817 o 380 centimetrů, pak v roce 1993 už vychýlení činilo 540 centimetrů a zcela vážně hrozilo riziko jejího pádu. Narovnávací práce v roce 2001 však nesou ovoce.

Foto: Profimedia.cz

Šikmá věž v Pise

Článek

Vědci nyní potvrdili, že se 56 metrů vysoká věž od roku 2001 sama narovnala o 2,5 centimetru. Při samotných pracích mezi lety 1990 až 2001 se přitom povedlo věž narovnat o neuvěřitelných 38 centimetrů. Celých 10 let oprav byla věž nepřístupná. Důvodem bylo posilování základů budovy, a také odsávání vody z podloží.

Kolem věže byly navíc v kruzích nataženy podpůrné ocelové kabely. Cena renovačních prací byla závratná, oprava spolkla v přepočtu zhruba tři čtvrtě miliardy korun. Nejnovější studie z posledních dní potvrzuje, že je věž stabilní a směřuje již spíše k narovnávání než k dalšímu naklánění.

Věž se začne znovu naklánět

„Věž se hýbá. Aktuálně se však už narovnává směrem k severu. Mezi lety 2001 a 2013 ztratila 2,5 centimetru ze svého jižního náklonu,” uvedl technický ředitel sledující stav stavby Giuseppe Bentivoglio, který označil pozvolné narovnávání za očekávané.

Podle studií, které učinili vědci ze Stuttgartské univerzity v Německu, by měla věž pokračovat v narovnávání ještě o několik milimetrů, poté se stabilizovat a posléze se začne opět mírně naklánět. Náklon by se však měl zvyšovat výrazně méně, než tomu bylo dříve.

„Teoreticky by nebyl problém stavbu narovnat úplně,” konstatoval Bentivoglio, ale připustil, že by to znamenalo dramatický úbytek turistů v oblasti, což nikdo z místních nechce.

Reklama

Související témata:

Související články

Starosta Říma zakázal vjezd aut ke Koloseu

Obyvatele italské metropole čekají o víkendu velké dopravní změny. Podle nového nařízení začne od soboty platit zákaz vjezdu na jednu z nejfrekventovanějších...

Benátské gondoly budou mít espézetku

Snad nejromantičtější italské město, Benátky, hodlá modernizovat jeden ze svých symbolů. Gondoly plovoucí zdejšími kanály už brzy ozdobí poznávací značky,...

Výběr článků

Načítám