Hlavní obsah

Romanticky zasněžený Svatý Hostýn nabízí bohaté lyžařské i kulturní vyžití

Právo, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hostýnské vrchy na Kroměřížsku patří k nejoblíbenějším oblastem běžkařů ve Zlínském kraji. Lákají na příjemně nenáročné terény bez větších převýšení a kouzelné vyhlídky z kopců a hřebenů. Přijďte otestovat letošní novinku – Hostýnskou běžeckou magistrálu.

Foto: Archiv, Právo

Než na proslulém poutním místě nad Bystřicí pod Hostýnem nasadíte běžky, rozhodně se porozhlédněte po rozsáhlému komplexu církevních i světských staveb, kterým dominuje bazilika Nanebevzetí Panny Marie.

Článek

V Hostýnských vrších dosud vznikaly běžecké trasy spíše živelně. Byly tam, kde si je běžkaři sami „vyšlápli“. Letos však celá oblast prošla nákladnou modernizací, díky níž jsou trasy přehledně očíslované a značené, doplněné o odpočívadla a především kvalitnější – jsou totiž strojově upravované novým strojem s frézou, která dokáže pracovat v různě náročných terénech i úzkých místech.

Projekt Hostýnské běžecké magistrály připravil Klub lyžařů Kroměříž s Podhostýnským mikroregionem. Do projektu investoval 4,2 miliónu korun, z toho značnou část pokryla dotace z Evropské unie.

Foto: Martina Žáčková , Právo

Nemůžete zabloudit: podél tras je kromě 22 map rozmístěno 140 šipek, které vás nasměrují k cíli.

Celá magistrála měří 52 kilometrů. Její základ tvoří páteřní trasa dlouhá 19 kilometrů, kterou na sedmi místech kříží odbočky k menším cílům. Nemůžete zabloudit: podél tras je kromě 22 panoramatických map rozmístěno 140 menších šipek, které vás nejen nasměrují k vybranému cíli, ale ještě vás informují, jak daleko je další značený bod.

Orientaci v terénu usnadní mapa, která je zdarma k dostání v penzionech, hospůdkách či v zásobnících podél trati. Díky malému formátu ji snadno složíte do kapsy.

Trasy mají malá převýšení

Výlet můžete zahájit třeba na jednom konci páteřní trasy – na Svatém Hostýně, proslulém poutním místě nad Bystřicí pod Hostýnem. Než nasadíte běžky, rozhodně se tu porozhlédněte.

Rozsáhlému komplexu církevních i světských staveb dominuje bazilika Nanebevzetí Panny Marie. Schodiště k ní je lemováno „uličkou“ dřevěných stánků, některé jsou otevřené i mimo období poutí a můžete si tu dát čaj i menší občerstvení.

Foto: Martina Žáčková , Právo

Na Svatém Hostýně najdete i nejstarší rozhlednu na východní Moravě z roku 1898. Její základní kámen položil císař František Josef I. V zimě není běžně přístupná, návštěvu si ale můžete domluvit v nedaleké kanceláři Matice svatohostýnské.

Na Svatém Hostýně najdete i nejstarší rozhlednu na východní Moravě z roku 1898. Její základní kámen položil císař František Josef I. V zimě není běžně přístupná, návštěvu si ale můžete domluvit v nedaleké kanceláři Matice svatohostýnské.

Okouzlující je také křížová cesta, která je dílem „básníka dřeva“, slavného architekta Dušana Jurkoviče, autora několika lázeňských domů v Luhačovicích či útulen na Pustevnách.

Zasněžený Hostýn dýchá klidem a pohodou. O víkendu sem míří nejen běžkaři, ale také milovníci obyčejných procházek. Mnozí se vybaví sáňkami a boby, nechají se vyvézt autobusem nahoru a pak se svezou lesními cestami zpět dolů.

Odbočky na okolní zajímavá místa z páteřní trasy jsou zhruba na každém třetím kilometru. Jednotlivé trasy jsou bez velkých převýšení a nekonečných stoupání, jsou tedy vhodné pro středně náročné běžkaře i rodiny s dětmi.

Foto: Martina Žáčková , Právo

Mnozí se vybaví sáňkami, nechají se vyvézt autobusem nahoru na Svatý Hostýn a pak na nich sjíždějí dolů.

Každé z míst na trase magistrály má něco do sebe. K nejhezčím patří třeba malebná obec Rusava. Její kvalitní ovzduší je přirovnáváno ke klimatu Vysokých Tater, obec navíc žije intenzívním společenským životem a koná se zde množství kulturních akcí.

Hostýnská běžecká magistrála

Další informace najdete na webových stránkách www.hm52.cz s interaktivní mapou a aktualizovanými informacemi o upravených tratích.

Díky webkamerám můžete před plánovaným výletem posoudit sněhovou pokrývku i aktuální počasí a najdete tu i informace o doprovodných akcích.

Tou největší bude 13. února po dlouhé době první velký běžecký závod přes celé Hostýnské vrchy nazvaný YEŤTY (čti „jeď ty“) pro všechny věkové kategorie.

Páteřní trasa v délce 19 km vede z Hostýna na Lazy

Na sedmi místech ji kříží odbočky s kratšími trasami: Bukovina – Rusava (3,5 km), Klapinov – Říka (4 km), Holý vrch – Ráztoka (2 km), U tří kamenů – Tesák – Říka (8 km), Machova studánka – Rosošné (6 km), Pod Čečetkovem – U Holáňů (6 km) a Háje – Rajnochovice Wald (6 km).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám