Hlavní obsah

Riziko cestování v Británii je stejné jako před pěti sty lety

– LIVERPOOL

Cestování po souši je alespoň ve Velké Británii stejně nebezpečné jako v 16. století. Tvrdí to historici, kteří zkoumali zprávy koronera ze Sussexu z let 1485 až 1688. Z dobových dokumentů vyplývá, že ke třetině úmrtí cestujících tehdy došlo v důsledku zranění. Mezi časté nehody patřil pád do příkopu nebo sražení pocestného povozem s koňmi.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Cesty v Británii jsou stejně nebezpečné jako bývaly před staletími. Ilustrační fotografie

Článek

Studie zjistila, že přibližně 413 z každé tisícovky dospělých zemřelo na zranění, k nimž došlo náhodně a za 12,4 procenta takových úmrtí mohly cesty po souši. Z tisícovky případů, na které se odborníci zaměřili, 8 lidí zemřelo po pádu z kočáru či koně a 43 lidí zemřelo v důsledku pádu z povozu.

Čtvrtina úmrtí byla zapříčiněna dopravními nehodami

Zdá se tedy, že i přes staletí pokroku v bezpečnosti cestování zůstává proporce silničních nehod v podstatě stejná. Údaje Světové zdravotnické organizace totiž ukazují, že čtvrtina úmrtí v roce 2000 byla zapříčiněna právě dopravními nehodami.

V roce 2007 došlo ve Velké Británii k 182 115 dopravním nehodám, při nichž byli zraněni lidé. V 27 036 případech skončily nehody smrtí nebo vážným zraněním.

Cestování v době alžbětinské bylo sice pomalejší a k úmrtnosti přispívalo i obecně horší zdraví populace, nebezpečí lupičů a "fórové" povozy, ale zdá se, že ani dnes jsme vlastně moc nepokročili.

Profesorka Elizabeth Townerová z University of the West of England, která studii vedla, k tomu říká: "Zdá se, že přes veškeré změny jedna věc zůstává konstantní, a to je nebezpečí spojené s cestováním. Pohyb po krajině vždy lidstvo vystavoval rizikům a zdá se, že změny ve způsobu přesunu z jednoho místa na druhé tento základní fakt nezměnily. Změnila se jen konkrétní rizika."

Reklama

Související témata:

Související články

Austrálie zjednoduší vízový systém pro EU

Od konce října zavádí Austrálie pro všechny členy Evropské unie nový vízový program eVisitor. Systém, který bude na webu přístupný od 27. října, má sjednotit...

Výběr článků

Načítám