Hlavní obsah

Romantická plavba po Nilu za mýty i historií starého Egypta

Právo, Bohuslav Borovička
Egypt

Několik tisíc let před tím, než Agatha Christie psala na terasách hotelu Old Cataract své dílo Smrt na Nilu, se v Asuánu a v jeho okolí děly nevídané věci. V tamním kamenolomu se tesaly mnohametrové žulové monolity a asuánský kámen se používal na stavbu chrámů, vzdálených stovky kilometrů.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Zádušní chrám slavné královny Hatšepsovet na západním břehu Nilu u Luxoru.

Článek

Pozoruhodné věci se tam děly i v 70. letech minulého století, před napuštěním přehrady, která je největším umělým jezerem na světě. Chrámy v Abu Simbel, k nimž se můžete z Asuánu vypravit, mají takovou hodnotu, že vznikl mezinárodní projekt na jejich záchranu. Chrámy i čtyři dvacetimetrové sochy, které jsou jejich součástí, byly rozřezány na tisíce kusů, přeneseny výš a zase složeny.

Romantický Asuán

Terasy hotelu Old Cataract pamatují nejen slavnou spisovatelku, ale také třeba ruského cara Mikuláše II., Winstona Churchilla, anglickou princeznu Dianu a další osobnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ostrov Elefantina, Egypt

Z tohoto romantického místa na břehu Nilu je vidět ostrov Elefantina. Na něm se zlatavě třpytí mauzoleum Agy Chána. Duchovní vůdce náboženské sekty Ismaelitů považoval Elefantinu za nejhezčí místo na světě. Když v roce 1957 zemřel, nechala mu tam jeho žena vystavět nádhernou hrobku. Na ostrov lze doplout člunem a hrobku si prohlédnout.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Egyptské chrámy jsou bohatě zdobeny kamennými reliéfy.

Romantická je také plavba člunem na ostrov Fílé a návštěva stejnojmenného chrámového komplexu. Chrám je zasvěcen bohyni Isis, patronce manželství a lásky, která silou svého citu probudila svého manžela Osirise znovu k životu.

Za návštěvu stojí i zmíněný kamenolom. Jsou tam k vidění nedokončené sloupy, kvádry a další díla staroegyptských kameníků a člověk získá představu o tom, jak nesmírné množství práce tehdejší řemeslníci vynaložili, než povstal jen jediný chrám.

Dolů po řece

Po prohlídce Asuánu, kam vás přivezl vlak nebo letadlo, se nalodíte na veliký ponton. Na pontonu stojí hotel. Má klimatizované pokoje, restauraci, bar, na mnoha je i bazén s lehátky kolem něj a na chodbách v přízemí bývá i několik obchůdků. Prostě hotel se vším všudy. Když lodníci odpoutají ponton od přístavního mola, vydáte se dolů po řece.

Foto: Profimedia.cz

Plachetnice na Nilu u města Asuán, Egypt

Z horní paluby pontonu uvidíte během plavby obyčejný Egypt. Vesničky hliněných chatrčí, některé jsou bez střech, protože tam moc často neprší. Pradleny a koupající se děti v řece, do níž by vám asi hygienik zakázal vstoupit i v gumových holínkách. Oslíky a buvoly zapřažené do vozů s cukrovou třtinou, nebo co se zrovna sklízí. Rybáře, lovící v kalných vodách něco k večeři.

Vaši večeři vám naservírují upravení číšníci v zasklené restauraci. Můžete si ji dát bez obav, provozovatelé tohoto byznysu vědí, jak nakrmit návštěvníka z Evropy. Jeden ze dvou nebo tří večerů, strávených v plovoucím hotelu, bude slavnostní. Bavit vás budou břišní tanečnice a další folklórní umělci. Připravte si bankovku, kterou představitelka vrcholného vystoupení očekává zasunutou za lem své sukně nebo podprsenky.

Než dorazíte do Luxoru, zastavíte se v Kom Ombo a Edfú a navštívíte tamní chrámy, o nichž se to důležité dozvíte od průvodce.

Foto: Profimedia.cz

Chrám Kom Ombo v Egyptě

Luxor

Po třech dnech plavby dorazíte do Luxoru. Když tam více než dva tisíce let před vám přišli řečtí vojáci, nenapadlo je nic jiného než ve svém ohromení srovnat město s Thébami, tehdy významným řeckým místem. Luxor figuruje i v bibli, knize knih, kde se o něm mluví jako o městě Nó.

Město a okolí, na jehož prohlídku je zpravidla vyhrazen jen jeden den, by zasloužily více. Živý Luxor, jak to odpovídá i staroegyptským poměrům, je na straně vycházejícího slunce. Tam je dnešní město i oba chrámy, Karnak a samotný Luxor, zatímco říše mrtvých je na západním břehu Nilu.

Foto: Profimedia.cz

Sochy Osirise na kolonádě v Luxoru

Na její prohlídku si vezměte dostatek vody a slamák nebo slunečník. Údolí králů je vyprahlá strž, do níž „buší“ sluníčko od rána do večera. Navštívíte několik „slepých tunelů, dávno vykradených královských hrobek, vyhloubených ve skalách. Neporušenou našli jen jednu, Tutanchamónovu. Její obsah je dnes vystaven v Egyptském muzeu v Káhiře.

Foto: Profimedia.cz

Promenáda sfing v Luxoru

Poté přijde na řadu zádušní chrám královny Hatšepsovet, minete Memnonovy kolosy, navštívíte dílnu na zpracování alabastru a po návratu do města živých si prohlédnete oba chrámy, které dozajista potvrdí, že návštěva Luxoru je hlubokým zážitkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám