Hlavní obsah

Romantický ostrůvek vedle Menorky je na prodej

Novinky, Veronika Hušková

Chcete si po zbytek života užívat klidnou dovolenou bez přeplněných pláží a opilců vracejících se z nočních barů? Pokud jste schopni si někde obstarat 143 miliónů korun, máte teď jedinečnou šanci stát se novým majitelem romantického ostrůvku Illa d'en Colom, který leží pouhých 200 metrů od španělské Menorky.

Článek

Za zhruba šest miliónů eur získá nový majitel ostrova Illa d'en Colom 58 hektarů (143 akrů) půdy a pořádnou porci romantiky k tomu. Rajský ostrůvek ukrývá dvě písečné pláže, nádherné jižní pobřeží i divoké skalní útesy.

Malý přístav nabízí bezpečné útočiště jachtám všech typů, majitelé tak mohou odtud vyrazit například do jižní Francie či do Itálie, kam to odsud není výkonnou jachtou příliš daleko.

Ostrov koupil v roce 1904 Antonio Roca y Varez za pouhých 7850 peset, tj. asi 1122 korun. Nyní jej vlastní jeho potomci, kteří si sem stále jezdí užívat letních prázdnin. Jenže k vlastnictví takového ostrova patří i spousta povinností.

K prodeji rodinu donutil špatný stav některých nemovitostí, jež se na ostrově nacházejí. Rekonstrukci určitě potřebuje velký obytný dům, ale také mnoho dalších budov, na jejichž přestavbu se vztahují přísná pravidla daná zákonem. Obě pláže byly až dosud otevřeny pro veřejnost a místní z Menorky jsou zvyklí sem jezdit lodí.

Od nového majitele se v neposlední řadě očekává, že převezme zodpovědnost za zabezpečení a ochranu divokých míst ostrova, kde se vyskytuje řada chráněných živočišných a rostlinných druhů. Například jeden z druhů ještěrky se vyskytuje pouze zde, na ostrově Illa d'en Colom.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám