Hlavní obsah

Romantická procházka ve 1200 metrech mezi mraky jen pro odvážné

Novinky, Lucie Poštolková

Pro někoho možná romantická procházka, pro ostatní adrenalinový zážitek. Na skalisté stěně čínské hory Tchien-men mají skleněný chodník přilepený jako ptačí hnízdo. Ční ve výšce 1200 metrů nad zemí, od smrtelné propasti turisty odděluje jen 91 centimetrů široký chodník ze skla tlustého šest centimetrů. Rozhodně se nejedná o cestu pro slabochy.

Článek

Slabší nátury by se raději neměly dívat dolů. Ve výšce 1433 metrů nad mořem se tady lehce zatočí hlava. Aby byl chodník stále čistý a dobře průhledný, nosí turisté návleky.

Foto: Profimedia.cz

Nádherná vyhlídka do dálky i pod sebe

61 metrů dlouhý chodník propojuje západní stěnu Jün-meng s vrcholy hor Tchien-men a Čang Ťia-tíe. Skleněná cesta se podle informací Daily Mailu otevřela pro veřejnost 9. listopadu.

Název hory Tchien-men lze doslova přeložit jako Brána do nebes. Své jméno dostala díky obrovské přírodní jeskyni, která leží v půli cesty na vrchol. S 1524 metry nad mořem je nejvyšším vrcholem provincie Hunan. Je domovem řady specifických rostlin.

Foto: Profimedia.cz

Nebojácní turisté se tak mohou vydat mezi mraky a vyzkoušet si, jestli se opravdu nebojí výšek.

Menší skleněný chodník nad Velkým kaňonem

Podobný, ale o něco menší prosklený chodník mají také nad Velkým kaňonem ve Spojených státech amerických. Tento přírodní div si tam turisté prohlížejí z 21 metrů dlouhého a poměrně masivního chodníku, a to ve výšce 1219 metrů nad dnem samotného Velkého kaňonu.

Foto: Profimedia.cz

Skleněný chodník nad Velkým kaňonem

Ochoz otevřel David Jin už 20. března 2007. Poté co přeletěl kaňon helikoptérou, napadla ho tato unikátní vyhlídka, která nabízí netradiční pohledy na zdejší přírodní div. Právě Jin byl prý také inspirací projektu ochozu u čínské hory Tchien-men.

Foto: Profimedia.cz

Skleněný chodník nad Velkým kaňonem

Ve stejné čínské provincii, kde se nachází skleněný chodník, vzniká podobná cesta z dřevěných prken kolem hory Š-fou, která leží 132 kilometrů od Tchien-men. Cesta by měla měřit 2,9 kilometru a na šířku mít 92 centimetrů. Až se otevře, stane se nejdelší vyhlídkovou trasou v Číně.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvíce znečištěná města na světě

Znečištění životního prostředí trápí mnoho měst a je velmi těžké rozhodnout, která z nich patří mezi ta nejvíce "poškozená". Přesto se internetový server...

Výběr článků

Načítám