Hlavní obsah

Riziko nákazy koronavirem v letadle je téměř nulové, tvrdí vědci

Šance, že se v letadle nakazíte koronavirem, je podle nejnovější vědecké studie menší než 0,1 procenta. Je však nutné, aby byl každý cestující na palubě otestován, uvedli ve svých závěrech výzkumníci z amerického odboru pro zdravotnictví v Georgii a Mayo Clinic, kteří pracovali s daty společnosti Delta Air Lines.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle studie, která prošla i takzvaným peer review, tedy kontrolou a hodnocením dalšími experty, může jediný molekulární test, pořízený 72 hodin před odletem, značně snížit množství infikovaných lidí na palubě letadla. Vědci pracovali s daty takřka 10 tisíc cestujících Delta Air Lines na lince mezi newyorským letištěm JFK a římským Fiumicino, uvádí server Independent.

Experti uvedli, že zaznamenali asi pět nakažených cestujících na zmiňovaných 10 tisíc.

„Když si vezmete extrémně nízké riziko nákazy v letadle, kde jsou všichni otestováni, a připočtete k tomu další ochranu v podobě roušek nebo pokročilého ventilačního systému, riziko přenosu je například mezi Spojenými státy a Spojeným královstvím menší než jedna ku jednomu milionu,“ uvedl lékař Henry Ting ze společnosti Delta.

„Tato čísla se ještě vylepší, až se zvýší proočkovanost a po celém světě klesnou případy,“ doplnil. „S variantami covidu-19 budeme nějaký čas žít. Tato reálná data, žádné modelové situace, jsou však něčím, co mohou vlády při otevírání hranic využít při vyžadování očkování a testů namísto karantény,“ míní Ting.

Studie byla publikována v odborném časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Nevychovaní cestující ohrožují bezpečnost letu, vzkázal americký úřad

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám