Hlavní obsah

Rio stráží už 90 let. Jeden z novodobých divů světa slaví kulatiny

Již 90 let shlíží na Rio de Janeiro socha Krista Spasitele. Třicetimetrový monument byl ve druhém největším brazilském městě odhalen 12. října 1931. Dnes jde o jednu z nejznámějších dominant jihoamerické metropole, a kromě toho i o jeden ze sedmi novodobých divů světa.

Foto: Profimedia.cz

Socha Krista Spasitele patří mezi nejznámější brazilské dominanty.

Článek

Ikonická socha na město shlíží z vrcholu hory Corcovado a jde o světoznámý monument, který je s Riem de Janeiro neodmyslitelně spjat. Nejde sice o nejvyšší ztvárnění Krista, podle encyklopedie Britannica jde ovšem o největší sochu ve stylu art deco na světě. Bez podstavce je vysoká zmíněných 30 metrů a délka rozpažených rukou je 28 metrů.

O vztyčení monumentální sochy se diskutovalo už v polovině 19. století, kdy místní kněz Pedro Maria Boss navrhoval umístit dílo na vrchol hory Corcovado. Mělo jít o poctu princezně Isabele, dceři posledního císaře země Petra II. Brazilského. Projekt ovšem nebyl schválen.

Foto: Profimedia.cz

Základní kámen byl položen v roce 1922.

Teprve o zhruba 70 let později navrhla římskokatolická arcidiecéze, aby socha na vrcholu hory skutečně vznikla. Vzhledem k výšce mělo jít dílo vidět prakticky z jakéhokoli místa v Riu.

Na návrh se čekalo

Projekt dostal zelenou a základní kámen byl položen 4. dubna 1922, ačkoli v tu dobu ještě nebyla známá konečná podoba monumentu. Ve stejném roce se proto uskutečnila soutěž a o finální návrh se postarali hned tři lidé — inženýr Heitor da Silva Costa, umělec Carlos Oswald, oba z Brazílie, a francouzský sochař Paul Landowski.

Samotná stavba památníku začala v roce 1926 a trvala celkem pět let. Materiál, tedy zejména beton, byl na vrchol dopravován pomocí železnice.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z autorů je francouzský sochař Paul Landowski (na snímku).

Od svého odhalení podstoupila socha několik rozsáhlých rekonstrukcí a čištění. Například v roce 1980 před návštěvou papeže Jana Pavla II. Začátkem třetího tisíciletí na místě přibyly také výtahy či eskalátory. Do té doby museli turisté zdolat více než dvě stě schodů, aby k soše vystoupali.

Roste jí konkurence

Socha Krista Spasitele dnes patří mezi novodobé divy světa, spolu s ostatními památkami byla na tento seznam zařazena 7. července 2007. Ačkoli se experti, včetně organizace UNESCO, od ankety distancují, seznam divů světa už značně zlidověl. Jsou na něm také Velká čínská zeď, Machu Picchu, mayský komplex Chichén Itzá či skalní město Petra. Kristova socha je tak nejmladším členem seznamu.

V Brazílii nicméně roste nová socha Ježíše, která má tu v Riu přerůst o několik metrů. Po dokončení, které je naplánováno ještě na letošek, má jít o třetí nejvyšší Kristovu sochu na světě.

V Brazílii staví novou sochu Krista. Bude třetí nejvyšší na světě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám