Hlavní obsah

Římské Koloseum prošlo rekonstrukcí a září jako nové

Novinky, mšv

Jedna z významných římských památek, Koloseum, prošla značnou a velmi nákladnou rekonstrukcí. Restaurátoři doslova vycídili kámen, který byl kvůli dopravě silně znečištěn. Návštěvníci tak mohou starověkou arénu spatřit v lepší formě než kdykoli předtím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Koloseum prošlo rozsáhlými opravamiVideo: AP

 
Článek

V první fázi obnovy došlo k šetrnému odstranění nečistot na vnější straně přes dva tisíce let starého monumentu. Využily se k tomu vodní rozprašovače a špína se ručně drhla kartáči. Výše nákladů na čištění se vyšplhala na zhruba 6,5 miliónu eur (přes 176 miliónů korun).

Práce trvaly tři roky a výsledek byl oficiálně „odhalen“ první červencový den. Turisté měli ovšem možnost renovaci sledovat průběžně, protože památka zůstala po celou dobu otevřená.

Tímto krokem ovšem práce zdaleka nekončí. V další fázi se plánuje obnovit zaniklé patro, na kterém se kdysi utkávali gladiátoři. To by mělo stát už v roce 2018 a prostor by se mohl využívat ke kulturním událostem, jak řekl italský ministr kultury Dario Franceschini.

Na vybudování patra má jít kolem 18 miliónů eur (487,71 miliónu korun). Projekt financuje společnost Tod’s, která vyrábí luxusní obuv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám